Denník N

Libanon. Liečime tu a teraz.

Katastrofický výbuch v prístave hlavného mesta Bejrút si vyžiadal stovky mŕtvych, tisíce zranených a zasiahol do života každého obyvateľa. Humanitárna organizácia MAGNA v krajine lieči už roky a teraz pomáha aj obetiam katastrofy.

 

Úhľadne zoradené vaničky pre novorodencov a inkubátory v nemocnici  Sv. Juraja v  Bejrúte. Na záberoch bezpečnostnej kamery telefonuje zdravotná sestra. Odrazu sa budova nemocnice otrasie, obrovská tlaková vlna rozbíja okná, prevrháva vaničky, padajú stropy. Na posteliach vidieť zavalených pacientov sutinami. Až 80% nemocnice je poškodenej, niekoľko lekárov, sestier aj pacientov prišlo o život.

Nekontrolovaný výbuch v prístave poškodil celé mesto aj ďalšie bejrútske nemocnice. Stovky ľudí zabil, tisíce zranil a státisíce pripravil o strechu nad hlavou. Nemocnice nestíhajú zvládať nápor zranených, nemajú dostatok personálu, liekov, vybavenia, ani postelí pre zranených. MAGNA v krajine pôsobí už dlhé roky. Liečime deti, dospelých, v mobilnej klinike aj v statickom zdravotníckom zariadení.

„Lieky, anestetiká, zdravotnícky materiál, či ochranné obleky a masky z našich zásob smerujú ihneď po katastrofe do nemocnice Sv. Juraja v Bejrúte. Katastrofický výbuch prišiel zároveň s nástupom druhej vlny pandémie Covid-19, naša pomoc v Bejrúte pokračuje,“ hovorí MAGNA operačná riaditeľka Denisa Augustínová.

Zdravotnícka humanitárna organizácia MAGNA v Libanone pôsobí už roky. Zameriavame sa nielen na liečbu chorôb, ale aj na duševný stav traumatizovaných pacientov, psychologická pomoc, často dokáže zachrániť život ľuďom.

Celé roky, čo pracujeme v Libanone, pozorujeme zhoršujúcu sa situáciu. Hlavné mesto Bejrút sa síce rýchlo rozvíja vyrastajú nové budovy, no krajina má ekonomické a politické problémy, stále viac ľudí upadá do chudoby. Výbuch v prístave bol pomyselným zásahom na najcitlivejšom mieste. Nielenže zničil nemocnice, ale cez prístav do krajiny prichádza 80 percent všetkých potravín,“ hovorí riaditeľ MAGNA Martin Bandžák.

Už pred výbuchom potrebovali pomoc tri štvrtiny obyvateľov Libanonu. Milión Libanoncov žije pod hranicou chudoby, zlé sú na tom aj stovky tisíc sýrskych utečencov. Väčšina z nich je závislá od humanitárnej pomoci.

Libanon je dlhé roky ponorený v kríze, a jeho obyvatelia teraz potrebujú našu pomoc. Každý Váš mimoriadny dar zachráni ľudský život.

Pomáhajte s nami liečiť aj tu a teraz.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a vašich 6 eur zabezpečí lieky a materiál na liečbu 20 pacientov na mesiac Vďaka Vašej podpore a pomoci dokážeme reagovať na akúkoľvek núdzovú situáciu alebo krízu a predísť tak rozsiahlym následkom.

Až 97% našich príjmov, vrátane vašich darov, používame v našich medicínskych projektoch. Peniaze vynakladáme hlavne na priamu liečbu a vzdelávanie lokálnych zdravotníkov. Pomoc poskytujem priamo v teréne, nie sme len skupinka na preposielanie peňazí iným. Poznáme trpiacich, ich osudy a potreby.

LIEČIME DETI KAŽDÝ DEŇ TAM, KDE JE TO NAJVIAC POTREBNÉ. POMÁHAME OBETIAM EPIDÉMIÍ, KONFLIKTOV A KATASTROF.

www.magna.org

Foto: MAGNA

Zaslaním SMS si nastavíte pravidelné mesačné prispievanie vo výške 6 €. Pošlite SMS a my dostaneme 100% z vášho daru. Prispievanie môžete kedykoľvek zrušiť zaslaním SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806.

Teraz najčítanejšie

MAGNA

Sme zdravotnícka humanitárna organizácia. MAGNA pôsobí medzinárodne a poskytuje pomoc deťom a ich rodinám v núdzi, vrátane obetí prírodných katastrof, vojen a konfliktov. V teréne máme lekárov, zdravotníkov, ale i technických a iných odborníkov, ktorí zaisťujú humanitárnu pomoc a pomáhajú liečiť deti a ich rodiny. Organizácia bola založená v roku 2001 na Slovensku - Martinom Bandžákom a Denisou Augustínovou - a na základe ich priamej skúsenosti s epidémiou AIDS v Kambodži začala poskytovať zdravotnú pomoc obetiam katastrof po celom svete. Prostredníctvom MAGNA nemocníc zaisťujeme deťom a ich rodinám zdravotnú starostlivosť, lieky a jedlo.

Tento blog je platený.