Denník N

Najvyššie výkupné v histórii ľudstva

Najvyššie výkupné v histórii ľudstva sa platilo v Peru. Časť z neho dostal priamo aj španielsky kráľ. Toto je jeho história.

 

O tom, ako prišli Španieli do Peru a o prvom stretnutí s inkskou ríšou som písal dva články. V nich som písal, ako dobyvatelia na čele s Franciscom Pizarrom prvý krát stretli vyspelú ríšu v južnej Amerike a ako sa neskôr vrátili po dvoch rokoch s cieľom dobyť ju.

Druhýkrát Francisco Pizarro prišiel na územie dnešného Peru v roku 1532. Spolu s ním prišlo 168 dobyvateľov, 62 na koni a 106 pešiakov. V Peru sa práve skončila krvavá občianska vojna. Atahualpa porazil brata Huascara a ako bonus dal zavraždiť celú bratovu rodinu. Občianska vojna vyčerpala ríšu, ale Atahualpa sa cítil silný a neporaziteľný, veď on bol synom boha Inti (slnko). Atahualpa mal informácie o malej výprave divných ľudí a obrovských zvierat a bol na nich veľmi zvedavý, tak nezaútočil na nich v nespočetných priesmykoch Ánd, ale nechal ich dôjsť až do mesta Cajamarca (čítajte: Kachamarka). Sapan Inka sa dohodol, že sa s tam nimi stretne. Španieli čakali v domoch okolo hlavného námestia.

IncaEnAndas

Španieli prespali noc ukrytí v domoch na námestí. Na druhý deň prišiel Atahualpa s obrovským sprievodom, bolo ich niekoľko tisíc a neboli ozbrojení. Ako boli dohodnutí, prišli sa porozprávať so Španielmi. Atahualpa čakal na nosidlách, ktoré držala inkská stráž.  Ku Inkovi prišiel španielsky farár spolu s prekladateľom Felipillom (chlapec, ktorého Španieli zobrali so sebou pred dvoma rokmi). Farár podal Atahualpovi Bibliu a oznámil mu, že celá jeho ríša patri španielskemu kráľovi (bolo to tak podľa pápežskej buly). Atahualpa pozrel sa na Bibliu, žiadnu knihu predtým nikdy nevidel a urazený ju hodil o Zem. Na takúto zámienku Španieli čakali. Farár kričal „Santiago“ urazili nášho Boha a Španieli vyšli z úkrytov a zaútočili na indiánov.

Bolo to strašné, indiáni nikdy predtým nevideli dvojhlavé bytosti odeté v kovových šatách. Tieto bytosti ovládali hromy a blesky a vypúšťali ich z takých dlhých palíc. Mali aj veľmi ostré zbrane z neznámeho materiálu, tieto zbrane boli schopné odrezať ruky a nohy. Španieli na koňoch pošliapali indiánov, ktorí sa snažili ujsť z námestia a popadali. Španieli neoddychovali a kronikári píšu o niekoľkých tisícoch mŕtvych indiánov a ani o jednom mŕtvom španielovi. V súčasnosti sú Španieli hrdí na hrdinstvo 168 ich občanov, ktorí v tejto bitke rozhodli o dobytí Inkskej Ríše.

Na inom konci námestia osobná stráž držala Atahualpu na nosidlách a iní Španieli ich zabíjali, aby sa mohli dostať ku vládcovi. Keď zabili indiána, ktorí držal nosidlá, iný indián ho nahradil. Takto pozabíjali jedného za druhým. Keď sa konečne dostali k Atahualpovi, jeden španiel vytiahol nôž a chcel ho zabiť. Toto si všimol Francisco Pizarro, prekazil mu to a pritom ho zranili. Pizarro zajal Atahualpa a vtedy sa všetko skončilo. Španieli zajali Inkom ich Boha.

Inkovia španielov podcenili. Podľa andských tradíciách Španieli mali priniesť dary a ponúknuť dohodu. Ak by Inkovia túto dohodu neprijali, na druhý deň by sa začala vojna. Inkovia prišli na toto stretnutie bez zbraní.

800px-Cajamarca_Cuartorescate_Atahualpa_lou

Atahualpa bol zajatý v dome, ktorý doteraz stoji v centre v Cajamarce. Dovolili mu tam mať manželky a sluhov. Keď Atahualpa videl, ako sa Španieli tešili z každého kusu zlata, ponúkol im výkupne. Rukou ukázal na stenu a povedal, ak ma pustite dám Vám celú tuto izbu plnú zlata a dva krát plnú striebra. Španieli súhlasili. Zo všetkých kútov ríše začali prúdiť karavany lám, ktoré nosili predmety zo zlata a striebra. Španieli si vypýtali aj zlatníkov, ktorí v Cajamarce tavili obrovské kultúrne bohatstvo Inkov a z neho vytvárali zlaté tehličky. Karavany prúdili mesiace. Španielski notári všetko spisovali, aby kráľovi posielali 20% z koristi.

Medzi tým dal Atahualpa zavraždiť brata, aby sa nedohodol so španielom. Španieli to neskôr použili ako zámienku a odsúdili Atahualpu za to a za ďalšie hriechy. Atahualpa mal byť popravený, ak by zostal pagan by ho upálili ak by prijal kresťanskú vieru tak by ho zaškrtili. Atahualpa sa nechal pokrstiť. Inkovia verili, že sa raz vrátia a preto ich múmie boli uchované a uctievané. Inkovia druhý krát španielov podcenili…

The execution of the Inca/A.B. Greene. Spaniards burn Inca emperor Atahualpa at the stake; to the right is a monk holding a crucifix.
The execution of the Inca/A.B. Greene. Spaniards burn Inca emperor Atahualpa at the stake; to the right is a monk holding a crucifix.

Keď sa indiáni dozvedeli o poprave Atahualpu, začali znovu proti španielom bojovať, ale medzi tým už prišli posily. V Peru sa hovorí, že zlato, ktoré sa nedostalo až do mesta Cajamarca, bolo ukryté a ešte čaká na objaviteľov.

Vieme presné koľko Španieli po tejto bitke zobrali. Bolo to 6 102 kg zlata a 11 732 kg striebra. V súčasnej cene by to bolo viac ako 200 miliónov eur, ale vtedy drahé kovy boli oveľa drahšie. Peruánska komora ekonómov spočítala cenu zaplateného zlata a striebra na viac ako 600 miliárd eur a žiadali od španielov, aby to zaplatili a od Kráľa, aby sa ospravedlnil. (Chápete, prečo veľmi podporujem snahu Grékov dať si zaplatiť vojenské reparácie od Nemcov po viac ako 70 rokoch … )

Teraz najčítanejšie

Carlos Arturo Sotelo Zumaran

Prišiel som na Slovensko študovať pred viac ako 30 rokmi a potom som sa vrátil do Peru, žil som istý čas v Mexiku, ale nakoniec som sa s rodinou rozhodol vrátiť na Slovensko, kde som nepretržite 14 rokov. Som certifikovaný turistický sprievodca a majiteľ peruánskej reštaurácie CASA INKA v Bratislave a CK Eslovaquia Travel. Viac ako 10 rokov sprevádzam Slovensko, Peru, Bolívia, Ekvádor s Galapágmi a Mexiko. Napísal som knihu: „Eslovenčina je ťažká“. [email protected] travel. eslovaquia.sk