Denník N

Šašovia – dlhé čakanie na krátky proces

11. augusta zverejnila polícia na svojej stránke tieto dve správy:
ŠAŠOVIA = AKTUÁLNA AKCIA NAKA
Od skorého rána na viacerých miestach celého Slovenska zasahuje národná kriminálna agentúra proti extrémizmu. Ide o akciu s krycím názvom „ŠAŠOVIA“, ktorá prebieha aj v susednej krajine. V súvislosti s páchaním extrémistickej trestnej činnosti sme zadržali deväť osôb.
NAKA: 9 OBVINENÝCH OSÔB
Vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry obvinil Karola P., Rastislava R., Tomáša F., Jozefa P., Radovana K., Radoslava V., Róberta T., Mareka V. a Petra S. zo zločinu výroby extrémistických materiálov a za pokračujúci zločin rozširovania extrémistického materiálu.

Následne polícia zverejnila fotografie materiálov, ktoré našla pri domových prehliadkach u zadržaných extrémistov.

Priam zlatým klincom medzi zadržanými „relikviami“ bol obraz Rastislava Rogela ako dôstojníka SS, ktorý ťažko môže nechať kohokoľvek na pochybách čo sa týka názorovej orientácie frontmana skupín Krátky proces a Juden mord. Extrémisti a ich sympatizanti, vrátane Rostásovho Zem a Vek, napriek tomu neváhali ani chvíľu a akciu a jej výsledky spochybňovali. Vraj je to bežne dostupná literatúra určená na študijné účely a čo sa týka ostatného, určite ide iba o zberateľský koníček.

Okresný predseda Kotlebovej ĽSNS, Mgr. Martin Ferančík, či kandidát kotlebovcov na ústavného sudcu, JUDr. Radovan Hrádek, bedákali nad údajným návratom totality a stavom demokracie na Slovensku.

Na sociálnej sieti sa rozbehla kampaň na podporu skupiny a jej členov. Aktivizovali sa extrémisti nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Identický text je v angličtine, nemčine aj ukrajičine.

Nazrime teda do minulosti „zberateľa“ Rogela a jeho kumpánov, ktorí s nacizmom či fašizmom určite nemajú nič spoločné a sú iba nevinnými obeťami „politického gestapa NAKA.“.

26.1.1990 – DK Ovsište

1991 – Bzenec

1992 – album Skin Songs – Vol. I – Krátky Proces tu má 4 skladby: Krátky proces, Apartheid, Slovensko, Sme národ (live Bzenec)

1993 – album Na prach – natočené v štúdiu Slovenského rozhlasu. V piesni Zničme Shalomsa, okrem iného, spieva: Zničme Shalom už ho bolo dosť, ich hviezda nesmie žiariť nad nami. Zničme Shalom už ho bolo dosť, ich viera musí skapať pod nami.
Hodná pozornosti je aj skladba „Krátky proces.“ v ktorej sa o Rómoch hovorí, že sú to „veľké čierne muchy čo páchnu špinou smetiska,“ s ktorými treba spraviť „krátky proces, nahnať ich za ostnantý drôt a nechať ich žrať blato.“ Pretože „každému čo mu patrí – bielej sile výslnie a cigáňom len to geto.“
V skladbe „Poďme na to spolu,“ ktorú Krátky proces zaradil ako bonus aj na CD album Hyeny, vydaný v roku 2019, sú aj slová: „Priveľa špiny sa po uliciach váľa, kto to tu raz vyčistí, tomu večná sláva, ľudia dávno zabudli, čo je to tvrdá päsť, každý sa druhému cez rozum snaží prejsť. Poďme na to spolu a neserme sa s tým, rozpálime pece a zostane len dym.“
Ako záverečná pieseň je na albume gardistická odrhovačka a neoficiálna hymna Hlinkovej gardy „Rež a rúbaj do krve,“ kde nechýba prvý verš: „Od Žiliny ide vlak a v ňom sedí Šaňo Mach, všetci židia utekajú, majú z neho strach.“ V roku 2017 vydali reedíciu tohoto albumu.

1994 – Skin Songs – Vol. II – Krátky Proces tu má 3 skladby: Za Boha, za národ!, Návšteva a Zodpovedný za všetko.

1994 – vystúpenie Velký Dřevíč

September 2004 – Okresný súd Bratislava III. odsúdil Rastislava Rogela za ublíženie na zdraví „keďže 28. januára 2001 v Dunajskej Lužnej udrel päsťou do hlavy a niekoľkokrát kopal do tela poškodeného, čím mu spôsobil zranenia s dobou liečenia asi 20 týždňov s trvalými následkami”.

