Denník N

Fotky máme, tak čo ďalej?

V Programovom vyhlásení vlády Slovenskej republiky na obdobie rokov 2020 – 2024 sa okrem iného uvádza: „Výrazne zvýšime potravinovú sebestačnosť Slovenska a nastavíme spravodlivý systém podpory poľnohospodárov.“ a taktiež: „Vláda SR vypracuje dlhodobú koncepciu poľnohospodárstva a potravinárstva so zreteľom na strategické dokumenty Európskej únie (EÚ), od ktorej sa budú odvíjať dlhodobo predvídateľné podmienky a garancie štátnej podpory domáceho poľnohospodárstva v štruktúre podľa aktuálnej potreby – špeciálne na živočíšnu produkciu, na podporu pestovateľov špeciálnych plodín a spracovateľského priemyslu, na proces pozemkových úprav, na zvýšenie poistenia rizík, na podporu tvorby zamestnanosti, na podporu mladých poľnohospodárov a na rozvoj podpory propagácie slovenskej produkcie.“ A ešte aj: „Presunom prostriedkov z I. do II. piliera sa zabezpečí podpora pre sektory, ktoré sú potenciálnymi zdrojmi zamestnanosti a pridanej hodnoty, ako sú živočíšna výroba, špeciálna rastlinná výroba, ovocinárstvo, zeleninárstvo, vinohradníctvo, včelárstvo a iné, osobitne aj pre potravinársky priemysel a hydromeliorácie.“ Ako sa vraví, papier znesie veľa, vlastne všetko. Lenže dôležité a hodnotené sú výsledky.

To, že  agropotravinársky sektor sa nachádza v zlej kondícií je všeobecne známy fakt. Dôvodom prečo je tomu tak, som sa venoval už viac krát. Dlhé roky bol na okraji záujmu politikov a spoločnosti, ktorá prehliadala, že zabezpečuje najdôležitejšiu potrebu obyvateľstva – príjem potravy. Aj aktuálna kríza môže problémy v agropotravinárstve, ktoré je strategickým odvetvím národného hospodárstva,  ešte viac prehĺbiť.

Je preto nadmieru zarážajúce, že sa pokračuje v tomto trende. Nezainteresovaný čitateľ si povie, že o čom to píšem, veď ministerstvo, resp. pán minister sa zaujíma o poľnohospodárov. Aj za predošlej pani ministerky fungoval poriadne asi jediný odbor, Odbor komunikácie a marketingu a história sa tuším opakuje.

Nechcem sa teraz venovať témam presunu medzi piliermi, ani nájomnému zo SPF. Chcel by som sa zamerať na tému špeciálnej rastlinnej výroby – ovocie, zelenina, zemiaky, hrozno, chmeľ. No tu sa musím pozastaviť nad jednou, na prvý pohľad nedôležitou otázkou. Čo je to špeciálna rastlinná výroba? A čo je potom špecializovaná rastlinná výroba? V zmysle § 2a nariadenia vlády SR č. 238/2010 Z. z. sa rozumie pod špeciálnou rastlinnou výrobou obhospodarovanie prenajatého pozemku, na ktorom je vinohrad, ovocný sad alebo chmeľnica, založenie vinohradu, ovocného sadu alebo chmeľnice na prenajatom pozemku a jeho následné obhospodarovanie, alebo pestovanie špeciálnych plodín na výmere najmenej 50 % prenajatého pozemku; špeciálnymi plodinami sú zelenina, zemiak, liečivá rastlina, aromatická rastlina, koreninová rastlina a mak. V iných oficiálnych dokumentoch MPaRV SR sa nachádzajú aj ďalšie plodiny, ako strukoviny, či repa cukrová. A čo chce byť špecializovaná rastlinná výroba neviem, oficiálna definícia neexistuje, všetko sú to len dohady. Jedná sa o drobný, ale veľmi dôležitý detail. Všetci tieto pojmy používajú, ale v skutočnosti  ani nevedia, čo si pod nimi treba predstaviť.  MPaRV SR by si malo najprv spraviť poriadok v pojmoch a až potom sa systematicky a intenzívne venovať príprave opatrení.

