Denník N

Cestovanie po Slovensku odhalilo nielen tajuplné zákutia, ale aj hory odpadkov

Zdroj foto: OZV ENVI - PAK
Zdroj foto: OZV ENVI – PAK

Známi influenceri Milan Bez MapyAndrea Zahurancová prijali našu výzvu a zapojili sa do iniciatívy Vezmi si ma. Cestujú po Slovensku a okrem poznávania skrytých zákutí sa rozhodli aj zbierať pohodený odpad. Pridávajú sa k nim postupne ľudia z celého Slovenska od Bratislavy až po Vihorlat. Po tom, ako sme videli, čo všetko pridávajú ľudia, ktorí sa inšpirovali touto výzvou, sme sa rozhodli sami sa pozrieť na to, čo všetko sa v prírode nachádza. Keďže aktuálne analýzy voľne pohodeného odpadu absentujú, zapojili sme aj našich zamestnancov, ktorí v 14 vybraných lokalitách zbierali voľne pohodené odpadky a následne ich triedili a analyzovali. Výsledky nepredčili naše dlhodobé skúsenosti ani očakávania, na ktoré upozorňujú aj európske prieskumy: najviac nachádzame v prírode, ale aj mestách, odhodené plasty. Prekvapivo však nedominujú PET fľaše, ale rôzne iné nádobky, fólie či obaly od sladkostí. Rozšírené sú však aj plechovky a odpad z cigariet, a to najmä v mestách.

Podľa posledného prieskumu, ktorý robil Eurobarometer medzi občanmi všetkých 28 krajín EÚ, sa viac ako 90 % Európanov zhodlo, že je potrebných viac iniciatív zo strany výrobcov, ale aj jednotlivých štátov, ktoré pomôžu znížiť prítomnosť plastového odpadu v prírode. Súhlasilo aj 94 % Slovákov. 50 % zároveň uviedlo, že má pocit, že je v ich vlastnom okolí veľa pohodeného odpadu. Za najväčší problém pritom označili práve rôzne plastové výrobky (70 %). Tento trend potvrdzujú aj naše analýzy. Najviac kusov odpadu, ktorý bol v 13 miestach na Slovensku nájdený (takmer 21 %), tvorili rôzne plastové výrobky. V tesnom závese však skončili nápojové plechovky (19 %) a cigaretový odpad – ohorky a krabičky od cigariet (17 %). V hlavnom meste bolo cigaretového odpadu dokonca ešte viac.

Čo Slováci vyhadzujú najviac?

Najviac nás v prírode zväčša vyruší to, čo zreteľne do daného prostredia nepatrí. Aj naša analýza  ukázala, že práve v turistických oblastiach a miestach, kam ľudia chodia relaxovať, sa našlo veľa kusov duší z pneumatík a nechýbali ani porcelán, elektro či topánky. Výsledky analýzy  potvrdzuje aj množstvo nadšencov, ktorí sa pravidelne zapájajú do zbierania voľne pohodených odpadkov v prírode. Príkladom je aj Ladislav, ktorý pravidelne zbiera odpad na východnom Slovensku, najčastejšie medzi obcami Čecejovce, Buzica a Veľká Ida. Napríklad len za jeden deň dokáže spolu so svojimi priateľmi vyzbierať niekoľko vriec odpadu. Aj on nachádza v prírode množstvo pneumatík či elektroodpadu.

Problémom však nie je len veľký odpad, ktorý zaberá v prírode veľa miesta, ale práve ten, ktorý ľudia nemajú problém rozhadzovať častejšie. Keď sme sa detailne pozreli na počty kusov odhodeného odpadu, všimli sme si, že ľudia nemajú problém hocikde vyhodiť plastové výrobky. V 14 lokalitách, kde sme analyzovali voľne pohodený odpad, sme  už po hodine našli 292 rôznych kusov plastových výrobkov, 205 PET fliaš a 261 kusov nápojových plechoviek. Nehovoriac o tom, že sa vyzbieralo aj aj 239 kusov cigaretových ohorkov.

Foto: OZV ENVI – PAK

Problém cigaretového odpadu, samozrejme, nemá len Slovensko. Podľa analýzy Local Government Association vo Veľkej Británii tvorí cigaretový odpad až tretinu voľne pohodeného odpadu a je ním zamorených až 99 % ulíc v centrách miest. Cigaretový odpad vyhral aj „hitparádu“ najčastejšie pohodeného odpadu v USA a imúnne voči nemu nie sú ani európske pláže. Európska agentúra pre životné prostredie (EEA) uvádza, že až 40 % odpadkov na plážach tvoria práve cigaretové ohorky. Cigaretový odpad mnohí vnímajú ako niečo malé, čo sa rýchlo rozloží. Opak je však pravdou a cigaretový ohorok sa v prírode môže rozkladať aj viac ako dva roky.

Ako sa môžeme zbaviť odpadu v prírode?

Napriek tomu, že prieskumy prezentujú náklonnosť ľudí k environmentálnym iniciatívam, aj naša výzva dokazuje, že je pred nami ešte veľký kus práce.  Okrem dobrej výchovy a osvety, je tiež dôležité, aby na miestach, kde je problém naozaj veľmi výrazný, existoval lepší monitoring, zaviedli sa napríklad kamerové systémy, aby ľudia, ktorí spôsobujú tieto znečistenia, niesli za ne dôsledky.  Dovtedy je však dôležité, aby pridal ruku k dielu každý, vzal so sebou do prírody rodinu aj známych a počúval, že samotný odpad im našepkáva, „Vezmi si ma“.

 

 

Teraz najčítanejšie

ENVI - PAK

Platený firemný blog

Tento blog je platený.