Denník N

Covid-19 – Zobuďte sa pán premiér, kým nebude neskoro (výzva lekára)

#ruskoniejehanba

…je čas na reštartovanie niektorých protiepidemiologických opatrení. Kým neskolabujú nemocnice a rodičia po obdržaní informácie, že školy zostanú zatvorené

Rád by som v jednoduchosti vysvetlil, prečo je pre zdravotný systém, teda pre spoločnosť, takzvane fiktívne ochorenie, Covid-19, nebezpečné. Nekontrolovaným pohybom cez hranice, hodnotením nebezpečných krajín ako bezpečných, ignoravaním osobných ochranných prostriedkov, hygieny, organizovaním masových podujatí, veľkých rodinných osláv, pobyty v zahraničí s následným bezkaranténnym návratom medzi stovky kolegov do fabrík, tlačením sa v autobusoch, električkách, na horách a kúpaliskách, muselo dôjsť k opätovnému zvyšovaniu počtu novonakazených. Inak, ako druhou vlnou tento stav nemožno nazvať. Veľmi “zmierlivý” postup vlády, Ministerstva zdravotníctva a Úradu verejného zdravotníctva je v tomto prípade nešťastnou voľbou. Kladiem si otázku, na čo sa čaká? S denným prírastkom sme sa dostali do obdobia, keď na Slovensku kumulovala prvá vlna. Ak niekto tvrdí, že je všetko pod kontrolou, buď úmyslene klame, alebo je nekompetentný. Reštart permanentného krízového štábu by mal byť samozrejmosťou.

Ako lekár pracujúci v nemocnici, na internom oddelení, nemám strach ani tak z priameho ohrozenia koronavírusom, je pravda, že väčšina infikovaných o ochorení ani nevie, niekoľkí sú symtpomatickí, časť vyžaduje hospitalizáciu a malé percento je priamo ohrozené na živote. Obavy mám z procesov, ktoré so zvyšujúcim sa počtom pacientov hospitalizovaných pre Covid-19 súvisia. Prešovská skúsenosť, keď došlo v nemocnici k nakazeniu spolupacienta napriek tomu, že zdravotníci urobili všetko čo mali, dokonca aj nad rámec súčasných usmernení, bude tiež v spojitosti s nárastom infikovaných viesť k zvýšenej opatrnosti a veľmi rýchlej obnove reprofilizácie lôžok pre covid pacientov.

Čo to znamená? Zo strachu pred šírením infekcie v nemocniciach a pre potrebu zbezpečenia dostatočného počtu infektologických lôžok, presunú sa tieto z iných oddelení, najmä interných a pneumologických. Výsledkom je už teraz nadmerný tlak na interné oddelenia, ktoré budú nútené odkladať plánované výkony, výrazne skracovať dĺžku hospitalizácii na úkor kvality poskytovaných služieb, redukovať počet prijímaných pacientov, denne riskovať. Nedobrovoľne a nasilu riskovať. Pacienti budú prepúšťaní nedoliečení, nedodiagnostikovaní. Bude len otázkou času, kedy dôjde poškodeniu zdravia pacienta len v dôsledku toho, že sme neboli ochotní byť aspoň trochu viac zodpovední. Priamych obetí Covid-19 bude málo, nepriamych stovky až tisíce.

Dalo sa tomu zabrániť? Dalo. Štát nemal dopustiť to, že ľudia majú viac nepravdivých informácii, veria hoaxom, nie lekárom. Politici mali aspoň na chvíľu zabudnúť na politický boj a správať sa štátnicky. Robili a robia však pravý opak. Milana Mazureka dokážem pochopiť, z princípu sa musí správať hlúpo, no nečakal som, že sa pravdepodobne už pod vplyvom hepatálnej encefalopatie k hoaxerom a pseudoodborníkom na očkovanie, pridá aj bývalý premiér. Dostali sme sa do stavu, keď ten, čo má obavy, je lúzer a škodná spoločnosti. Viem o čom hovorím, ja som jeden z najväčších lúzrov, no je mi to jedno. Preživší pochopia, mŕtvym to už bude jedno, vysvedčenie dostaneme o niekoľko rokov.

Nemocnica nie je len o Covid-19. Na interných oddeleniach je práve počas leta zvýšený počet pacientov. Sú to najmä chronicky chorí starší ľudia, ktorých zdravotný stav sa zhoršuje v dôsledku tepla, niektorí prichádzajú ťažko dehydratovaní, žiaľ mnohé hospitalizácie sú sociálne, pretože rodinní príslušníci, deti, sa o svojich blízkych nechcú alebo nemôžu starať. Majú predsa dovolenky. Za pravdu mi iste dajú lekári z interných a geriatrických oddelení na celom Slovensku. Ak nemôžeme pacientov, ktorým stačí podať vodu a dať niečo jesť, prijať, ich príbuzní nás atakujú, vyhrážajú sa súdmi, médiami, preklínajú nás, nadávajú. Čo budeme robiť, keď sa kapacity našich oddelení pre Covid-19 ešte výrazne obmedzia? Kričať? Plakať? Nie. Naďalej budeme stáť pri svojich pacientoch a počúvať od ich príbuzných, akí sme neschopní a neľudskí, keď si dovolíme ich v stabilizovanom stave prepustiť.

Ps. Keď už nič iné, plošne by mali byť zakázané návštevy v nemocniciach a domovoch dôchodcov už dnes, kým ich neprídu pozrieť a na čelo pobozkať deti z dovoleniek…samozrejmosťou by malo byť zvýšené testovanie, minimálne rýchlotesty na hraniciach (vracajúci sa z dovoleniek, cudzinci), pri pozitivite PCR, s výsledkom do 24 hodín (do obdržania výsledku sa hádam dá doma vydržať, fotky z dovolenky počkajú), regionálne karatnénne opatrenia, kategorizovanie jednotlivých oblastí podľa rizika nákazy,…

Teraz najčítanejšie

Milan Kulkovský

Lekár, primár Interného oddelenia NsP Považská Bystrica. „Svet je príliš nebezpečný pre život, nie kvôli ľuďom konajúcim zlo, ale kvôli tým, ktorí sedia a nechajú ich konať." A.Einstein