Denník N

Zlí advokáti nám ničia rodiny

Netvrdím, že sa nenájdu aj prípady, kedy sa dá advokátovi vytknúť jeho účinkovanie, ale málokedy to robí bez pokynu klienta a súd nemôže byť voči takému konaniu nikdy bezmocný.

Vždy keď dôjde k veľkolepému odhaleniu príčiny niečoho, čo nás dlhodobo trápi, vzniká akýsi prchavý pocit odľahčenia. Krátkodobo, lebo každé odhalenie prináša nové tajomstvá.

Naša spoločnosť konečne zisťuje, čo je príčinou rozvratu manželstiev, problémov v rodinách a čo najviac ohrozuje pokojné a šťastné detstvo slovenských detí.

Sú to advokáti. Pred nimi sú bezmocné súdy, bezmocní sú nešťastní rodičia a deti, ktorí sú vydaní na milosť a nemilosť do spárov advokáta, ktorý vymýšľa rôzne finty a fígle, ako rodinám čo najviac poškodiť.

Bez advokátov, budeme mať šťastné rodiny, poklesne rozvodovosť a rodičia sa nebudú bezohľadne ruvať v súdnych sieňach o svoje deti a trhať na kúsky ich sen o pokojnom detstve.

Možno žijem mimo realitu, ale nepoznám žiadneho advokáta, o kom by som počula, že stojí pred matričným úradom alebo pred kostolom, aby čerstvo zosobášeným dvojiciam odovzdal svoju vizitku pre prípad, že sa budú rozvádzať. Nepoznám ani takého, ktorý by aktívne oslovoval klientov a navrhoval im, či nechcú začať viesť vojnu o svoje dieťa proti druhému rodičovi.

Mám pocit, že v našej spoločnosti už je raritou rodičmi dohodnutý sobáš, kedy o voľbe budúceho partnera, alebo rodiča svojho dieťaťa nerozhoduje každý sám. A to vo väčšine prípadov slobodne a dobrovoľne. Vzhľadom na životné skúsenosti nemôžem povedať, že po zrelej úvahe. Možno skôr v  nezrelej, pod dojmom zamilovanosti a pocitov s tým spojených. Aj rodičovstvo by malo byť slobodnou voľbou človeka a zodpovednou.  Malo..

Spomínam si však na prípad klienta, ktorý sa rozvádzal s  manželkou, ktorá sa správala aj na súde mimoriadne extrémne, hrozne. Nemala zábrany a nechcela ich mať. Chcela mu to všetko spočítať, vykresliť ho v tých najčernejších farbách, pričom nechtiac odhalila najviac  o sebe a o tom, s akou ženou musel žiť. Okrem klienta, ktorý ju poznal, sme boli šokovaní všetci, aj jej vlastný advokát a aj sudca, ktorý o rozvode rozhodoval. Na chodbe mi klient s určitým zadosťučinením hovoril, vidíte aká je to p… Hm vidím, vidím povedala som, videl to aj kolega a videl to aj pán sudca. Jediný, kto to nevidel ste bol vy, keď ste sa s ňou oženil.

Nie zlé rozhodnutia pri vstupe do manželstva, alebo pri počatí potomka, nie zlá ekonomická a sociálna situácia, ktorá trhá rodiny, nie násilie v rodinách, nie nezdravý vplyv médií, spochybňovanie autorít doma, v škole, vo verejnom priestore, nie manželia a rodičia, ktorí nie sú schopní riešiť elementárne životné problémy, ktoré sú vyslovene ich vlastné, intímne a jedinečné, sú príčinou problému, ale je to neschopnosť advokátov, na ktorých sa manželia a rodičia obrátia.

Vždy je tým zlým advokát protistrany, pochopiteľne, pretože ten môj, to je ten dobrý, ale ten druhý, to je hotový odľud. Veď ten môj bývalý, bývalá alebo muž, či žena, by s takými nápadmi a tvrdeniami nikdy neprišiel.  Môj advokát na druhej strane je fajn, lebo ma bráni pred útokmi ex.

K tomuto chytľavému refrénu sa pridá aj druhá sloha o dobrom  súde, ktorému zlíí advokáti bránia, aby vo veci rozhodol. Hoci úprimne neviem ako je to možné. Všetky tromfy a žolíka má v ruke sudca.

Podľa Civilného mimosporového poriadku sám vedie dokazovanie vo veciach starostlivosti o maloletých, teda si dôkazy obstaráva aj nad rámec toho, čo predložia strany, môže rozhodnúť, aké dôkazy vykoná, aké už nevykoná. A rozhodne. Opäť o tom, či jeho rozhodnutie obstojí, alebo neobstojí pred prieskumom vyššej inštancie rozhoduje iný sudca, sudcovia.  Je to vina advokáta, keď podá úspešné odvolanie a súd vyššej inštancie sa stotožní s tým, že nižší súd pochybil   a vec vráti, čím sa jej ukončenie odďaľuje.

