Denník N

Majú byť transakcie súkromných osôb súkromné alebo verejné? (reakcia)

Na vianoce 2018 som dal von myšlienku, ako by transparentné financie a prípadná kryptomena mohli zlepšiť spolunažívanie ľudí na planéte zásadným spôsobom.

Na myšlienku zareagoval vo svojom článku Juraj Bednár, ktorého považujem za otca slovenskej kryptomenovej scény. V zmysle, že vie o kryptomenách na Slovensku zďaleka najviac – aspoň v mojom okolí, rozumie im do hĺbky a časť svojich múdrostí vložil i do knižky, ktorá je zaujímavým kúskom do domácej knižnice.

V skratke, Juraj myšlienku transparentnej kryptomeny silno kritizuje. Vadí mu myšlienka, že niečo také ako súkromné transakcie by mali byť verejné a nebodaj by na tom mal byť postavený spoločenský systém. Pozerá sa na celú myšlienku dnešnými negatívnymi spoločenskými javmi ubolenými očami a v prípadnom pokuse niečo také zaviesť šípi katastrofu.

A nie je sám. Podobné reakcie som zaznamenal od viacerých pomerne rozumných ľudí. V nasledujúcich riadkoch sa budem snažiť vetu po vete rozobrať jeho reakciu a následne ju uviesť na správnu mieru z môjho pohľadu. Pre dobré rozlíšenie sú jeho slová zvýraznené boldom.

Čo si o tomto nápade myslím? Podľa mňa je to najrýchlejšia cesta do finančnej diktatúry a absolútnemu odstráneniu slobody. Teda ak by sa to podarilo, čomu neverím.

Tak ako nechcem, aby niekto čítal moje e-maily, sú moje transakcie súkromné a chcem, aby také ostali.

Juraj síce píše o najrýchlejšej ceste do finančnej diktatúry a odstránení slobody, chýba tu však popis mechanizmov, ktoré by to spôsobili. Veta pôsobí síce efektne, no zostáva nevysvetlená a ničím nepodložená. Príklad: Komunizmu môžeme vytknúť, že nedostatočne dbá o podchytenie dôležitosti súkromného vlastníctva v ekonomike, čo spôsobí jeho postupnú ekonomickú degradáciu a pád. Takisto preceňoval úlohu a možnosti centrálneho plánovania. Podobné vysvetlenie by som očakával i v tomto prípade. Nehovorím, že som zjedol patent na rozum a v niečom sa nemôžem mýliť. Ak to však tak je, prosím o presné poukázanie takejto chyby v myšlienkach.

Čo sa ja snažím povedať je, že ľudstvo vzhľadom na svoje schopnosti si môže žiť ako v raji. Jediné čo je potrebné urobiť, je to trocha zreorganizovať, aby bolo spolužitie 8 miliárd ľudí vôbec možné a efektívnejšie ako je to v súčasnosti. To, že pritom padne súkromie jednotlivca je možno z dnešného pohľadu, keď je svet postavený na tom, že idem s Vami ostatnými vytrieť podlahu a potom mi bude kráľovsky, je obeta, ktorá sa javí ako veľkou len dnešnou optikou. Vo svete zajtrajška bude transparentnosť súkromných peňazí taká prirodzená ako dýchanie a nikto sa nad tým vôbec nebude pozastavovať.

Idea transparentnosti je založená na tom, že ak bude všetko viditeľné, “zlí” ľudia sa pôjdu hanbiť do kúta a nebudú robiť zle. To je ale veľmi hlúpa myšlienka – transakcie sú pre niektoré inštitúcie viditeľné stále (po zavedení posledných regulácií už bankové tajomstvo neexistuje). Tie zlé transakcie aj napriek tomu, že sú viditeľné, sa stále dejú. Ako je to možné? Jednoducho sa zabalia do inej ekonomickej aktivity a niekto na tom zarobí percentá (napríklad nedávno padlo takéto podozrenie na Deutsche Bank. Alebo JP Morgan. Alebo HSBC, Wachovia, Standard Chartered. Alebo Estónska pobočka Danske bank – áno, estónsko, všade uvádzané ako príklad transparentnosti a funkčného e-governmentu).

