Denník N

Pustili pieseň „Zmeny potrebujú naše srdcia“ na štátnej oslave, dostali 10 dni väzby

Dvoch dídžejov v Minsku odsúdili za to, že na štátnej oslave pustili pieseň Viktora Coja „Перемен!“

Tento víkend v Bielorusku konajú prezidentské voľby. Medzi analytikmi, ale aj veľkou časťou obyvateľov Bieloruska niet pochýb, že budú zmanipulované. Napriek obrovským administratívnym možnostiam bieloruskej vlády, štátne inštitúcie brania ako len môžu opozičným kandidátkam a kandidátom stretávať sa s voličmi.

Napríklad, kandidátka na prezidenta Cichanovská zistila 6. augusta, že všetky vopred dohodnuté miesta pre stretnutia sú nečakané obsadené inými verejnými podujatiami. V Tučýnskom parku namiesto plánovaného stretnutia sa odrazu konal Deň zdravia a športu, v parku Grekovej — koncert „Dotkni sa prírody srdcom“, v parku 50. výročia Októbra — akcia pre mládež „Spolu“, v parku Žukova — „Bielorusiada“.

Štátne akcie na miestach pre stretnutia s voličmi
Štátne akcie na miestach pre stretnutia s voličmi. Video: RFE/RL

V parku na námestí Bangalor, kde mal byť veľký predvolebný míting Cichanovskej, sa konala oslava Dňa železničnej armády. Cichanovská napokon rozhodla, že sa zúčastni jednej zo štátnych akcií, Dňa dodatočného vzdelania v Kyjevskom parku.

Chceme zmeny

Ráno 6. augusta Uladzislav SakalovskyKiryl Halanav, zvukári Minského Palácu mládeže, dozvedeli sa, že musia robiť dídžejov na štátnom podujatí v Kyjevskom parku. Keďže nemali chuť pracovať pre štátnu propagandu, dohodli sa, že počas podujatia pustia pieseň speváka ruskej kapely „Kino“ Viktora Coja „Zmeny potrebujú naše srdcia“.

„Dvadsaťšesť rokov žijeme pri tej istej vláde, ak všetko pokračuje tak aj ďalej, ešte ďalšie dvadsaťšesť rokov budeme s nimi žiť, ak nie viac. A nič sa nezmení k lepšiemu. Aj pätnásťroční už chápu, že ak niečo teraz urobíme, asi najbližšie dvadsať či tridsať rokov bude ťažko, ale budeme mať budúcnosť,“ povedal Uladzislav pre bieloruské noviny TUT.by.

Uladzislav Sakalovsky a Kiryl Halanav
Uladzislav Sakalovsky a Kiryl Halanav. Foto a video: RFE/RL

Podľa reakcií, návštevnici koncertu boli nadšení a dídžejom ukázali podporu najavo; ich šéfovia takí nadšení neboli a hneď hudbu vypli. Neskôr večer obidvaja muži boli zadržaní, ráno piatok prebehol súd, počas ktorého boli odsúdení na 10 dní väzenia.

Paralelné voľby

Počas tohtoročných volieb vlády dávajú obzvlášť veľkú námahu pre to, aby zabrániť transparentnému priebehu volieb: odmietajú v registrácii nezávislým pozorovateľom a členom volebných komisií, nepúšťajú do volebných miestností tých z mala, ktorých sa registrovať podarilo, občas niektorých aj zatýkajú. Ako novinku zaviedli tento rok priesvitné volebné kabínky a zákaz fotografovania: takým spôsobom sa má zabrániť odoslaniu fotografie vyplneného hlasovacieho lístka na platformu Holas (Hlás).

Táto platforma má cieľom dokázať falšovanie volieb: každý zaregistrovaný volič môže odoslať svoj hlás na platformu, kde neskôr môže byť nezávisle overený a zrátaný. Už teraz má viac ako 920 tisíc registrovaných voličov.

Mapa registrovaných voličov
Mapa voličov registrovaných na platforme „Hlás”. Dáta: platforma „Hlás”; mapový podklad: Yandex

Generálna prokuratúra túto platformu vyhlásila za porušujúcu zákon o sociologických prieskumoch a zároveň vyjadrila nespokojnosť s možným zneužitím osobných údajov. Lidzia Jarmošyna, ktorá je už od roku 1996 predsedkyňou Centrálnej volebnej komisie, označila projekt za „škodiaci a kriminálny“ a „devalvujúci oficiálne výsledky volieb“. Podľa nej, to môže viesť k organizácii „masových neporiadkov“. Ako nakoniec to dopadne, bude vidieť už čoskoro.

Teraz najčítanejšie