Denník N

Stojím za kolegami z Prešova

Lynč na zdravotníkov je výsledkom nekritického myslenia Slovákov a neschopnosti prečítať si okrem titulky aj text pod ním…

Považujem za absolútne nekorektné správanie niektorých novinárov, ktorí sa bombastickými titulkami snažia získat pozornosť čitateľov, neuvedomujúc si fakt, že množstvo ľudí viac než prečítanie titulky nezvládne a riadi sa tak dezinformáciou.

Chcel by som sa postaviť na stranu kolegov z Interného oddelenia FNsP J. A. Reimana v Prešove, ktorí sa stali cieľom mediálneho lynču a terčom nenávistných útokov vševedov z internetu. Tí, ktorí denne kritizujú postupy zdravotníkov a vlády pre prísne opatrenia, teraz vedú výčitky k tým, ktorí svoju prácu robia správne, držiac sa aktuálnych nariadení a usmernení, ktoré boli zmäkčované práve pre tlak verejnosti. Verejnosť je o prípade nakazenia spolupacienta informovaná tak, ako by lekári úmyselne uložili pacienta s Covid-19 na lôžko vedľa onkologického pacienta. Nie je to pravda a nemocnica opakovane o tom informuje. Kto chce, ten porozumie, kto nechce, nenávidí.

Ak by sme mali všetkých pacientov, ktorých príjmame do nemocníc a nie je u nich podozrenie na Covid-19, izolovať, veľmi rýchlo, už v prvý deň, by sme kapacity naplnili. Musíme sa spoliehať na to, že si to ľudia nechcú pokaziť a pri odbere anamnézy nám neklamú, priznajú kontakt s niekym nakazeným,  prípadne príchod z cudziny. Sám mám však súsenosť s tým, že nie len pacienti, ale aj ich príbuzní úmyslene klamú a zatajujú skutočnosti, ktoré by nám, lekárom, pomohli, im by však možno trošku skomplikovali plány, ktorých cieľom je často zbavenie sa chorého príbuzného a zodpovednosti oň.

Ak je pravda čo hovorí vláda, že situácia s koronavírusom je na Slovensku stabilizovaná a nedochádza k nekontrolovanému komunitnému šíreniu, nie je dôvod na sprísnenie opatrení. Z jednej strany sú zdravotníci kritizovaní za “preháňanie”, na druhej strane ich treba ukameňovať, prekliať, zabiť alebo minimálne zavrieť do väzenia, ak sa niekto v nemocnici nakazí. Nie je podstatné to, že nákazu nespôsobil zdravotník, ale niekto iný, je jednoduchšie nájsť vinníka v niekom inom než v sebe samom.

Pracujem na internom oddelení a som presvedčený o tom, že napriek všetkým opatreniam je len otázkou času, kedy pacienta s Covid-19 zdiagnostikujeme aj my. Čo príde potom? Vnímajúc súčasnú situáciu, stanem sa rituálnou obeťou pohodenou zúrivým šialencom, ktorí vlastne v koronu ani neveria, no milujú nenávisť.

Hanbím sa za to, že patrím k druhu, ktorý je schopný tak zúrivo nenávidieť.

Ps. nepokazme si to a #ruskoniejehanba

#ruskoniejehanba

Teraz najčítanejšie

Milan Kulkovský

Lekár, primár Interného oddelenia NsP Považská Bystrica. „Svet je príliš nebezpečný pre život, nie kvôli ľuďom konajúcim zlo, ale kvôli tým, ktorí sedia a nechajú ich konať." A.Einstein