Myšlienku považujem za tak jednoduchú a potencionálne účinnú, že spadá skôr do kategórie geniálna ako „veľmi hlúpa“. Podotýkam, že nie som jej pôvodným autorom. Ako to celé vzniklo si môžete prečítať tu. Trik je v tom, že transakcie nebudú viditeľné len pre nejakých úradníkov, kdesi v útrobách ministerstva vnútra, ale budú voľne viditeľné pre každého. Ak bude existovať na celom svete čo i len jeden človek, ktorý bude vedieť povedať a na finančných tokoch dokázať, že táto transakcia je korupciou, tak sa o tom dozvie celý svet.

Koľko má stáť licencia na softvér na predikciu rýchlosti rozmnožovania kombuchy na základe teploty a množstva cukru? Nikto nevie, podstatní sú len ekonomickí aktéri (kupujúci a predávajúci) – a to, či sa na obchode dohodnú. To, že v skutočnosti je 95% z toho platba za kokaín alebo úplatok za stavebné povolenie v Petržalke nikdy nezistíme, keď sa pozrieme na transakciu samotnú, pretože nevieme ako uvažujú ekonomickí aktéri.

Zistíme. Ak o tom bude vedieť čo i len jeden ďaľší človek na svete, ktorý na to upozorní. Ak nie, tak nemožno transakciu považovať za nelegitímnu.

Čo zavedením blockchainovej transparentnosti všetkých transakcií strácame? Strácame tým obrovské množstvo slobody. Šedú ekonomiku považujem za absolútne kľúčový prvok, ktorý je protipólom neprimerane vysokých daní. Ďalším protipólom sú daňové raje – tie existujú len preto, že existujú daňové peklá. Čím vyššie dane, tým viac ľudí si proste povie “stačilo” a presunie svoju ekonomickú aktivitu inam – do šedej alebo čiernej ekonomiky alebo do inej krajiny. “Daňový raj” je potom len krajina, ktorá má priaznivejšie podmienky.

To, že Juraj považuje šedú ekonomiku za absolútne kľúčový prvok, je z pohľadu toho, že je dlhé roky podnikateľom, ktorý musel riešiť svoj vzťah so štátom uspokojivým spôsobom pochopiteľné. Celá táto debata – vysoké dane => vysoké úniky do daňových rajov => ešte vyššie dane je však problémom, ktorý sa predsa nemá riešiť tak, že toto bláznivé kolečko ešte budeme urýchľovať. Obaja aktéri musia kúsok ustúpiť. Štát zmenšením daní na prijateľnú úroveň a podnikatelia ich platením. Ľudstvo sa má tak dobre, aby sa štát pri troche diéty uživil z menších daní – ktorých výber ale paradoxne po takomto kroku stúpne, ako píše Juraj ďalej vo svojom článku.

1.) Šedá ekonomika sa nevytratí tým, že sa zavedie blockchain. Ľudia nie sú hlúpi, ak chcú byť v šedej ekonomike, začnú obchodovať so zlatom, vymienať si tovary za iné tovary (barter) a podobne. Zvyšuje to transakčné náklady, ale to neznamená, že šedá alebo dokonca čierna ekonomika zmizne. Dokonca ak sa takéto obchodovanie zakáže, bude fungovať ešte lepšie (proof of crime).

Podľa mňa sa jedného dňa šedá ekonomika naozaj vytratí. Nebude žiadny dôvod obchádzať systém, ak bude všetko nastavené férovo. Aj podanie 10 kilov papriky susedovi cez plot môže a bude rado zdanené.

A to bude posledný medzikrok v transformácii ľudstva na úplne bezpeňažnú spoločnosť.

Projekt medzičasom postúpil na ďalšiu úroveň. Na https://viditelnepeniaze.sk sa dočítate viac.

 

Teraz najčítanejšie