Denník N

Alojz Hlina by mal ostať v politike, skúsiť by to mal v inej strane

Po dnešnom sneme KDH je jasné, že Alojz Hlina je v strane, ktorú viedol nechcený. “Flintu do žita” by však hádzať nemal. Skúsiť by to mal v inom politickom subjekte.

Odchody z KDH ku konkurenčným stranám sú veľmi ojedinelé. To by však Alojza Hlinu nemalo odradiť a skúsiť by to mal určite ešte v inom politickom subjekte.

Búrlivák z Oravy bol známy svojimi vystúpeniami už v roku 2012, kedy sa dostal do parlamentu ako nezávislý kandidát, na kandidátke strany Oľano. Vtedy však veľkú obľubu verejnosti nemal. Prešiel však obrovským prerodom.

Po tom, čo prevzal hnutie kresťanských demokratov sa začal javiť ako dobrý politik. Prvým úspechom bolo, že dokázal vytvoriť dobrého kandidáta na post župana, ktorý dokázal poraziť dlhoročného pána prešovského kraja zo Smeru. Strane sa pod jeho vedením darilo aj v komunálnych voľbách a pri tých európskych dokázala jeho kandidátka presvedčiť natoľko, že dnes sedia v europarlamente hneď dvaja zástupcovia strany KDH.

Za čo si ale zaslúžil obdiv aj v iných voličských táboroch bol pakt o neútočení s liberálmi. Nebolo to spojenectvo, no Alojz Hlina ukázal, že chce, aby jeho strana bola modernou konzervatívnou stranou, ktorá dokáže diskutovať s každým.

Žiaľ práve tento krok sa mu stal osudným. Alojz Hlina chcel modernú kresťanskú demokraciu, no jeho voliči nie. Stal sa z neho slovenský unikát. Pre liberálov prijateľný konzervatívec, no pre konzervatívcov neprijateľný liberál, ktorý by najradšej legalizoval marihuanu a fandil potratom. Všetko kvôli jednému paktu o neútočení. Svoje hodnotové presvedčenie pritom nikdy nezmenil.

Ak by bola nižšia účasť, tak by to s odretými ušami dal, no nepodarilo sa. KDH sa nedostalo po druhýkrát do parlamentu a Alojz Hlina sa stal v strane, ktorej šéfoval verejným nepriateľom. Dnes to ešte skúsil a kandidoval za podpredsedu hnutia, no to mu povedalo jasné nie.

Je to jasné, Alojz Hlina už v KDH nepochodí, no mal by zvážiť, či by nemal pokračovať v inej strane. Možno si to neuvedomuje, no síce nemal podporu medzi vlastnými, ale pochodil medzi ľudmi, ktorí kresťanským demokratom nikdy hlas neodovzdali.

Otázkou je, či sa dokáže vzdať bývalý šéf KDH svojej strany.

Teraz najčítanejšie