Denník N

Novinárska cesta na Cyprus: prichádza stále viac utečencov

Cyperská republika je krajinou EU s najväčším množstvom žiadateľov o azyl na milión obyvateľov

Slovenská katolícka charita zorganizovala koncom júla v rámci aktivít projektu MIND cestu na Cyprus, ktorého cieľom bolo navštíviť utečenecké tábory a centrá a získať komplexný, ničím neskreslený pohľad na proces neďalekej migrácie. Cesty sa zúčastnili tri mladé novinárky, ktoré sprevádzala Irina Adamova, manažérka projektu MIND, a Elizabeth Kassinis, výkonná manažérka organizácie Caritas.

Cyprus je novou migračnou trasou vo Východnom Stredomorí, ktorou ročne prejdú tisíce zúfalých ľudí. Žiadatelia o azyl si čoraz častejšie vyberajú Cyprus kvôli zvyšujúcemu sa napätiu, vojnám a represívnym opatreniam režimov na Blízkom východe a v Afrike. Študentka Mária Kromková (20) sa novinárskej cesty zúčastnila prvýkrát. „Na vlastné oči som videla utrpenie ľudí a v tejto súvislosti som si uvedomila obrovskú hodnotu pokoja a mieru v krajine.“ Počas rozhovorov s humanitárnymi organizáciami, migrantmi a migrantkami spoznávali novinárky jeden z problémov ostrova, ktorý komplikuje prácu lokálnym organizáciám: okupáciu severnej časti ostrova od roku 1974 Tureckom.

Stáli sme na hranici, ktorá prechádza stredom starobylého mesta Nikózie a rozdeľuje ho na 2 časti.

Cyperská republika je členom EÚ, Severocyperskú tureckú republiku uznáva len Turecko. Na hraniciach dnes vládne pokoj, no práve hranica je právnou prekážkou akejkoľvek migračnej politiky. Sieť prevádzačov láka migrantov na severnú časť ostrova a po pristátí ich odváža na miesta pracovného vykorisťovania. Zostáva po nich prázdno, ktoré len málo rieši vláda, nieto bezmocní príbuzní.

Utečenci a žiadatelia o azyl vyvíjajú veľa úsilia, aby boli súčasťou spoločnosti a prispievali do nej. Prístup k pracovným miestam je však obmedzený na sektory poľnohospodárstva a v poslednej dobe aj na služby.

Po tejto novinárskej ceste sa zo mňa stala aktivistka, ktorá chce silou príbehu  zmeniť svet k lepšiemu,” zdôverila sa nám Sára Činčurová (30). Veríme, že pohľad novinárok vnesú do našich sŕdc viac súcitu voči tím, ktorí museli opustiť svoje domovy.

Autor: Irina Adamova, manažérka projektu MIND, Slovenská katolícka charita

 

V skratke:

📍V posledných rokoch zaznamenal Cyprus prudký nárast počtu prichádzajúcich utečencov žiadajúcich o azyl a medzinárodnú ochranu. Kým v roku 2016 to bolo 2 871 ľudí, v roku 2018 až 7 713 a v roku 2019 podobne – 7 610 (zdroj: Eurostat). Viac než štvrtina z nich boli Sýrčania utekajúci pred vojnovým konfliktom.

📍Na cyperskom ostrove sa dnes nachádza najviac utečencov v prepočte na obyvateľa spomedzi krajín EÚ. Na tak drastické zvýšenie nie je krajina pripravená.

📍Čas žiadateľov o azyl žije v kontajneroch premenených na miestnosti v tábore v Kofinou. Kapacita tábora je 350, no už teraz je preplnená. Cyprus je na hranici svojich kapacít.

👉 Delegácia z nášho projektu MIND navštívila utečenecký tábor na Cypre v polovici minulého mesiaca (júl 2020). Zhovárali sa s utečencami čakajúcimi na povolenie na bezpečnú budúcnosť a s pracovníkmi tábora aj cyperskej charity.

#cojedomov #whatishome #cyprus #refugeestories

Veľká vďaka Caritas Cyprus:

Home



Teraz najčítanejšie