Denník N

Musíme sa porozprávať o monogamii (Nad knihou Monogamia)

„Nie všetci veria na monogamiu, ale všetci žijú, akoby na ňu verili. Všetci si uvedomujú, že keď ide o lojálnosť alebo vernosť, klamú alebo túžia priznať pravdu. Všetci si myslia, že zrádzajú alebo sú zradení. Všetci žiarlia alebo sa cítia vinní a trpia mukami svojich túžob…“

„Nevera je takým problémom preto, že monogamiu považujeme za samozrejmosť; berieme ju ako normu. Možno by sme mali neveru považovať za samozrejmosť, brať ju s ľahkosťou. Potom by sme boli schopní premýšľať o monogamii.“

 

,,Som ženatý a jediným čarom manželstva je, že život v klamstve sa stane absolútne potrebným pre obe strany.“ Oscar Wilde : Portrét Doriana Graya (odkaz na knihu tu)

Písať či čítať o monogamii je vždy situácia, kde môžeme s istotou utvrdiť, že sa niekto nebude cítiť komfortne. Platí tu téza, že môžeme byť akokoľvek liberálne otvorení novým obzorom, manželstvo dvoch ľudí predstavuje spoločensko-morálnu axiómu, o ktorej je tabu sa rozprávať kriticky či polemicky. Napriek tomuto konštatovaniu kníh na tému ľudskej sexuality a polygamie aj v našom slovenskom kontexte pribúda. Z niekoľkých treba spomenúť určite Na počiatku bol sex (odkaz na knihu tu), ktorá svetovo vyvolala veľký rozruch v akademických aj laických kruhoch.

„Zvedavosť nie je monogamná.“

Kniha britského psychológa a esejistu Adama Philipsa prináša 121 krátkych aj dlhších zamyslení nad povahou monogamie a medziľudských vzťahov všeobecne. Nečakajte odborný úvod ani rozsiahle štatistiky o nevere v svetovom meradle. Philips poňal svoju tému humorne, a predsa fundovane. Autora budete v istých momentoch milovať a hneď za tým nenávidieť. Budete ho počúvať a následne sa tváriť, že ste prečítané prepočuli. Aforizmy možno čítať ako zenové koány – na prvý pohľad im nerozumiete, mozog sa vzpiera ich kacírskej logike, ktorú „nechce“ akceptovať. Možno pôjdete v čítaní ďalej a až neskôr, keď sa mozog a emócie stabilizujú, sa (ne)stotožníte s tvrdením autora :-). Obsah knihy vysoko presahuje tému sexu a monogamie. Hovoriť o sexe znamená hovoriť o človeku a opačne – jedno bez druhého nemožno opísať. Pri čítaní som si uvedomil, že od prvej strany bojujem s autorom a jeho názormi (musia to byť predsa názory, na fakty je to príliš „realistické“ :-) ), no v skutočnosti som reagoval na hodenú rukavicu vlastného svedomia.

„Monogamia sa pokladá za samozrejmosť, za základ rodiny a rodinných hodnôt, a tak ako v prípade všetkého, čo pôsobí zásadne, sme obozretní pri jej kritizovaní. Ale ako naznačuje Adam Philips, určite stojí za zamyslenie, prečo má verná dvojica také významné miesto v našej predstavivosti a ako sa z nej stal taký ideál.“ (Z obálky knihy)

Knihu môžete čítať formou náhodného otvorenia na akejkoľvek strane, systematicky strana za stranou alebo si vyčleniť jeden aforizmus, resp. úvahu na deň. Garantujem, že „(ne)uspokojí“ aj náročnejšieho čitateľa. Ako ochutnávku autorovho dôvtipu a štýlu vám prinášam niekoľko citátov, ktoré ma zaujali a zasiahli. Verím, že vás minimálne niektoré zaujmú a podnietia siahnuť k tejto kontroverznej knihe, pretože akákoľvek kniha polemizujúca o monogamii je z definície a priori kontroverzná:

„Úspešná lož vytvára priestor skľučujúcej slobody.“ 14

 

„Život vo dvojici je hereckým umením.“ 15

 

„Monogamia je spôsob, ako znížiť počet verzií vlastného ja na minimum.“ 17

 

„Monogamia je naším sekulárnym náboženstvom.“ 20

 

„Monogamia je jedným zo zázrakov prírody. V prírode je všetko rovnako prirodzené.“ 24

 

„Dnes nemôžu promiskuitní zostarnúť pôvabne.“ 39

 

„Ak svoj život začnete ako súčasť tela niekoho iného, je vaša nezávislosť amputáciou. Život vo dvojici nám pripomína, znovu nás presviedča, že sme zároveň aj niekto iný; sme jeho súčasťou. Každý, kto je zamilovaný (alebo smúti), vie, že to, čomu sa slušne hovorí rozchod, je v skutočnosti zmrzačením. Dospievať znamená stať sa fantómovou končatinou; zamilovať sa znamená túto končatinu získať.“ 48

 

„Ak nás sex dovedie do rodiny, sex nás od nej aj odvedie.“ 49

 

„Popísalo sa viac o tom, ako vzťahy nefungujú, než ako fungujú.“ 84

 

„Môžete byť občas neverní, ale nemôžete byť občas monogamní.“ 91

 

„Len cynik pozná budúcnosť, pretože to všetko už videl predtým.“ 105

 

„Chceme byť takí istí, akí sme, ale stále sa meníme. Musíme zrádzať samých seba viac ako ktokoľvek iný, pretože nevera, ktorej sa najviac obávame, je zmena. Kráčame sami pred sebou so zatvorenými očami; akoby tam so sklamaním čakala smrť.“ 108

 

„Jediným skutočne monogamným vzťahom je ten, ktorý máme sami so sebou.“ 113

 

„Väčšina ľudí by nikdy s monogamiou nezačala, keby o nej nikdy predtým nepočula.“ 119

 

„Vlastnosti, pre ktoré sa do ľudí zamilujeme, sú často tie isté, ktoré nás nakoniec iritujú.“ 122

Knihu Monogamia si môžete zakúpiť tu

Záverečná poznámka:

Napíšte mi, ako sa Vám kniha čítala a či Vás niektoré z týchto faktov či citátov zaujali :-)

Sledujte ďalšie tipy či postrehy z kníh na mojej facebookovej stránke Čitateľský denník či osobnej stránke.

Zdroj obrázkov: pixabay

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)