Denník N

Pokorenie rekordnej hranice zlatom bol len začiatok

V prospech rastu zlata a striebra hovorí pokračujúca neistota, nízke úrokové sadzby a slabý dolár. Opačné názory zase predikujú stabilizáciu ekonomiky vďaka vakcíne a spľasnutie bubliny.

Zlato vzrástlo v roku 2020 o viac ako 35%  prekonalo tak rast z roku 2019, kedy  zaznamenalo posilnenie na úrovni 18 percent. Analytici spoločnosti Wells Fargo označili vzácny kov za „chameleóna“, pretože príčiny jeho zhromažďovania medzi investormi  sa v posledných rokoch neustále vyvíjali a menili. „Od roku 2016 do roku 2019 zlato úzko nasledovalo klesajúce globálne dlhodobé úrokové sadzby. Začiatkom roku 2020 sa zlatá rally pripojila k obavám z koronavírusu a globálnemu nadmernému  tlačení peňazí,“ uvádza sa vo vyjadrení spoločnosti. „Nedávno zlato prestalo byť v úzadí  za dolárom, keď sa americký dolár stal jednou z najslabších mien našej planéty.“

Čo čaká zlato? Demokratický stimul vo výške 3 biliónov dolárov, ktorý prelomí dôveru sveta vo fiškálne obmedzenia za svetovou rezervnou menou?

Dolár sa prepadol o americké štátne dlhopisy, ktoré klesali na čerstvé minimá a očakávania ďalších stimulačných opatrení pre pandemickú globálnu ekonomiku tento pokles podporovali. ,,Vzhľadom na to, že nízke sadzby a slabší dolár pravdepodobne pretrvajú, sme presvedčení, že ceny zlata budú aj naďalej stúpať,“ uviedol Warren Patterson, vedúci komoditnej stratégie ING.

V súčasnosti sa zlato obchoduje na približne 2050 USD  za uncu vďaka oslabovaniu dolára a obáv z makroekonomickej neistoty a inflácie, ktoré podnecujú záujem účastníkov trhu o žltý kov. Zlato je všeobecne považované za poistenie proti zrýchľujúcemu sa rastu cien. Hlavným faktorom rastu bolo, že vyhliadky na ďalšie fiškálne stimuly tlačili zlato nahor. Demokrati a republikáni sa zdajú byť bližšie k dohode o novom zákone o výdavkoch. To je určite časť rovnice. Nadšenie pre kov a s ním súvisiaci rast ceny zastrešujú niektorí investori, ktorí sa obávajú, že mimoriadne kroky centrálnych bánk, ktoré tlmia ekonomický dopad koronavírusu, by v konečnom dôsledku mohli vyvolať dlhotrvajúce inflačné tlaky. V zásade sa však jedná o znehodnotenie meny.

Zdroj: ProfitLevel

Ako môžeme pozorovať na grafe, ťažiari drahých kovov, ktorých nasledovali zlato a striebro, prekonali akciové indexy NASDAQ a S&P 500 od prvých stimulov americkou centrálnou bankou v septembri 2019. Ak sa bude opakovať doterajšie alokovanie zdrojov, vďaka tlačeniu peňazí aj naďalej, dynamika rastu zlata sa v dohľadnej dobe nezmení. Predpoklady niektorých odborníkov hovoria prekročení psychologickej hranice. Najodvážnejšie sú vyjadrenia Jima Rickarda, ktorý sa zmienil, že v nasledujúcich piatich rokoch by sme mohli vidieť zlato až na hodnote 15 000 USD za uncu.

Teraz najčítanejšie

LukasBaloga

Finančným trhom som sa začal aktívne zaoberať už počas vysokej školy. Inžinierske štúdium som absolvoval na Ekonomickej univerzite v Bratislave a zároveň postgraduálne štúdium na Nottingham trent university v Nottinghame. Popri štúdiu som zastával post člena investičného výboru a analytika u obchodníka s cennými papiermi. V súčasnosti pracujem ako analytik a zároveň pracovník na oddelení dealingu ProfitLevel. Štúdium makro a mikroekonomického diania aplikujem na investovanie na finančných trhoch. O týchto témach píšem aj na svojich blogoch.