1991 – rozhovor pre časopis Hubert, ktorý prevzali v roku 2019

Za zmienku stoja najmä niektoré odpovede na otázky:  „národný socializmus je ideálne zriadenie… bolo by načase, aby sa všetci skíni zjednotili proti všetkému tomu ľudskému odpadu,“ ako aj vyhnutie sa odpovedi na otázku koho v dejinách si najviac vážia.

Fotografie z koncertov – Rogel s hajlujúcim Hitlerom na tričku

Vytetovaný hákový kríž na ruke, neskôr pretetovaný.

2005 hajlovanie na koncerte v Olomouci

V roku 2005 vystupovala kapela aj v Srbsku pri príležitosti osláv okrúhleho výročia vzniku miestnej pobočky neonacistickej organizácie Blood & Honour. Na fotografiách ťažko prehliadnuť známe číselné odkazy 88 (HH = Heil Hitler) či 28 (BH =  Blood & Honour).

V tom čase sa kapela zradikalizovala a od roku 1999 začala vystupovať pod názvom Juden Mord. Pod týmto názvom vydala album „Arbeit macht frei!“ s otvorene neonacistickými a antisemitskými textmi. Názvy a texty skladieb ako Juden mord či Švindelkaust to jednoznačne potvrdzujú. Inak ako zaujímavé mi pripadá ak niekto raz spochybňuje holokaust a nazýva ho „švindelkaust“ a pritom sú v texte tej istej skladby aj slová „koľkých sme vás upálili milión či šesť… skončíš v peci tiež“ a inokedy spieva „rozpálime pece a zostane len dym.“

Publicista Jakub Malovaný otvorene píše o inklinácii skupiny k fašizmu a nacizmu. Produkciu Juden Mord zhodnotil takto: „Juden Mord, to už je opravdu silné kafe a nepatří do žádné civilizované společnosti. Na jejich posledním CD naleznete propagování hitlerovského nacismu, genocidy a koncentračních táborů. Za mikrofonem stále Rasťo Rogel.

Osobitnou kapitolou sú vystúpenia znovu oživenej Skupiny Krátky proces v bývalom kravíne v Plaveckom Mikuláši, ktorý spisovateľ a publicista Peter Getting v časopise Plus 7 dní nazval Brloh neonacistov. Na koncertoch, ktoré sa tu konali nechýbalo ani hajlovanie.

V bývalej maštali bývali rôzne koncerty pravidelne. Na propagačných baneroch bolo ako miesto konania kvôli utajeniu pred políciou zvyčajne „Slovensko,“ či „tam kde furt.“

Niekedy to však napriek tomu skončilo aj tak, ako to opisuje Bohouš z českej skupiny Violence Station – policajnou raziou, zadržaním extrémistov a ich vyhostením.

Hajlovalo sa však nielen v kravíne, ale aj inde.

2007 – Rastislav Rogel sa objavil v epizódnej úlohe v televíznom seriáli Panelák v tričku značky Eighty Eight. Ide o číslo 88, ktoré neonacisti využívajú namiesto pozdravu Heil Hitler, pretože H je ôsme písmeno v abecede. Značka vznikla v roku 2005 a Rogel bol jednou z jej tvárí. Podľa niektorých dokonca jej majiteľom.

2008 – Skupina opäť pod názvom Krátky proces vystupuje 19. júla na jednom z najväčších letných neonacistických festivalov Veneto Summerfest 2008.

Kde to zvyčajne vyzerá takto.

Z koncertu vznikla aj nahrávka, ktorú ponúka neonacistický portál NSM 88.

V júli 2008 sa odohral aj pamätný incident v klube Obluda. Rogel tam vraj prišiel s ďalším členom Juden Mordu Rastislavom Čurdom, vykrikoval nacistické heslá a napadol prevádzkara a zákazníkov. Ľudia z podniku pôvodne na polícii vypovedali, že útočníci im nadávali do židovských svíň. Neskôr však svoje výpovede zmenili s vysvetlením, že na detaily zabudli. Rogel vďaka tomu vyviazol z obžaloby za propagáciu fašizmu a neskôr aj z výtržníctva.

2013 – Kyjev Perun fest.

2014

2015

2016 – vydávajú album Slovanská jednota.

Album uviedli na koncerte v bývalom kravíne v Plaveckom Mikuláši.

Na akcii boli aj hostia z Česka. Frontman skupiny Violence Station Bohouš, ktorému v roku 2017 zakázali vstup na Slovensko na tri roky, v tričku Skrewdriver a jeho drobné poklady.

V roku 2016 sa mal konať aj koncert Krátkeho procesu v City club Trnava. Ten však koncert pre odpor verejnosti nakoniec zrušil.

