Denník N

Prečítané leto 2020: o knihách

Pamätáte si ten moment, keď sa z vás stal čitateľ? Tú tichú, no silnú túžbu po novej knihe? Niekto to má od mala, iný zažije čosi podobné až v dospelosti. Nech boli vaše cesty ku knihám akékoľvek, nepochybne by to bol príbeh, ktorý by sa krásne počúval. Aj knižné postavy prežívajú silné chvíle s knihami. Kniha v knihe v knihe spôsobuje čarovné prelínania dimenzií nášho vnímania. Prežiť to môžu už aj deti, no v článku nájdete aj tipy pre starších.

Ktosi alebo Vodné srdce

V knihe Ktosi alebo Vodné srdce sa odohráva príbeh v akváriu, na suchu a pri knihe. Ktosi je muž. Má akvárium a korytnačku. Muž hľadí do okna a do akvária, v ktorých sa zrkadlí jeho odraz. Ktosi je zvláštny mlčanlivý týpek, ale rád a veľa si číta pred spaním.

Obrázková kniha Ktosi alebo Vodné srdce je nádherne ilustrovaná a kto má rád rybičky a často sa pristihne, že tiež hľadí do akvária, pretože je to upokojujúca aktivita, bude si s hlavným hrdinom rozumieť. Nejde však o priamočiary príbeh, ani o dobrodružstvo. Kniha k nám prehovára v podobenstvách a metaforách. Vďaka tomu môže byť jej čítanie zážitkom pre dieťa, radujúce sa z obrovských rybyčiek, i rodiča, ktorý cez seba nechá prejsť slová plné rôznej symboliky.

V tejto knihe si knihu nečíta len človek, ale aj korytnačka. V knihe v knihe Ktosi alebo Vodné srdce je množstvo podnetov na premýšľanie. Ktosi nám dovolí nahliadnuť do jeho myšlienok. Vždy je zaujímavé môcť si prečítať, ako a nad čím uvažujú iní ľudia. Najmä ak na konci úvah sa na tvári čitateľov objaví široký úsmev.

Vydalo: Slniečkovo

Anna na Redmonte

Séria o Anne je hotová, vonku sú všetky tri knihy, ktoré už toľké roky berú zas a znova do rúk tínedžerky – začiatočníčky. Tiež som sa do nej začítala približne v tomto veku a prvý diel som si následne zopakovala asi päťkrát, možno aj sedemkrát za sebou. Anna nesmie v tomto čítacom týždni chýbať, je to nepochybne jedna z najusilovnejších knižných čitateliek vôbec.

Milovali ju naše mamy, prešla aj našimi rukami a teraz čaká, kedy ju objavia naše dcéry. Anna zo Zeleného domu má nespočetné množstvo spracovaní, nielen knižných, ale aj televíznych a seriálových. Klasický príbeh Lucy Maud Montgomeryovej nemá ako ani prečo zostarnúť. Dodnes má čím osloviť a Anna je hrdinka, ktorú sme ako deti chceli mať pri sebe. Chceli sme, aby bola skutočná, chodila s nami do školy, alebo aby sme sa ňou na chvíľu stali my samy. Ryšavka prekypujúca nápadmi, svojská, tvrdohlavá, plná emócií, až ste z písmen cítili, ako jej rozťahujú hruď a derú sa von.

Celá séria obsahuje tri knihy: Anna zo zeleného domu, Anna v Avonlea, Anna na Redmonte.

Vydal: Slovart

Jedno srdce, jedno telo, jeden svet

Dnešné deti čítajú a dosť často sa hnevám na tých, ktorí zovšeobecňujú a hádžu všetkých do jedného vreca len pre skúsenosť z blízkeho okolia. Iste, nečítajú všetky deti a určite by potešilo, keby ich bolo ešte viac (nie, mobily naozaj nie sú na vine, o mobiloch predsa rozhodujú rodičia, ktorí to majú plne v rukách). Lenže mnohé čítajú rady a veľa a ostane im to aj do vyššieho veku. Čítajúci pubiši majú u nás vlastné edície, v ktorých vychádzajú často výborné príbehy, vďačne si ich neraz prečítajú aj dospelí. A aj v týchto knihách mladí dospelí čítajú. Jedno srdce, jedno telo, jeden svet má hrdinku Anabelle, ktorú kniha psychicky drží nad vodou po celý čas.

Príbeh sa začína banálnou situáciou vo fast foode. Čosi nie je v poriadku a Anabelle sa rozbehne. Dobehne na koniec ulice, potom na koniec štvrte, prebehne cez celé mesto a nie a nie sa zastaviť. Čosi ju núti bežať ďalej, v behu nachádza záchranu pred tým, čo sa jej stalo. Pre možný spojler nebudem dej rozvíjať ďalej, poviem len, že príbeh knihy Jedno srdce, jedno telo, jeden svet  sa odvíja od obrovského problému, s ktorým si v USA dlhodobo nevedia poradiť – ľahká dostupnosť zbraní pre kohokoľvek a následné tragédie, ktoré sa nedajú ani predvídať ani včas odhaliť. Je to krásne napísaná kniha, v ktorej silnú rolu hrá kniha Alfreda Lansinga. V našich končinách vyšla v češtine pod názvom Endurance: Neuvěřitelné putováni Shackletonovy Královské transantarktické expedice.

Vydalo: CooBoo

Tu si prečítajte, čo je Prečítané leto

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.
Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

 

Teraz najčítanejšie