Denník N

Skutoční hrdinovia: Konkrétni ľudia, konkrétne osudy.

„V roku 2002 sme v Kambodži v miestnych sirotincoch našli HIV pozitívne deti, ktoré boli priviazané k posteli, bez liekov a bez akéhokoľvek záujmu. To nás naštartovalo, začali sme ich príbehy nielen dokumentovať, ale tiež ich liečiť. Vytvorili sme systém, ktorý mnohým z nich zachránil život,“ hovorí o prvom projekte slovenskej zdravotníckej humanitárnej organizácie MAGNA jej spoluzakladateľ Martin Bandžák.

MAGNA si od začiatku zakladá na tom, že jej pomoc je priama, poskytujú ju jej pracovníci, priamo v teréne, kde žijú ľudia v núdzi. Tak ako pred takmer 20 rokmi v Kambodži zabezpečili deťom antiretrovirálnu liečbu, ktorá mnohým zachránila život. Do krajiny prišli tímy zdravotníkov zo Slovenska, zaučili miestnych lekárov a zapojili ich do práce. MAGNA sa stala jednou z prvých organizácií, ktoré začali detských pacientov v krajine uzdravovať práve antiretrovirálnou liečbou. Projekt v Kambodži funguje dodnes a z mnohých zachránených detí sú už dospelí ľudia so svojimi životmi a prácou.

Priamy zásah v mieste katastrof odvtedy MAGNA realizovala na mnohých miestach po celom svete pri zemetraseniach na Haiti, či v Nepále, po obrovských tsunami v Ázii, ale aj v súčasnosti v Libanone, v Južnom Sudáne, či v Konžskej demokratickej republike.

„Už naša prvá misia ukázala, že priama pomoc, ktorú poskytneme je jediným efektívnym spôsobom ako zachraňovať ľudské životy. Odvtedy je našim pravidlom, že MAGNA peniaze od svojich darcov nepreposiela iným organizáciám výmenou za propagačné videá alebo fotografie, ale zasahuje priamo na mieste, kde jej pomoc treba. Svojimi silami, prostriedkami a ľuďmi,“ hovorí operačná riaditeľka Denisa Augustínová.

Dnes má MAGNA po celom svete viac ako 2000 humanitárnych pracovníkov. Liečia, pomáhajú podvyživeným, zachraňujú životy obetí sexuálneho násilia, ale aj učia lokálnych zdravotníkov a komunitných pracovníkov ako pomáhať.

A práve všetkým humanitárnym pracovníkom, ktorí každý deň bez strachu pomáhajú ľuďom v núdzi aj v tých najťažších krízach a konfliktoch je tento rok venovaný Svetový humanitárny deň – 19. august, s podtitulom Hrdinovia skutočného života. #RealLifeHeroes

„Každé ráno keď vstávam myslím na to, že niekde vonku je človek, ktorý chce mať lepšiu budúcnosť, a ktorý potrebuje našu pomoc a podporu. To je dôvod, ktorý ma poháňa vpred, pre ktorý odchádzam od rodiny a všetkého čo je v bežnom živote podstatné,“ hovorí Mathieu Ntumba ktorý pre MAGNU pracuje ako koordinátor zdravotných a nutričných aktivít v odľahlej oblasti Yumbi v Konžskej demokratickej republike, ktorú pred časom postihlo etnické násilie.

Jeho kolegyňa z rovnakej misie Medanie Kalau, ktorá sa stará o podvyživené deti aj dospelých dopĺňa: „Vždy sa snažím, aby sa náš pacient uzdravil a prežil. Osobne, keď vidím pacienta, ktorý prišiel do nemocnice MAGNA v zlom stave a po niekoľkých týždňoch ho prepúšťame a jeho matka sa usmieva, som veľmi hrdá na svoju prácu a na pomoc, ktorú poskytujem.“

Len v Konžskej demokratickej republike MAGNA prevádzkuje 50 zdravotníckych zariadení v piatich provinciách. Pomáha tým najzraniteľnejším, pretože zdravotnícke systémy krajín, ktoré zažívajú humanitárnu krízu nie sú dostatočné. Navyše do toho všetkého ich situáciu zhoršila pandémia Covid-19.

„Som humanitárnou pracovníčkou už viac ako 8 rokov. Pre mňa je moja práca o hľadaní riešení problémov a o boji za ľudí, ktorí potrebujú pomoc a čelia ťažkej situácii. Ak im chceme pomôcť musíme byť aktívni, aby sme boli súčasťou ich života a dokázali zachraňovať životy,“ hovorí o svojej motivácii Carlotta Pianigiani, ktorá koordinuje všetky zdravotnícke aktivity MAGNA v Konžskej demokratickej republike.

Aj vy môžete našim skutočným hrdinom, ktorí každý deň zachraňujú životy ďaleko od svojho domova pomôcť. Môžete pomáhať s nami, ak nás podporíte darom alebo pošlete SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a vašich 6 eur zabezpečí lieky a materiál na liečbu 20 pacientov na mesiac. Bez Vás by sme pracovať a pomáhať  nemohli.

Ľudia v núdzi pre nás v MAGNA nie sú čísla v tabuľkách. Sú to konkrétne živé bytosti. Zakladáme si na tom, že MAGNA pomáha priamo v teréne, na miestach, kde by sa iní neodhodlali, preto je naša pomoc efektívna a skutočná. Až 97% našich príjmov, vrátane vašich darov, používame v našich medicínskych projektoch. Peniaze vynakladáme hlavne na priamu liečbu a vzdelávanie lokálnych zdravotníkov. Nie sme len škrupinka na preposielanie peňazí iným. Poznáme trpiacich, ich osudy a potreby. Dokážeme reagovať na nepredvídané situácie, ako je pandémia Covid 19. Nezbalíme sa po pár mesiacoch a nenecháme ľudí v núdzi bez pomoci. Nespoliehame sa na to, že našu prácu urobí niekto za nás. Pomoc MAGNA napĺňa potreby konkrétnych ľudí, na konkrétnych miestach, je skutočná, priama a efektívna.

www.magna.org

Foto: MAGNA

 

Zaslaním SMS si nastavíte pravidelné mesačné prispievanie vo výške 6 €. Pošlite SMS a my dostaneme 100% z vášho daru. Prispievanie môžete kedykoľvek zrušiť zaslaním SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806.

Teraz najčítanejšie

MAGNA

Sme zdravotnícka humanitárna organizácia. MAGNA pôsobí medzinárodne a poskytuje pomoc deťom a ich rodinám v núdzi, vrátane obetí prírodných katastrof, vojen a konfliktov. V teréne máme lekárov, zdravotníkov, ale i technických a iných odborníkov, ktorí zaisťujú humanitárnu pomoc a pomáhajú liečiť deti a ich rodiny. Organizácia bola založená v roku 2001 na Slovensku - Martinom Bandžákom a Denisou Augustínovou - a na základe ich priamej skúsenosti s epidémiou AIDS v Kambodži začala poskytovať zdravotnú pomoc obetiam katastrof po celom svete. Prostredníctvom MAGNA nemocníc zaisťujeme deťom a ich rodinám zdravotnú starostlivosť, lieky a jedlo.

Tento blog je platený.