Denník N

pozemkové úpravy: odvaha na riešenia alebo ako vyhodiť von oknom 26 miliónov

zdalo sa to takmer neuveriteľné, keď pán štátny tajomník vyhlásil že sa bojí dať podpísať vykonanie pozemkových úprav. a ako sa bude správať, ak bude musieť rozhodnúť o dôležitejších zmenách? preto aj ilustračný obrázok je tak trocha symbolický, súčasná vláda kráča v šľapajách tých predchádzajúcich.

Ak predchádzajúce vlády sabotovali pozemkové úpravy skoro 10 rokov, tak súčasná vláda sa rozhodla v tomto konaní pokračovať. Znamená to, že OĽANO je pokračovateľom politiky SNS alebo Smeru?

Ostatné koaličné strany v parlamente správajú skoro ako opozícia, lebo koaličná zmluva im asi nedovoľuje spolurozhodovať o rezorte, ktorý im nepatrí, viď napríklad návrh novely zákona č.504/2003 Z.z. o nájme poľnohospodárskej pôdy. Alebo sa dohodli o tom, kto bude zlý alebo dobrý.

Keď sa od priameho účastníka stretnutia predstaviteľov MPaRV vo Valalikoch s poľnohospodármi a projektantmi pozemkových úprav dozviete, že štátny tajomník nechce spustiť pozemkové úpravy, ktoré sa môžu vykonávať, sú zapísané v centrálnom registri zmlúv a sú na ne peniaze fondov EÚ, lebo sa vraj bojí, že pôjde za to basy ako v nástenkovom tendri.

Verejné obstarávanie o pozemkových úpravách na 160 katastrov prešlo rôznymi úskaliami, ktoré jej kládla potichu samotná vláda, ale aj opozícia, prešlo nejakou náhodnou cestičkou medzi snahou ich spustiť (ako PR vtedajšej vlády alebo robiť „prieky“ vláde) a nespustiť (aby sa zachoval status bez zmien vo vlastníctva a nájomných zmluvách alebo robiť „prieky“ tým, ktorí mohli z pozemkových úprav profitovať, napr. malí farmári). Napriek všetkému sa nepodarilo verejné obstarávania zmariť, hoci prešli aj na podnet vtedajšej opozície a súčasnej koalície takmer všetkými možnými kontrolnými procesmi. A teraz ich má na krku súčasná vláda a nevie čo s nimi. A tak hľadá akékoľvek možnosti, aby ich nespustila. Pritom stačí, aby PPA podpísala tzv. krycie listy. Peniaze na projekty ležia na stole.

Na druhej strane, nepodarilo sa ich všetky nespustiť, niekoľko pozemkových úprav sa začalo vykonávať. Paradoxne, z peňazí zo štátneho rozpočtu. A tie, ktoré sú platené z fondov Európskej únie nechce MPaRV spustiť.

Takže radšej neminieme 26 miliónov, a budeme plakať, že fondy nevieme využiť.

Takže radšej ich neminieme, lebo to pripravila minulá vláda.

Vyplýva z toho jediné: ak to neriadime my a nemáme z toho osoh, tak to nechceme.

Teraz najčítanejšie