Advokáti majú pozerať na záujmy maloletých. A čo sociálny kurátor, ktorý v konaní vystupuje, na koho záujmy dozerá ten ? A čo rodičia, ktorých advokáti zastupujú, nemali by tí  v prvom rade zatiahnuť ručnú brzdu a skúsiť súcitiť s vlastným dieťaťom, ktoré najviac trpí v ich rodičovskej vojne.

Emócie, plamenné reči a politické vyhlásenia situáciu nezachránia, iba ju vyhrocujú. Nájsť spoločného nepriateľa je osvedčená metóda, obľúbená najmä u politikov, ale nielen u nich.

Našťastie aj v kríze rodinného práva je na obzore spásonosná metóda, nová mantra, zázračný elixír, ktorý vyrieši všetky problémy – Cochemský model. Ak sa chceme okrem šírenia pochvalných správ o ňom dozvedieť aj bližšie fakty, odporúčam začítať sa do štúdie  JUDr. Roberta Šorla, PhD. sudcu Okresného súdu v Prievidzi, publikovanú v čísle 2/2020 dvojmesačníka Súkromné právo pod nadpisom Špecializácia sudcov a Cochemský model. Alebo siahnuť priamo po zdroji z Nemecka z dielne jeho tvorcu sudcu v Cocheme Jürgena Rudolpha.

Kľúčom k úspechu je však schopnosť dospieť k rodičovskej dohode, za pomoci advokátov, psychológov a súdu. Lenže na dohodu je potrebná ochota oboch strán a úprimná snaha, nie deklarovaná navonok, vynútená.

Preto je dôležité sa navzájom rešpektovať, uznávať odlišný prístup, práva toho druhého, vyhýbať sa zraňujúcim, kritickým poznámkam a neuralgickým bodom v partnerskom živote.

Lenže schizofréniou slovenského rodinného práva je aj to, že v rozvodovom konaní súdy skúmajú, či v manželstve došlo k rozvratu. Darmo sa chce pár inteligentne dohodnúť, neprepierať špinavé prádlo na verejnosti, neuvádzať veci, ktoré sa druhého dotknú a už nebude schopný zmysluplnej rodičovskej spolupráce, súd potrebuje zistiť, či je manželstvo rozvrátené.

Neraz sa mi stalo, že sme s klientami formulovali návrh na rozvod veľmi jemne v záujme toho, aby sme neotvárali staré rany, kultivovane sa rozišli a mohli ďalej fungovať a spolupracovať ako dobrí rodičia. Čuduj sa svete, súd nám to vytkol, že musí zistiť, či je daný dôvod na rozvod, či je manželstvo rozvrátené, ale keď o sebe tak pekne hovoríme, tak nie je dôvod nás rozviesť.  A začalo sa špŕtať, kým sa nezistilo, že návrh je dôvodný a ako veľmi, ale rodičovskú dohodu sme už uzavrieť nevedeli.

Boli návrhy na zmenu zákona o rodine a umožnenie dohody manželov o rozvode manželstva. Neprešli, prevážila duchovná hodnota manželstva a potreby jeho udržania. A tak sa v tom zabárame hlbšie a hlbšie. Skúmanie príčin rozvratu neznížilo rozvodovosť, ale sťažilo komunikáciu rozvedených rodičov.

Ale riešením môže byť zrušenie advokátov, čo keď nebudú rozvody ani spory o deti ?

 

 

Teraz najčítanejšie

Viktória Hellenbart

Smelo môžem napísať, že sa celý život venujem právu, hoci som pôvodne chcela robiť všetko okrem práva, a najviac zo všetkého som túžila byť veterinárom, ale veci sa vyvinuli inak. Od júla 2001 mám samostatnú advokátsku prax v Lučenci a som teda celý život "vidieckym advokátom". Láska k prírodným vedám ma od začiatku viedla k porovnávaniu a hľadaniu prírodných zákonov v práve. Napriek, a verím, že len "zatiaľ"prevažujúcim skúsenostiam, som si istá, že morálne zákony v spoločnosti sú rovnako nemenné a neporušiteľné ako zákony prírodné. Gravitačný zákon nie je neporušiteľný v tom, že nemožno jednoducho vyskočiť z 12. poschodia, ale následky jeho porušenia sa dostavia a tie sa už ignorujú ťažšie. A rovnako fungujú zákony morálne, možno ich porušiť, ale následky sa dostavia a v tomto prípade ich pocítime všetci..