Denník N

Lekári si odmenu nezaslúžia

Myslel som si, že voľby prinesú zmenu. Nepriniesli. Len svine pri válove nahradili roztomilé mangalice…

Keď Matovič pred pár dňami avizoval, že vláda chystá odmeny pre pracovníkov, ktorí boli v boji proti Covid-19 v prvej línii, vyjadril som sa, že ak by to bola pravda, čo som si nemyslel, strčil by som mu tú odmenu v podobe šúľku do zadnice, keďže nechcem byť súčasťou jeho populistického a prudko hlúpeho marketingu. Podľa prvotných informácii to ale vyzeralo tak, že odmenu dostanú len štátni zamestnanci, teda zdravotníci vo fakultných a univerzitných nemocniciach. Predpoklad tvorby šúľku a jeho následnej aplikácie per rectum, bol teda vysoko nepravdepodobný. Preto asi tá moja odvaha. Nič to nemenilo na fakte, že iniciovaná odmena pre lekárov spustila tornádo nenávisti medzi dobroprajnými spoluobčanmi, ktorí si ešte teraz liečia mozole na rukách po tom, čo nám na balkónoch z vďaky tlieskali. V diskusiách pod článkami o plánovanej odmene sme sa mohli dočítať o bielej mafii, lenivých hajzloch, nepráve, nenažrancoch. Tiež o ľuďoch a profesiách, ktoré by si odmenu zaslúžili viac. Súhlasím, pomoc si zaslúžia najmä tí, ktorí prácu stratili, tí, ktorí v dôsledku vládnych opatrení nemohli a nemôžu ani naďalej vykonávať svoju zárobkovú činnosť. Ozvali sa tiež predavačky, upratovačky, deratizéri a učitelia. Tých, ktorí sa s otvorenými dlaňami obracajú k obyčajnému milionárovi, Igorovi, je čoraz viac. Otázkou je, či je kufrík, z ktorého chcú rozdávať plný. My vieme, že je prázdny a dokonca aj ten je len požičaný.

Po tom, čo sa premiérovi jeho vyjadreniami podarilo lekárom potvrdiť status triedného nepriateľa, nenažranca a príležitostného vraha, došlo zo strany nášho vládcu k opätovnému upresneniu informácii. Lekári odmeny nedostanú, nezaslúžia si ich. Nuž, mám dve vysvetlenia. Buď sa zľakol môjho šúľku v zadnici, alebo sa zbláznil. Ak už odmeňovať chcel,  hovorí a s tým súhlasím, že ide o vďaku policajtom, hasičom, vojakom, sociálnym pracovníkom a sestrám, prečo si poďakovanie nezalúžia lekári? Od predstaviteľov vlády a ich radcov by som očakával, že sú schopní svoje kroky vopred premyslieť. Minimálne tí, ktorí sa priamo starali o infekčných pacientov, prichádzali s nimi do kontaktu a denne ohrozovali nie len seba, ale i rodiny, by si nejakú formu vďaky zaslúžili. Slová premiéra, že vlastne konkrétne o odmene pre lekárov nehovoril, zapadajú do košiara jeho detinských výhovoriek. Je mi trápne aj za neho. To, že Slovensko zvládlo prvú vlnu Covid-19 výborne, je tiež vysvedčením práce lekárov. Okrem priamej práce s chorými, tiež našej preventívnej a osvetovej činnosti, ktorá je viac oceňovaná za hranicami Slovenska, než našimi občanmi.

Myslel som si, že voľby prinesú zmenu. Nepriniesli. Len svine pri válove nahradili roztomilé mangalice…

Facebook: Milan Kulkovsky blog

Teraz najčítanejšie

Milan Kulkovský

Lekár, primár Interného oddelenia NsP Považská Bystrica. „Svet je príliš nebezpečný pre život, nie kvôli ľuďom konajúcim zlo, ale kvôli tým, ktorí sedia a nechajú ich konať." A.Einstein