Denník N

Pre „malkáčov aj velkáčov“ (pre najmenších aj dospelých)

Namiesto cudziny, spoznávať krásy vlastnej krajiny.

Leto je v plnom prúde. Viacerí dovolenkári prehodnotili tento rok svoje plány cestovať do zahraničia a rozhodli sa oddychovať na Slovensku. Dnes vám ponúknem pár zaujímavých miest na spoznávanie  v Trnavskom samosprávnom kraji, ktoré som v rámci projektu „Podporme cestovný ruch na Slovensku“ navštívil.

Začiatok tour po Slovensku som už tradične začal oficiálnym stretnutím a debatou so županom Jozefom Viskupičom, vicežupanom Pavlom Kalmanom a zástupkyňou odboru cestovného ruchu  na pôde trnavského VÚC. Debatovali  sme o možnostiach, ktoré kraj svojim návštevníkom ponúka, o rozbehnutých a plánovaných projektoch. Hlavnou úlohou v kraji pre nasledujúce obdobia je budovanie cyklotrás. Aj tu sa snažia  využívať všetky svoje možnosti na propagáciu domáceho cestovného ruchu.

Mesto Trnava je vďaka architektonickým skvostom a cirkevným pamiatkam označované za „slovenský Malý Rím“. Za pozornosť určite stojí mestská veža na námestí v centre Trnavy, ktorou vás prevedie sprievodca v typickom renesančnom kostýme. Táto mohutná renesančná stavba ukrýva vo svojich útrobách unikátny mechanický hodinový stroj z 18. storočia, ktorému sa po generáciách oddane venuje mužská vetva rodiny Nemčekovcov. Po zdolaní 143 schodov sa vám naskytne jedinečný pohľad  nielen na mesto, ale i na Trnavskú rovinu, či Malé Karpaty. Cestou späť sa môžete v predsieni veže zabaviť na interaktívnej tabuli alebo si „ukovať“ vlastnú mincu ako pamiatku na Trnavu.

Pokiaľ sa rozhodnete deň stráviť v prírode, rozhodne odporúčam návštevu obce Tomášikovo a Jahodná. V krásnom prostredí parku s mohutnými listnatými stromami sa nachádza historický kaštieľ Esterházyovcov.  Chráneným lesným parkom sa môžete poprechádzať alebo odviezť sa kočom. Jazda na koči po priľahlom lese je naozaj zážitková, pričom uvidíte nádhernú faunu a niekoľko storočných stromov, ktoré sadila ešte šľachtická rodina. V krásnom prostredí lužného lesa na obľúbenej vodáckej trase, sa nachádza ďalší skvost – kolový mlyn. V blízkosti mlyna je možné kotviť v prípade splavu rieky, prípadne táboriť s možnosťou kúpania. Môžete absolvovať plavbu náučným chodníkom „Od mlynu k mlynu“ a z Tomášikova prejdete priamo do Jahodnej.

Jedinečná atmosféra okolitej prírody tu poskytuje ideálne miesto na oddych a  občerstvenie v reštaurácii Alba Regia. Okrem slovenských pokrmov ponúkajú aj špeciality z rýb čo vám navodí dovolenkový pocit ako pri mori.

Ak ste milovníkom koní a chcete zažiť atmosféru Divokého západu, určite odporúčam návštevu Ranča na striebornom jazere, miesto inšpirované legendárnym Winnetuom. Čaká tu na vás  výučba jazdy na koňoch aj vo westernovom štýle. Na svoje si prídu aj vášniví rybári. Pri dvoch jazerách si môžete nachytať ryby, ktoré vám s radosťou upečú na drevenej pahrebe. Počas leta tu usporadúvajú aj letné tábory pre deti, kde sa naučia všetko o starostlivosti o koníky. Najmenšie ratolesti  určite poteší minizoo, preliezky či pštrosy emu.

Ak si túžite dopriať niečo sladké, v tom prípade si sladkú bodku doprajte v cukrárni u Wagnera, ktorá na trhu pôsobí od roku 1947.  Na svoje si naozaj prídu všetci. V ponuke majú aj zákusky pre alergikov. Tu si vychutnáte zmrzlinu či domáce zákusky vyrobené podľa tajnej rodinnej receptúry, ktoré na pohľad naozaj vyzerajú ako dizajnérsky kúsok.  Cukráreň majú vo Veľkom Mederi, v Dunajskej strede, Galante, ale aj v Bratislave. Ak si dáte akúkoľvek dobrotu z ich cukrárne, uspokojíte nielen zrak, ale aj čuchové a chuťové poháriky. Ich najdôležitejšími ingredienciami sú totiž vášeň a láska k pečeniu.

Aj dnešné stretnutia s podnikateľmi poukázali na problémy, ktoré ich trápia. Kríza, ktorú im spôsobila pandémia koronavírusu, hlavne vplyv na udržanie zamestnanosti.

Slovensko je krásna krajiny. Toto obdobie je príležitosťou lepšie ho spoznať.  Je to ideálny čas objaviť čaro nových miest na Slovensku, o ktorých mnohí ani netušili. Aj to je dôvod, prečo namiesto cudziny, spoznávajme krásy vlastnej krajiny.

Teraz najčítanejšie

Milan Laurenčík

... na zaslúženom dôchodku.... Bývalý podpredseda NRSR a člen Zahraničného výboru NR SR a Osobitného kontrolného výboru NR SR pre kontrolu NBÚ. Bývalý podpredseda ŽSK, poslanec a predseda Komisie regionálneho rozvoja, cestovného ruchu a životného prostredia Zastupiteľstva ŽSK. Od 2014 do 2016 starosta obce Terchová. ... zasadzujem sa o rozvoj regiónov, v ktorých bude radosť žiť....