Denník N

20 rokov bez cigarety

Keby som vo svojich 17 rokoch vedel aký budem mať neskôr problém prestať fajčiť, asi by som s tým ani nezačínal. Ale poznáte to: mladosť – pochabosť. Už v Rímskej ríši si vraj každá generácia starších sťažovala, aká je tá mladšia generácia skazená a nepoučiteľná. Cigareta nám dodávala pocit dospelosti a ak si dobre pamätám, tak aj presvedčenie, že sme tak príťažlivejší pre dievčatá…

Ďalších 15 rokov som vyfajčil každý deň asi tak jednu krabičku cigariet. Potom sa mi podarilo prestať a už 20 rokov som nevyfajčil ani jednu cigaretu. Tak ma (mi) teraz napadlo, že moju skúsenosť môže využiť niekto, kto by chcel prestať fajčiť. Ak tento blog zachráni zdravie čo len jedného človeka, myslím si, že sa mi ho oplatilo napísať.

Je veľa príručiek, článkov, kurzov a pomôcok, ktoré chcú uľahčiť odvykanie od fajčenia. Väčšina z týchto vecí určite môže pomôcť a nechcem ich znevažovať. Ja v tomto blogu ponúkam jednoduchý návod, ktorý sa mi osvedčil. Pri tomto prístupe netreba mať super silnú vôľu, len predsavzatie, že chcem s fajčením prestať.

Počas svojho fajčiarskeho pôsobenia som sa zo štyri krát pokúsil prestať fajčiť – systémom: „Od 1.1. ani jedna cigareta.“ Vždy som prekonal najkritickejšie obdobie 7 dní, čo ma stálo strašne veľa fyzického aj psychického trápenia a prekonávania abstinenčných príznakov. Toto asi pozná každý tuhý fajčiar, ktorý skúšal prestať fajčiť zo dňa na deň. Raz sa mi dokonca podarilo prestať fajčiť na 4 mesiace, a potom som znova do toho padol.

Ako sa mi nakoniec podarilo prestať fajčiť?

Pri svojich predchádzajúcich pokusoch som zistil, že sú dve rozličné veci, ktoré spôsobujú moju závislosť na fajčení: nikotín a fajčiarske „rituály“. Nikotín je dnes už dobre preskúmaná záležitosť – spôsobuje fyzickú závislosť a abstinenčné príznaky. Fajčiarske rituály je fajnovejšia psychická záležitosť – sú to rôzne zvyky súvisiace s fajčením: urobenie si fajčiarskej prestávky, zapaľovanie si cigarety, samotné fajčenie – šľukovanie, vyfukovanie dymu, držanie cigarety, odklepávanie popola a iné.

Tak som na to došiel, že bojovať naraz s obidvoma závislosťami je nad moje sily a že si ten súboj rozdelím na dve časti. Najskôr sa zbavím závislosti na fajčiarskych rituáloch a potom na nikotíne. Nechcel som čakať na 1.1., a tak už od 1.7. som prestal fajčiť a namiesto toho som žul nikotínové žuvačky s rovnakou dávkou nikotínu ako som mal pri cigaretách. Nikotínové žuvačky som žul presne pol roka. Pomaličky som znižoval dávku nikotínu tak aby som nepociťoval abstinenčné príznaky. Po pol roku, od 1.1. som potom vysadil aj nikotínové žuvačky. Prestať žuť žuvačky bolo oveľa jednoduchšie ako predtým prestať fajčiť, pretože mi už nechýbali fajčiarske rituály.

Samozrejme, v ďalších mesiacoch ba dokonca aj rokoch som sem tam dostal chuť zapáliť si, nebola však taká neodbytná, aby som ju neprekonal. Aj tak odporúčam počas prvého roka nechodiť na posedenie s priateľmi pri pive alebo pri víne, kde bude niekto fajčiť. To sú rizikové situácie a človek by si mohol povedať, že jedna cigaretka mi neuškodí, na druhý deň znova, na tretí mi neuškodia už ani tri cigaretky a za dva týždne som znova na celej krabičke.

Čo ešte dodať? Po 7 rokoch ako som prestal fajčiť som mal posledný sen o tom, že som si zapálil a ako ma to potom mrzelo… Teraz, po 20-tich rokoch som naozajstný nefajčiar – ku cigaretám mám rovnaký vzťah ako keby som nikdy v živote nefajčil, ani ma nenapadne, že by som si mal niekedy zapáliť a fajčiarsky dym mi vyslovene vadí. Takto som sa teda zbavil jednej z asi tisíc závislostí, ktoré tu na nás striehnu.

Želám Vám veľa úspechov pri odvykaní a ak ste nikdy nefajčili, tak to radšej ani neskúšajte, verte mi, nestojí to za to.

Teraz najčítanejšie