Denník N

Začala nám škola

Keď som v júli sedela na lavičke na detskom ihrisku, náhodou som si vypočula časť rozhovoru dvoch slovenských mám:
„A Ty už máš všetko do školy pokúpené?”
„Už mám asi za 40 euro, ale ešte v auguste budem kupovať. Tašku našťastie kúpili svokrovci.”
Školský rok je na Slovensku predo dvermi, vo Fínsku sa už rozbehol pred pár týždňami.

Máme doma prváčku a okrem školskej tašky sme na školu neminuli ani cent. Povinná školská dochádzka musí byť bezplatná pre všetkých. Nie je to len o tom, že sa škole neplatí školné. Dieťa musí dostať všetky učebnice, zošity, písacie potreby a pod. bezplatne. Rovnako bezplatné je stravovanie dvakrát denne pre každé dieťa. Ak bude dieťa chodiť po škole do družiny, tá je spoplatnená podľa výšky príjmu rodiny. Nízkopríjmové rodiny ju teda môžu mať pre dieťa zdarma, pričom maximálny poplatok je 105 eur/mesačne

Ako nástup do školy vyzerá? Škola má v tom voľné ruky a to, ako deti zorganizuje je v kompetencii učiteľov. V našej škole sme deň pred nástupom mali zoznamovací deň. Ten sa presunul z mája, kedy bol kvôli epidemiologickej situácii zrušený. Deti sa zoznámili s priestorom, učiteľkami a čiastočne aj medzi sebou navzájom.

Do prvého ročníka nastúpilo 40 žiakov a žiačok. Túto skupinu majú pod palcom 2 učiteľky a 1 špeciálna pedagogička. Časť hodín deti pracujú v jednej veľkej spoločnej skupine s oboma učiteľkami. Inokedy si triedu rozdelia zasúvacou stenou a pracujú v dvoch menších skupinách. Špeciálna pedagogička má na starosti komplet prvý a druhý ročník a je im plne k dispozícii. Venuje sa deťom so špecifickými potrebami, rovnako aj deťom, ktoré nemajú fínčinu ako materinský jazyk a vyučuje v prvom ročníku etiku.

Na škole sú pre 6 ročníkov k dispozícii ďalší dvaja špeciálni pedagógovia na plný úväzok, psychologička, zdravotná sestra, školská kurátorka a rodinná sociálna pracovníčka na čiastočné úväzky. Okrem toho pracujú v škole piati vychovávatelia a vychovávateľky, ktorí vedú pre 1.-2. ročník poobednú družinu a doobeda pomáhajú pedagógom ako asistenti.

Prváci a prváčky dostali počas prvého týždňa v škole žlté šiltovky, tzv. Keltanokka. Za týmto projektom stojí fínska poisťovňa If…, ktorá už 15 rokov distribuuje školám tieto čiapky. Zmyslom je, aby dieťa bolo lepšie viditeľné na ceste, ale nielen to. Žltá šiltovka sa stala symbolom a aj dospelí vedia, že ak takéto dieťa stretnú napr. v autobuse, môže potrebovať pomoc s vystupovaním na správnej zastávke, s prechodom cez cestu a pod. Je to však aj symbol určitej súdržnosti a pocitu príslušnosti k skupine. Je milé ráno vidieť, ako prváci so žltými šiltovkami pomaly cupkajú do školy.

Okrem žltých šiltoviek však prváčky a prváci dostali i niečo iné. Veľkého kamaráta alebo veľkú kamarátku z piateho ročníka. Piataci a piatačky sa učia zodpovednosti, pomáhajú novým školákom, chodili s nimi prvé dni na obed, dokonca pre nich občas pripravujú hry cez prestávky alebo počas družiny. Dcéra hovorí o svojej veľkej kamarátke ako o svojej náhradnej učiteľke. Keď si nevie poradiť, môže požiadať kamarátku o pomoc. Je to výborná a bezplatná prevencia medziročníkovej šikany.

Asi ste už počuli aj o tom, že vo Fínsku sa deťom nedávajú domáce úlohy. Nie je to úplne pravda, ale je fakt, že domáce úlohy nám nezaberajú viac ako 5-10 minút. Na víkendy deti domáce úlohy nedostávajú vôbec a nemusia ich dostať ani každý školský deň. Dieťa sa má učiť v škole a po škole sa má venovať svojim záľubám, alebo tráviť čas s rodinou a kamarátmi.

Náš začiatok školského roka bol úspešný. So spokojným a šťastným dieťaťom, ktoré nemá rado víkendy, lebo vtedy nie je škola :)

Prajem aj Vám v septembri dobrý štart!

 

Teraz najčítanejšie

Ľubica Vyšná

Som rozpoltená medzi dve krajiny. Jedna už nie je úplne mojím domov a tá druhá sa ním ešte úplne nestala. Aj o tom budú moje príspevky. O živote vo Fínsku, aj o živote na Slovensku. A aj o kadečom inom. Príjemné čítanie! V angličtine som začala viac blogovať na vlastnej stránke: www.mysalmiakkilife.fi