Denník N

Príbeh Adama, ktorého status zmenil farbu na semafóre

Adam. Jeden ľutuje to, že ho Evine vnady presvedčili zobrať jablko, druhý ľutuje svoju ľahkovážnosť. Koniec je ale dobrý pre oboch.

Status v súčasnosti najznámejšieho bratislavského mestského poslanca Adama Berku ukázal a dokázal viac, než by si vedel ktokoľvek predstaviť.

Zoznámil nás s človekom, ktorý sa koronavírusu nebál a statočne ho aj so svojím okolím ignoroval. Veď ho nevidel, nikto v jeho okolí ho nemal.

Zoznámil nás s človekom, ktorý v podstate spočiatku neurobil nič zlé. Zabával sa v meste, stretával sa s priateľmi, oslavoval, užíval si slobodu a možnosti, ktoré mal. Nerobil nič zlé, nič z toho nebolo a nie je i naďalej zakázané. Zabával sa tak, ako by sa chcel zabávať takmer každý jeden z nás. Veď denne počúvame, že je všetko pod kontrolou, netreba sa báť. Tak čo teda? Bol zodpovedný, podporil jednotlivé podniky.

Zoznámil nás s človekom, ktorého ľahostajnosť a miera posúdenia osobnej zodpovednosti je minimálna. Práve preto by poslancom nemal byť. Prečo? Keď už mal podozrenie, že by mohol byť nakazený a čakal na výsledok testovania, šiel napriek tomu na rodinnú oslavu! Na čo je dobré neustále hovoriť o rizikovosti osláv? Hrach možno o stenu hádzať aj doma. Zbytočne ohrozil ďalších ľudí. Viem, koronavírus vtedy ešte, aspoň pre neho a jeho okolie, neexistoval.

Zoznámil nás s človekom, ktorý svojím neuváženým a nepremysleným zdieľaním informácie o mieste, kde sa možno rýchlo dostať zadarmo k testu na Covid-19, spôsobil kolaps infektologického pracoviska. Pozitívom je, že vďaka nemu aj mnohí neveriaci uverili a prišli. Prišli so strachom, nervózni a agresívni voči personálu.

Zoznámil nás s človekom, ktorý z vlastnej skúsenosti popísal to, v čom absolútne v boji s koronavírusom zlyhávame. Je to testovanie. Máme žalostne málo odberových miest, dlhé čakacie doby, ktoré ľudí odrádzajú, nízke kapacity na testovanie a s tým súvisiace dlhé čakanie na výsledky testov. Som toho názoru, že je neakceptovateľné čakať napríklad u pacienta s podozrením na Covid, ležiaceho v nemocnici, na výsledok testu 2 dni!

Zoznámil nás s človekom, ktorého príbeh pomohol prepnúť farbu na semafóre. Na červenú. Konečne. Občas to vyzerá tak, že miera a sila reakcie vlády a hygienikov je priamo úmerná záujmu médii a nie počtu nakazených. Čo si budeme klamať, bez nášho diskotékového leva, by na semafore v Bratislave i naďalej svietila zelená.

A nakoniec. Zoznámil nás s človekom, ktorý teraz ľutuje, že nejaké sociálne siete vôbec existujú. Ako hovorí skeptik a osvietený realista povzbudený konšpiračnými webmi a pseudoodborníkmi, nebyť sociálnych a 5G sietí, žiadny koronavírus by neexistoval…a možno medzi nami predsa len je…len ho vidieť nechceme.

Facebook: Milan Kulkovsky blog

#ruskoniejehanba

Teraz najčítanejšie

Milan Kulkovský

Lekár, primár Interného oddelenia NsP Považská Bystrica. „Svet je príliš nebezpečný pre život, nie kvôli ľuďom konajúcim zlo, ale kvôli tým, ktorí sedia a nechajú ich konať." A.Einstein