Denník N

Som nasratý lekár

Pribudlo 100 pozitívnych za jeden deň. Hnevá ma prístup vlády no najmä spoluobčanov, ktorí sú až nezdravo arogentní voči hrozbám Covid-19…

K popisu svojich pocitov použijem slovo, ktorému dal náš pán premiér vyšší význam. Som nasratý.

Som nasratý na vlády, nie len na tú našu, pretože nekontrolovaným otvorením hraníc, ktorých cieľom bolo predovšetkým ukojenie ich voličov bažiacich po nepohlavnom cezhraničnom styku, pokašľali všetko, čo sme prísnymi opatreniami dosiahli. Ak bude niekto tvrdiť, že za druhou vlnou nie je nezodpovedné cestovanie, nevie o čom hovorí. Zo slovného spojenia používaného hygienikmi a epidemiológmi, “máme to pod kontrolou”, mám už celotelové svrbenie a exantém. Nepomáha ani Fenistil a ľad.

Som nasratý na, napíšem to tak, ako to je a je mi jedno, či sa niekto urazí, hlupákov, ktorí i naďalej popierajú existenciu Covid-19, bagatelizujú pandémiu, ktorá ma vo svete státisíce mŕtvych, milióny nakazených.

Som nasratý na niektorých kolegov lekárov, ktorí s pozitívnym pacientom neprišli do kontaktu ani cez olovenú stenu, no napriek tomu sa z pozície gynekológa, urológa, chirurga, ortopéda či výživového poradcu vyjadrujú k niečomu, čomu úplne nerozumejú a nezmyselne podporujú šíriace sa konšpiračné teórie a hoaxy.

Nie som nasratý, ale je mi ľúto duševných chudákov, typu Jakubec, Mazurek, Kotleba a spol, ktorí už hádam ani sami sebe neveria, keď počúvajú, čo dokázali povedať.

Som nasratý.

Pri tempe, ktoré sme si nezodpovedným prístupom zvolili, bude jeseň kopírovať jar. Alebo si budeme všetci naivne myslieť, že sa pozitívne prípady budú vyhýbať školám, nemocniciam a veľkým fabrikám? NIE. Je to o to bolestivejšie, že sa tomu dalo jednoducho zabrániť. Nosením rúšok, umývaním rúk, obmedzením cestovania mimo hranice a odpustením si veľkých rodinných osláv. To by sme však neboli my, Slováci. Stretávame sa radi, najmä ak pri tom máme príležitosť vypiť si a následne si zaspievať. Nehovoriac o tom, že zvýšená hladina alkoholu v krvi robí aj zo sivej myšky dedinského Che Guevaru, pripraveného na revolučné zhodenie rúška a následný rituálny tanec postreleného kanca. Ach.

To naozaj potrebujeme dostať legendárnym Slotovým kladivom po hlave, aby sme sa zobudili? To naozaj potrebujeme vidieť zomierať svojho blížneho, aby sme pochopili, že Covid nie je fiktívnou, ale reálnou hrozbou. Ak by bol neveriaci Tomáš Slovák, doteraz by neveril, že Ježiš vstal z mŕtvych.

Keď budú infekčné oddelenia plné a v dôsledku reprofilizácie lôžok budú nakazení pacienti ležať na covidových oddeleniach aj v malých nemocniciach, ktoré na to nie sú prispôsobené priestorovo, materiálne ani personálne a ostatné oddelenia nebudú môcť liečiť pacientov s inými ochoreniami, bude už neskoro. Pre niekoľko “neveriacich ignorantov” bude kriticky ohrozená lekárska starostlivosť o všetkých, nie len o Covid-19 pozitívnych pacientov.

Čo potom urobí typický internetový mudrlant? Zalezie do izbičky, s kakaom, ktoré svojmu 30-ročnému chlapčekovi uvarila mama, v ruke. Bude mať home office, prípadne 80% platu bez práce, v horšom prípade o prácu príde.

Čo urobíme my, zdravotníci? Aj keď budeme pozitívni, budeme musieť pracovať, niektorí možno týždne neuvidia svoje rodiny, deti. Keď si niektorí dovolia zostať s deťmi doma, keďže škôlky a školy budú zatvorené, dostanú almužnu a kolegovia, ktorí budú musieť pracovať aj za nich, skôr či neskôr stratia trpezlivosť v dôsledku vyčerpania a z priateľov sa stanú nepriatelia. Občas nám niekto zatlieska, hneď na to nás nazve bielou mafiou. Budeme neschopné svine, lebo pre nedostatok miest nepríjmeme na oddelenie babku, ktorej už deti a vnúčata nechcú podávať doma vodu a meniť jej plienky. Veľa času strávime písaním reakcií na sťažnosti starostlivých príbuzných, ktorí sa nedávno vrátili z dovolenky v Chorvátsku a v snahe vyviniť sa zo smrti nakazeného príbuzného, sa vybrali cestou menšieho duševného odporu.

Ach…ale som nasratý…vrrr… Pán minister zdravotníctva sa vyjadril, že druhá vlna, teda priebehajúca, bude horšia než tá prvá. Občanov vyzval k zodpovednosti. Prepáčte, bratia a sestry, já vám už neverím a naivitu pána ministra nezdieľam…

Facebook: Milan Kulkovsky blog

Teraz najčítanejšie

Milan Kulkovský

Lekár, primár Interného oddelenia NsP Považská Bystrica. „Svet je príliš nebezpečný pre život, nie kvôli ľuďom konajúcim zlo, ale kvôli tým, ktorí sedia a nechajú ich konať." A.Einstein