Denník N

Odmietanie rúšok nie je hrdinstvo ale zbabelstvo

#ruskoniejehanba

Dosiahli sme smutný rekord. Denný nárast Covid-19 cez 200. Zobuďme sa, kým nebude neskoro…

Nasledujúce slová venujem tým, ktorí popierajú hrozbu Covid-19 a ktorých konceptom vzdoru je nenosenie rúška. Venujem ich priateľom, známym aj neznámym, rodine.

Prečo odmietate rešpektovať pravidlá, ktorých úlohou je ochrana všetkých?
Prečo neveríte odborníkom a naopak rešpektujete a zdieľate názory ľudí, ktorí sú schopní poprieť aj vlastnú existenciu? Je mi zle z tých vyškerených nacistov, podľa ktorých boli koncentračné tábory azda oázou pokoja a holokaust výmyslom liberálov. Je mi zle z tých hlupákov, ktorých politika je len o popieraní faktov, šírení hoaxov, bludov a za vrchol odvahy a vzdoru považujú nenosenie rúška. Je mi zle z takej demokracie, ktorá dovoľuje voľbu očividného zla a vedie k samodeštrukcii.
Vy, ktorí odmietate nosiť rúška, vy, ktorí ste sa nechali zmanipulovať náckami, ktorí ešte pred pár mesiacmi tie rúška rozdávali, naozaj máte pocit, že ste hrdinami dnešných dní? Nie, nie ste. Len ste do rúk nevedomky prevzali moc rozhodovať aj o tých, ktorí s vašim rozhodnutím nesúhlasia. To, čo robíte, nie je hrdinstvo, ale zbabelý útek pred zodpovednosťou. Máte právo rozhodovať o sebe, nikto vám ale nedal právo zlým rozhodnutím a porušovaním pravidiel rozhodovať o osudoch iných. Za posledný deň pribudlo na Slovensku cez 220 pozitívnych testov Covid-19. Každý jeden je tu preto, lebo bol niekto nezodpovedný. Doposiaľ zomrelo len 37 ľudí, toto číslo bude výrazne rásť. Vaša nezodpovednosť bude zabíjať.
Porovnávate počty covid pacientov s inými. Čo si myslíte, kto a kde sa bude starať o kardiakov, onkologických pacientov, diabetikov, starých a ťažko chorých, keď sa nemocnice začnú plniť infekčnými pacientami? Keď budú chorí alebo v karanténe aj zdravotníci? Myslíte si, že je nás toľko, že neprítomnosť stoviek z nás nespôsobí kolaps? Nie. Už teraz je sestier a lekárov žalostne málo. A pri tom stačilo tak málo. Nosiť rúška, rešpektovať pravidlá a byť zodpovední.
Myslíte si, že pri vašom pseudohrdinstve zostanú všetky škôlky a školy otvorené? Nie! Môžete začať s odpočítavaním dní, čoskoro zatvoria aj tie vo vašom okolí. Deti zostanú doma a s nimi aj rodičia, z ktorých veľkú časť tvoria aj zdravotníci. Kruh sa uzatvára. Čo budeme robiť potom? Ja viem. Zatlieskate z balkónov zdravotníkom, ktorí budú musieť nakoniec pre ich absolútny nedostatok zostať v práci aj v prípadoch, že budú infikovaní, pretože štát nebude mať inú možnosť. Keď to skončí, budeme čeliť obvineniam, že sme v práci nakazili svojich pacientov. A pri tom stačilo tak málo. Nosiť rúška, rešpektovať pravidlá a byť zodpovední.
Tlieskam nedokonalosti demokracie, ktorá umožnuje zlým rozhodnutím jednotlivcov ohroziť väčšinu.

A pri tom stačilo tak málo. Nosiť rúška, rešpektovať pravidlá a byť zodpovední. Obetovať malú časť svojho konfortu v prospech spoločenstva a nebyť egoista. 😥

Teraz najčítanejšie

Milan Kulkovský

Lekár, primár Interného oddelenia NsP Považská Bystrica. „Svet je príliš nebezpečný pre život, nie kvôli ľuďom konajúcim zlo, ale kvôli tým, ktorí sedia a nechajú ich konať." A.Einstein