Denník N

Je čas prestať šíriť paniku a malo by sa začať u prezidentky.

Bild von Myriam Zilles auf Pixabay
Bild von Myriam Zilles auf Pixabay

Asi každý trochu informovaný človek zachytil kauzu bratislavského poslanca. Vzápätí na to sa zmenila farba na semafóre v Bratislave zo zelenej na červenú a prezidentka postuje na facebooku už v rytme premiéra. Naposledy zas raz o tom, že nepochopiteľne zrušila plánovanú cestu do Nitrianskeho kraja. To je Slovensko na konci augusta 2020. Panika-Revival.

Namiesto toho, aby sa verejne viedla diskusia o tom, ako sa postaviť k dalšiemu šíreniu koronavírusu, a či predsa len opatrenia na Slovensku a v Európe neboli prehnané, naďalej sa vytvára panika a razí téza, že prvú vlnu sme vlastne zvládli. #collateral damage.
Je to nezmysel, asi ako keď začnete strielať na komáre v Bratislave devinou a tešíte sa zo štatistky, že je ich naozaj menej.
Postup slovenskej exekutívy mi potom pripomína situáciu, keď najpr rozhojdáte čln a hystericky sa snažíte vyvažovať rozhojdaný čln tým, že sa v panike presúvate raz na jeden a raz na jeho druhý okraj.

Namiesto toho, aby sa dnes kriticky diskutovali nové poznatky, napr. ohľadne zmyslupnosti testovania bezpríznakových ľudí, frekvencie falošne pozitívnych pacientov a dôvody medzičasom prekvapivo nízkej letality, stále sa v médiách iba jednostranne rieši ´´druhá vlna´´, nedostatok masiek, hygienikov a iné prízemnosti. Česť výnimkám.
Sme v situácii ako po Mníchove 1939. Vtedy sa nenasadila do boja armáda. V prvom polroku 2020 sa nevyužil zdravotný systém (jeho kvalitu s Československou armádou na druhej strane radšej porovnávať nebudem)… #prázdnotou zívajúce Jisky #kurzarbeit zdravotníkov…
V Nemecku už prebieha kritickejšia diskusia a možno aj preto nebola povolená ohlásená demonštrácia v Berlíne (#konšpirátori). Na ťahu sú teraz nemecké súdy.
Nechápem, prečo doteraz nebola slovenskou exekutívou zorganizovaná konferencia na tému koronavírus, aby sa mohli verejne kriticky prebrať aktuálne dostupné čísla z celého sveta a postup na Slovensku(#Bukovský). Zamyslel sa niekto zo zodpovedných nad tým, že možno predsa len existuje aj cesta efektívnej minimálnej ochrany pred koronavírusom, ktorá môže byť alternatívou ku kamikadze prístupu dneška?
Koronu tomu celému nedávno nasadil nemenovaný (ne)verejný činiteľ, ktorý by najradšej nechal preočkovať populáciu na koronavírus povinne.
Vakcínou, ktorá ešte ani nie je. Vakcínou ktorej nežiadúce účinky teda ani z logiky veci nemôžeme porovnať s letalitou a povedzme trvalými následkami prekonanej koronavírusovej infekcie (o ktorých toho tiež ešte veľa nevieme). Slovensko v auguste 2020.

Teraz najčítanejšie