2017 – koncert Slovinsko – 28 Brotherhood Slovenia.

Okrem Krátkeho procesu tu vystupovali aj ďalšie kapely. Napríklad poľská kapela Obled. Pre ilustráciu pár slov o jej histórii a fotografia členov kapely v tričkách Blood & Honour.

Či srbská kapela Sorab 28.

V tom istom roku absolvoval Krátky proces aj koncert v Srbsku, ktorý organizoval Club 28 Serbia ako „Ian Stuart & Joe Rowan memorial“ na pamiatku známych ikon nazirocku. Opäť za účasti skupín Obled a Sorab 28.

Ian Stuart Donaldson frontman skupiny Skrewdriver, zakladateľ hnutia Blood & Honour a Joe Rowan, frontman skupiny Nordic Thunder.

Okrem toho v máji absolvovali koncert, na ktorom hrala aj poľská kapela ODWET 88.

2018 – Budapešť kde hrala aj domáca maďarská kapela Fehér Törvény.

V tom istom roku absolvovali aj koncert na Ukrajine kde ako vidieť na fotografiách, sa na ich koncerte veselo hajlovalo.

Publikum rozparádili aj ďalšie kapely. Napríklad ukrajinská Sokyra Peruna. Pri jej vystúpení  sa tiež hajlovalo o stošesť.

A niet sa čomu diviť, keď má takú históriu a takéto texty:

A na jej vystúpenia bývajú aj takéto zvýhodnené ceny. Napríklad pre prvých 88 záujemcov.

Predstavila sa aj skupina M8L8TH

V roku 2018 sa mal v priestoroch, ktoré patria súčasnémo poslancovi Kotlebovej ĽSNS, Miroslavovi Sujovi, konať v Detve koncert k 30-mu výročiu kapely. Vystupovať mala ukrajinská Sokyra Peruna a česká ArziPraze. Banery uvádzali ako miesto konania: Stredné Slovensko. Hoci záujem bol značný, z koncertu nakoniec nič nebolo.

Prečo to tak dopadlo, by možno vedel zodpovedať Miroslav Suja, ktorý s nimi podpísal zmluvu.

2019 – Krátky proces vydal album Hyeny

V tom istom roku mal dva koncerty v Budapešti.

Krátky proces si v roku  2019 zahral aj v Španielsku, kde sa jeho členovia cítili evidentne dobre.

Pár Rogelových fotografií s kolegami od fachu. S Koňýkom.

S Danielom Landom.

S Ondrejom Ďuricom.

Rogel – čitateľ. Zem a Vek. Přednášky o holokaustu – sporné otázky pod křížovým výslechem.

Rogel – športovec. Čísla 88 a 18. Určite iba náhoda.

Rogel – nádejný politik Kotlebovej ĽSNS. V parlamentných voľbách v roku 2016 mal poradové číslo 44, ktoré neonacisti používajú ako skrytú značku oddielov SS.

Ako sa dostal na kandidátku Kotlebovej strany vysvetlil Rogel v rozhovore s Mariánom Mišúnom. Hlavným dôvodom je „názorová spriaznenosť.“ Keď sme pri názorovej spriaznenosti, spomeňme si na kotlebovské šeky so sumou 1488 €, za ktoré Marian Kotleba aktuálne čelí súdnemu stíhaniu a na Rogelove obľúbené štartovné číslo 88.

Fotografie s kotlebovcami. S bývalým Vodcom Slovenskej pospolitosti a predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom a bývalým okresným predsedom pre Malacky a Bratislavu, Milanom Huľom.

S oblastným predsedom pre Rimavskú Sobotu, Zdenom Ľaudárom.

Obľuba Krátkeho procesu u členov a funkcionárov Kotlebovej ĽSNS. Bývalý okresný predseda pre Trnavu, Vladimír Hečko.

Anton Grňo, oblastný predseda, Bánovce ned Bebravou, Partizánske, Prievidza.

Michal Buchta, oblastný predseda pre Ružomberok a Liptovský Mikuláš.

Radko Ľaudár, bývalý okresný predseda pre Lučenec.

Tričká skupiny Krátky proces.

Ak ste sa dostali až sem, mám otázku. Nemyslíte si aj vy, že čakanie týchto ľudí na spravodlivý a podľa možnosti krátky proces, bolo vzhľadom na ich dlhodobé pôsobenie trochu pridlhé?

A úplne na záver. Tipnime si spoločne či sa Krátky proces objaví budúci rok na plánovanom koncerte v Kyjeve, alebo budú mať jeho členovia v tej dobe úplne iné starosti?

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.