Na naše územie sa však ročne dovezú stovky tisíc ton ovocia a zeleniny, zemiakov a hrozna, ktoré by sme si vedeli vypestovať a spracovať sami. Máme na to dostatok pôdy, priaznivé klimatické podmienky a aj možnosti. A aj prax nám ukazuje, že slovenský spotrebiteľ má záujem o slovenskú produkciu. Bohužiaľ neexistuje ani čiastočne reálna vízia rozvoja špeciálnej rastlinnej výroby na Slovensku. Naschvál som napísal vízia, na slovo koncepcia som nenabral odvahu… Ak sa chceme posunúť ďalej, musíme ale najprv vedieť, kde vôbec sme. O akých výmerách pestovanej zeleniny sa bavíme? Štatistika tvrdí jedno, plochy zeleniny podporené v rámci viazaných platieb resp. výmery plôch podporenej zeleniny prostredníctvom Integrovanej produkcie druhé. Podrobnosti nájdete na http://www.agroporadenstvo.sk/index.php?pl=89&article=1691&start . Na údaje za rok 2019 z MPaRV SR ešte čakám, neočakávam ale nárast. A určite nebude nárast ani v roku 2020. Ako sa pán minister Mičovský vyjadril: „Je pravda, ktorá tu zaznievala, a ja ju musím uznať, že okolité krajiny podporujú svojich poľnohospodárov lepšie a účinnejšie,“ . Realita v praxi. Podpora pestovania v skleníkov v ČR uhorky: 227 200 Kč/ha, paradajky 181 906 Kč/ha, paprika 74 560 Kč/ha. Na Slovensku dostane pestovateľ v skleníkoch akurát tak SAPS. Tak teda poďme konkurovať. A tak je to napríklad aj so zemiakmi, o tých som tu už písal. Podobných príkladov, v porovnaní nielen s ČR je veľa.

Nenaplnené očakávania

Jedno smutné konštatovanie. Slovenskí zeleninári, ovocinári, vinohradníci a vinári žiadali medzi prvými o prijatie u nového ministra. Pozvaní boli medzi poslednými, ak nie poslední… Takže pekné fotky a dokonca aj videá zo sadu máme. Aj zo skleníkov a polí. Ale v jednej veci s pánom ministrom plne súhlasím, presne ako povedal na stretnutí so zeleninármi so Žitného ostrova: „Stretol som tu ľudí, ktorí jednoznačne potvrdzujú, že majú nesmiernu schopnosť naplniť naše stoly kvalitnými potravinami. Sebestačnosť sa nedá získať tým, že o tom budeme rozprávať, ale tým, že podporíme práve takýchto ľudí.“ Moja otázka znie: „A čo preto MPaRV SR robí? No, keď zoberiem do úvahy nespokojnosť poľnohospodárov na východe a ich  transparenty, Levickú výzvu, asi nie dosť, resp. robí aspoň niečo?

Platí jedno konštatovanie: „Nikto vám nemôže dať viac, ako vám ja môžem sľúbiť.“ Táto pravda sa ukázala po tohtoročných voľbách. MPaRV SR bolo chvíľku v podstate rukách každej koaličnej strany. Skončilo po mocenskom boji tam, kde skončilo. Pomalé zmeny, neznalosť problematiky, kritizované nominácie na MPaRV SR, PPA a aj SPF sú len dôsledok odbornej a personálnej nepripravenosti danej strany. Recyklujú sa ľudia, ktorí boli v spojení s “toxickými“ ľuďmi z minulých vlád a preto sú obavy poľnohospodárov opodstatnené, aj vzhľadom na peniaze, ktoré tu budú v SPP 2021 – 2027 a aj z Plánu obnovy (Next Generation EU). Zle len pomyslieť.

Máme pol roka od volieb, to znamená, že terajšej vládnej koalícii zostáva 3,5 roka. Zdá sa, že MPaRV SR zvolilo “vyčkávaciu“ taktiku. Zopakujem, čo som už raz napísal a dúfam, že nedôjde na moje slová. „Pri príprave PRV 2014 -2020  sa o ničom nediskutovalo. Žiadna možnosť pre kohokoľvek bez správneho čísla čokoľvek rozporovať, alebo dať čokoľvek do diskusie. Teraz by mali byť na základe analýz pre Strategický plán SPP, pripravované jednotlivé intervencie  – opatrenia, Strategického plánu SPP 2021 -2027. Bez stanovania cieľov a nástrojov ako sa k nim dostať, nevieme nastaviť poľnohospodársku politiku tak, aby viedla k potravinovej bezpečnosti,  zlepšeniu postavenia poľnohospodárov, ochranu biodiverzity a mnohých iných.“ Realita je bohužiaľ taká, že sa veci nehýbu.  A možno sa čaká, aby sa mohlo neskôr ponáhľať…a to tu už bolo…

Slovenské zeleninárstvo, zemiakarstvo, ovocinárstvo; celá špeciálne rastlinná výroba, bola, je a asi aj bude na okraji záujmu kompetentných. Hnevá ma, že je zaujímavá iba vtedy, keď treba pekné fotky a videá.

Vlastne, poľnohospodárstvo ako celok je bohužiaľ na okraji záujmu…

Teraz najčítanejšie