Denník N

Brat ho držal ochrnutého nad hladinou, kým príde pomoc.

Dal do ruky telefón svojmu mladšiemu bratovi Jakubovi a povedal: toč!  Vanesa mu poslala video z dovolenky ako skáče do mora, tak to musí aj on jej. Skočil do bazéna na dvore salto. Mal šestnásť rokov a zlomil si piaty stavec. Vanesa je mu už dva roky oporou. A nielen ona.

Kým prišla pomoc, vystrašený Jakub držal brata 12 minút nad vodou, aby sa neutopil. Moment, keď si šesťnásťročný chlapec zničil život je zachytený kamerou navždy.

Michalov otec sa musel vyrovnávať s tým, že jeho a päť detí opustila manželka. To bolo rok a pol pred úrazom. V tom čase štyri deti ešte študovali.

Michal bol po úraze ako mŕtvola, hovorí otec. Len ležal, tiekla mu slina. A nielen to. Museli ho každé dve hodiny polohovať, deň aj noc. Po vrátení sa z nemocnice mu museli ošetrovať dekubity. Michal nehovoril, pri dýchaní chrčal, ani sa nepohol. V nešťastí môže mať človek väšinou len jedno šťastie – na ľudí. Na rodinu, zamestnávateľov, učiteľov, priateľov, anjelov…

Otec 

O deti sa postará, pritom chodí do práce, na zamestnávateľa nedá dopustiť, ako sa mu veľmi snaží vyjsť v ústrety. Zamestnal aj jeho dvoch synov. Otec deti odmalička učil, že nič nie je zadarmo a tak boli naučené od mlada na brigády. V ten osudný deň sa aj Michal vrátil z brigády. Dnes je otec doma hlavne s Jakubom (12) a Michalom (18). Starší synovia (19 a 20) sa snažia zariadiť si vlastné životy.  Dcéra býva neďaleko. Keďže končí vysokú školu, každý deň donesie otcovi malú dcérku, aby sa mohla učiť.

Božka 

Vanesina mama. Rodinná priateľka. Všetok čas sa snaží venovať Michalovi. Jej manžel sa snaží rodine pomáhať tiež. A nielen on, ale o tom potom.  Božka je Michalovou asistentkou. Každý deň príde k nim do domu a stará sa. Vypisuje listy (aj nám napísala ona), vybavuje, behá po úradoch, rieši konzultácie v zahraničí. Každý deň s Michalom cvičí. Večne usmiata. Ochotná.

Učiteľ 

Michal študuje na SOU stavebnom Bôrik v Žiline. Ani sa nepýtajte aký predmet. Bezpečnosť  pri práci. Bol po prvom ročníku, keď sa to stalo. Po prestávke a zmene triedy sa ho tento bývalý triedny úplne ujal. Kedysi ho nosil všade sám, po novom každé ráno pošle pre neho štyroch chlapcov, tí ho vynesú na druhé poschodie, kde má učebňu. A čokoľvek Michal potrebuje, učiteľ mu je neustále k dispozícii. Na stole má mobil, kedykoľvek do neho ťukne, učiteľ Sližko pribehne.

Vanesa

Keď sa kamarátka Vanesa vrátila z dovolenky, Michal bol na áre.  Domov ho vrátili napojeného na umelú ventiláciu, chrčiaceho, občas páchnuceho, lebo tak to s človekom chodí. Vanesa bola pri ňom každý deň. A je dodnes. Dva roky.  Nevadí jej sa o neho postarať, ale hneď ako je mu lepšie, ťahá ho niekam za zábavou. Po dedine, ale aj na koncert, diskotéku, či ples. Michal zo začiatku vôbec nerozprával, dnes si povedia aj tie najväčšie tajomstvá. Už dokáže dať ruky hore a zatlieskať na koncerte, ak treba.

Michal má sen. Verí, že sa mu podarí postaviť sa na nohy. Zatiaľ však využíva každú rozumnú možnosť na zlepšenie svojho stavu, cvičenia, rehabilitácie a neustále konzultácie o nových metódach v zahraničí. Pre otca to znamená drina, peniaze, drina. Ale Michal mu za to stojí.

Michalovej rodine pomáhajú aj Dobrí anjeli, keďže v Systéme máme aj deti  v  ťažkých poúrazových stavoch. Mohli by sme vám rozprávať o chlapcovi v bdelej kóme, pod ktorým sa zosunula pôda na školskom výlete. Či o takom, s ktorým sa zhovárame po ťažkej autonehode len žmurkaním. Ale podstatní nie sme my, ale vy všetci navôkol. V nešťastí môže mať človek väčšinou len jedno šťastie – na ľudí.

Teraz najčítanejšie