Denník N

Rúška obhajujú právo na zdravie

Fakt, že sa internetom šíria rôzne dezinformácie nie je žiadna novinka. Konšpirátori však nelenili ani v čase globálnej epidémie a vymýšľali si hneď niekoľko desiatok tzv. hoaxov, ktoré budili u širokej verejnosti strach a pocit akútnosti. Psychologická hra sa mohla začať.

 

Často premýšľam nad tým, ako správny hoax vzniká. Je mi jasné, že si ho autor musí dobre vymyslieť, pracne ho podložiť mnohými klamstvami, ktoré musia znieť pravdivo. Dezinformácie naliehajú na čitateľov, aby ich zdieľali, pretože len vďaka exkluzívnym údajom dokážu zachrániť svoju rodinu a blízkych. Ide často o “zatajené údaje”, ktoré sa omylom dostali na povrch, pričom sa vláda snažila nechať si ich len pre seba.

Vďaka tomu, že v dnešnom internetovom svete sa nám na obrazovkách prestrieda niekoľko stoviek informácií denne, pre mnohých je ťažké oddeliť relevantné od tých manipulatívnych. Osobne si myslím, že je to najmä preto lebo nám – spoločnosti chýba kritické myslenie. Ľahko je teda veriť urgentu, že nosenie rúšok a vdychovanie vlastného CO2 má negatívny dopad na zdravie, že sa v rúškach nachádzajú čipy, a dokonca, že pri odbere vzoriek z nosa sa tyčinka dostáva priamo do mozgu, kde má vytvoriť vstup pre infekcie:

Test má úplne iný účel ako ten, ktorý vám hovoria! Zavedenie palice hlboko do nosa spôsobuje poškodenie hemato-encefalickej bariéry a môže tiež poraniť endokrinné žľazy (napr. hypofýzy). Toto je dôvod, prečo testovanie tak strašne bolí! Cieľom tohto hĺbkového testu je vytvoriť vstup do mozgu pre každú infekciu. Nosením masky sa baktérie a C02 zhromažďujú v maske a prenášajú sa do mozgu cez prechádzku nosom. Bariéra má za úlohu chrániť mozog pred neurotoxínmi, tažkými kovmi, baktériami a inými toxínmi.” Ak by som bol neznalý problematiky, aj ja by som asi uveril tomuto naliehavému statusu, ktorý je navyše podložený vedeckými dôkazmi! Pravda je však taká, že odber nemôže poškodiť mozog alebo hypofýzu, pretože sa nachádzajú až za zadnou stenou nosohltana. Navyše, hemato-encefalická bariéra sa v nosohltane ani nenachádza.

 

Posledné dni sledujem na sociálnych sieťach nielen konšpirátorov, ktorí chcú zachrániť svet, ale aj popieračov existencie akéhokoľvek vírusu. Porovnávajú ho s obyčajnou chrípkou, argumentujú počtami obetí. Nájdu sa aj takí, ktorí tvrdia, že celý koronavírus je výmysel, manipulovanie vládou a médiami. Rád by som vedel, ako by sa títo ľudia pozreli do očí pozostalým obetí covidu-19.

Nie, nenakazíme sa všetci. Nie, nezomrieme všetci. Avšak ÁNO, chceme chrániť ohrozené skupiny, pretože sa ukázalo, že tento typ vírusu je agresívnejší než chrípka (proti ktorej sa vieme zaočkovať!).

Faktom je, že k dobrému zvládaniu pandémie nám pomohli hlavne rúška a disciplína. Viem, že mnohým nie je príjemné ich nosenie. Len empaticky sa snažím vcítiť do kože predavačiek, zamestnancov vnútorných prevádzok, lekárnikov, doktorov, úradníkov, a ďalších, ktorí svoje rúška v práci nesmú sňať ani na sekundu. Za to im všetkým ďakujem a sklaniam sa pred nimi. Ani mne nie je príjemné, keď musím nosiť tvár zahalenú rúškom. Je prirodzené, že sa pod ním dýcha o čosi ťažšie, je smutné, že nevidíme svoje úsmevy. Použitím rúška však chránim okolie pred rozptýlením drobných kvapôčiek pri rozprávaní.

Viem, mnohí rúškami opovrhujú. Dokonca sa takí nájdu aj v parlamentných laviciach. Nenosia rúška, egocentricky ohrozujú všetkých okolo seba len preto, aby si urobili propagandu a vizáž bojovníkov za slobodu. Sloboda však končí tam, kde začína sloboda iného, a teda nenosenie rúška narúša právo na zdravie ľudí, ktorí sú týmto vzbúrencami vystavení. Ak rúška nosíme všetci, chránime jeden druhého navzájom. Nik z nás si totiž nevie byť na 100% istý, či nie je nositeľom vírusu (ak nemá čerstvý negatívny test). Zákon nám nariaďuje aj nosenie bezpečnostného pásu v motorových vozidlách. Prečo aj to nie je podľa extrémistov narušenie osobnej slobody a po vstupe do auta si zapínajú pás? Boja sa o svoje zdravie viac, než o zdravie ľudí v svojom okolí?

Preto chcem poprosiť všetkých, ktorých láka sňatie rúšok: rešpektujme sa, rešpektujme ľudí okolo seba. Mnohí z nich môžu mať v rodine starších či rizikových členov. Rúško nám poskytuje omnoho viac ochrany, než škody.

Teraz najčítanejšie

Tomáš Šudík

Aktívny, mladý človek, aktivista a spoluorganizátor protestov Za slušné Slovensko no hlavne obyčajný človek z východného Slovenska, ktorému záleží na tom, ako bude vyzerať Slovensko zajtra, o rok, o desať rokov a pre ďalšie generácie.. Poslanec NR SR a zároveň študent vysokej školy a poslanec Mestského zastupiteľstva v Humennom. Mojím snom je svojou mladíckou energiou prispieť k ekologickému, modernému a slušnému Slovensku bez korupcie a klientelizmu.