Denník N

Stratený svet:Progresívny (jurský) park Andreja Kisku.

Nie tak dávno agentúra AKO, ktorá číselne kreovala prezidentskú kampaň, poslala telefonicky Kollárovu rodinu na 6,4 % a u Matoviča pripúšťala len minimálne zmeny. Rozhovory s respondentmi (agentúra Actly), potvrdené čerstvým Focusom vracajú Kollára na očakávané % a navodzujú atmosféru, že podiel tých, ktorí považujú Matoviča za víťazný omyl týchto volieb narastá a začína pripomínať žltnúce lístie na stromoch okolo úradu vlády. Na druhej strane pocit odpisovaného je adrenalín, ktorý urobil z Matoviča … víťaza volieb. Andrej Kiska vie o tom svoje. Ale nechajme hovoriť čísla.

Ak mal Pellegrini 99,88% preferenčných hlasov, u Kisku som očakával stovku. 98,78% znamená, že na 1 241 preferenčných lístkoch bol prvý niekto iný. Remišová bola na štyroch z piatich Kiskovych preferenčných lístkov (občas aj pred ním) a jej súčasný výtlak je na úrovni cca 80% z Kiskovho obdobia. Žitňanská s 49,99% pref.hlasmi a Šeliga s 37,06%-ami na ďalších miestach by sa po podrobnejšej analýze výsledkov zrejme ukázali (ako tandem) konštruktívnejším riešením (na čele strany) pri konsolidácii tých, ktorí chceli rozdávať povolebné karty na Slovensku. Remišová na čele strany iba konzervuje (nechcený) výsledok volieb. Ak by hral Kiska (od začiatku) na Matovičovo tričko, nevymyslel (nezrealizoval) by to lepšie.

S odstupom času sa ukazuje Čaputovej víťazstvo ako to najhoršie(?), čo sa partii okolo Štefunka, Beblavého a Trubana mohlo prihodiť. Prirodzené riešenie v podobe Kisku na čele progresu bolo príliš analógové a bezstarostnosť z vlastného preceňovania sa nakoniec stiahla so sebou aj kooperatívneho Hlinu. Kiskova strana pripomína osud tej Procházkovej ako cez kopirák a zvyšok si fúka boľačky pohľadom na parlament … zvonka.

95,83% preferenčných hlasov Michala Trubana znamená, že na 3 226 lístkoch bol na čele koalície niekto iný (prekvapivo nízky počet). 72,21% Erika Baláža považujem za ekologickú katastrofu(?) a 70,94% Beblavého zrejme za osobné sklamanie. Bihariovej 59,10% a akýsi index preferenčného poradia 4,43 si dovolím považovať (až do ďalších volieb) za pomerne slabú pozíciu na konsolidáciu progresívcov, podobne ako 36,59% u pána Hipša zo “Spoločných“ a indexom poradia 10,46.

Robert Fico je po aktívnom lete na 2/3 Pellegriniho, sympatie v rámci koalície sa jemne presúvajú k múdrosráčovi Sulíkovi a mimo parlament zostáva 14-15% matovičovskou pandémiou postihnutej progresívnej koalície, ktorá sa v sabatikalovom stave prizerá, ako “mentálny lykožrút“ decimuje jej stavy. V dobrej koalícii čas na zvolanie “rady starších“ …

Želám daždivý deň.

Teraz najčítanejšie