Denník N

20 tisíc ton pneumatík a plastového odpadu do Štúrova?

Otvorený list spoločnosti HC LOGISTIK, s.r.o., ktorá chce do Štúrova dovážať 20 tisíc ton odpadu ročne, ale svoj projekt propaguje klamlivými a zavádzajúcimi informáciami.

Vážení predstavitelia spoločnosti HC LOGISTIK, s.r.o., anonymní administrátori stránky “Recyklačné centrum Štúrovo”, oslovujem vás týmto otvoreným listom, aby som vás vyzval na zastavenie konania v ktorom frapantným spôsobom zavádzate občanov Štúrova.

Keďže mnohí netušia čo sa aktuálne deje vo veci výstavby spaľovne pneumatík a plastov v našom meste, dovolím si zrekapitulovať udalosti a upozorniť aj na vaše manipulatívne techniky, ktoré ste smerom k obyvateľom mesta začali posledné obdobie využívať.

Obyvatelia tohto mesta sa o vás dozvedeli skoro náhodou, napriek tomu, že dnes už existuje aj webstránka k vášmu projektu a facebook profil, ktorými sa snažíte manipulovať verejnú mienku do vám vyhovujúcej polohy. Na začiatku ste sa plížili nebadane a keby nebolo náhody, váš projekt by získal zelenú bez vedomia obyvateľov mesta a obyvateľov priľahlých obcí. To, že vám v danom postupe nebránili tí, ktorí sú primárne zodpovední za ochranu a prospech obyvateľov Štúrova, nechajme teraz bokom, osobne si myslím, že obyvatelia mesta sa v ďalších komunálnych voľbách aj s týmto faktom vysporiadajú.

Čo sa týka vášho pôvodného projektu, tých 120 strán pozitívnych fráz o najekologickejšej technológii na spracovanie 20 000 ton pneumatík a plastov ročne pyrolýzou, výhrady proti tejto technológii majú nielen laici, ale aj odborníci z prostredia odpadového hospodárstva. Áno, dodnes fungujú uhoľné elektrárne, žiaľ, dodnes jazdia tridsať ročné autá nespĺňajúce emisné normy, áno, aj v blízkom maďarskom Dorogu máme spaľovňu komunálneho odpadu, ale nepotrebujeme ďalšie riziko do mesta, toxickú čerešničku na tortu, v podobe tisícok ton dovážaného odpadu v našom Štúrove. Váš projekt znamená pre nás viac exhalátov v ovzduší mesta, nárast počtu kamiónov v našom meste, vyššiu prašnosť a riziko straty vynikajúceho mena kúpeľného mesta.

Na vašom facebook profile, ktorý nešetrí pozitívnymi víziami o ochrane prírody nášho regiónu, ste sa mi viackrát nepriamo vyhrážali trestným oznámením, vraj za šírenie poplašnej správy, akurát vám uniká, že som celý čas uvádzal informácie dostupné z vášho dokumentu, samozrejme, pozbavené kozmetických fráz a marketingových eufemizmov. Najviac vám vadí používanie slova “spaľovňa”, i keď takto vašu technológiu definujú aj normy Európskej únie. Spaľovňa ktorého produktom bude syntetický olej, plyn a decht. Áno, znie to skoro ako veterné a solárne elektrárne v Holandsku alebo využitie tepla z geotermálnych vrtov vo Veľkom Mederi. Skoro.

Naozaj čistejšie Štúrovo?

Od februára sa toho udialo veľa, objavila sa ďalšia spoločnosť, ktorá už disponuje povolením, akurát žiada o zmenu projektu na zámer, aký máte aj vy. O vašej spoločnosti sa písalo nedávno aj v médiách, vraj ste od zámeru, po výhradách mesta (obyvateľov, mestského zastupiteľstva) odstúpili, akurát od apríla je jasné, že to boli mediálne hry. Pýtam sa vás, ako bude vyzerať váš nový projekt? Prejde kozmetickou liposukciou? Už len 10 000 ton pneumatík ročne a o desať pracovných miest viac?

Čo sa deje aktuálne? Zaplatili ste si PR článok v Hospodárskych novinách, aby ste narušili jednoznačný postoj obyvateľov mesta. Máte webstránku, ktorá absurdne hlása pekné kvetnaté pojmy o prírode v okolí Štúrova, o tom ako nám chcete udržiavať mesto čisté. Naozaj? Firma ktorá chce dovážať do mesta tisíce ton gumeného a plastového odpadu ročne, sa stará o ekológiu nášho regiónu? Mne to pripomína časy dávno minulé, kedy sme mier a socializmus budovali skrz neustále sa rozširujúcí arzenál zbraní. Absurdné.

Viete, žijeme dnes v období kedy fakty už nehrajú rolu, oveľa viac záleží na peniazoch, ktoré je možné investovať do krivenia reality, skrz pekne formulované floskule, napríklad aj skrz falošných fanúšikov vášho projektu na stránkach Facebooku. Apropo, na vašej facebook stránke vystupujú anonymne vraj skutočné osoby, ktoré váš projekt chválami vynášajú do ekologického neba. Osoby ktoré buď anonymne vytvárajú dojem odbornosti a nešetria pochvalami smerom k vám, alebo osoby ktoré nám píšu o pralesoch v Amazónii a “globálnom” pohľade, ktorý by sme my, obyvatelia Štúrova, mali zvážiť. Vám ide o tých 20 miliónov eur, nám o budúcnosť mesta a nás obyvateľov.

Zvláštni diskutujúci, ktorí sa skrývajú za anonymné profily.

Čo to bude ďalej, inzeráty v lokálnych novinách o prospešnosti vášho biznisu, v ktorom mesto a jeho obyvatelia ťahajú za kratší koniec, ale vy ho nazvete “Za čistejšie Štúrovo spoločnými silami”? Alebo to bude niečo o produkcii bioolejov, trebárs, že “Tromfneme Grécko aj Taliansko v produkcii oleja”, akurát obe spomínané krajiny ho produkujú z olív a my z pneumatík?

Na záver, napísali ste mi, že chcete konštruktívnu diskusiu o vašom projekte, vy si ho ale predstavuje veľmi špecificky. Cez zavádzajúce frázy o ochrane prírody a ekologickosti vášho projektu, snahou umlčať kritiku vyhrážkami, až po fiktívne účty diskutujúcich na facebooku a platenú inzerciu. Nie, nie som odborníkom na spaľovne, ani na odpad z plastov a pneumatík, som však hrdým obyvateľom nášho mesta a pre mňa je jasné, že spaľovňa pneumatík a plastov tu miesto nemá.

Teraz najčítanejšie