Denník N

Čo je to repasovaná technika a aké sú jej výhody?

Repasovaná technika je označenie pre techniku od známych výrobcov, ktorá už bola niekoľko rokov používaná. Väčšinou takéto kúsky môžete dostať z takzvaného operatívneho lízingu, ktorý využívajú väčšie spoločnosti. Počas neho je technika (najčastejšie počítače) neustále kontrolované a opravované podľa zmluvy. Po 2 rokoch sa potom menia za nové s novým operatívnym lízingom. Ide však ešte stále o použiteľné a pomerne nové, ktoré sa skontrolujú a idú na predaj a oveľa nižšiu cenu.

Takáto technika sa podrobuje komplexnej a dôkladnej kontrole, preto sa nemusíte obávať, že ide o škodové, či nefunkčné produkty. Najčastejšie so repasovanej techniky zaraďujeme repasované počítače a repasované notebooky, ktoré sa na trh dostávajú presne touto spomínanou cestou. Aké sú ich výhody pre zákazníkov? Oplatí sa siahnuť po takýchto produktoch?

Výhody repasovaných počítačov

Výhod repasovaných počítačov je mnoho. Jednu z nich som už aj načrtla a je to teda ich nízka cena. Repasovaný počítač môžete kúpiť aj za neuveriteľných 100€ a pritom je plne funkčný a vydrží vám ešte niekoľko rokov. Je to najmä preto, že moderná technika už po roku používania stráca 50% z pôvodnej ceny.

Ich životnosť je väčšinou niekoľko rokov, čo je aj výsledkom dôkladnej kontroly pred zavedením na trh. Môžete ich teda používať na bežné aplikácie v domácnosti, ale často sa predávajú aj do škôl, či iných organizácií s obmedzeným rozpočtom. Repasované počítače sú väčšinou  od známych, populárnych a kvalitných značiek, takže viete, že „investujete“ do kvality.

Kúpa repasovaného počítača je veľmi výhodná aj v rámci ochrany životného prostredia. Dávate totiž produktom druhú šancu na využitie a redukujete odpad. Inak by sa mihlo stať, že tieto počítače pôjdu priamo na skládku, kde budú tvoriť odpad a pritom sú plne funkčné a dajú sa ešte niekoľko rokov využívať.

Navyše sa takýto nákup označuje za omnoho bezpečnejší v porovnaní napríklad s nákupom na inzerát. Repasované počítače ponúkajú rôzne spoločnosti, ktoré sa špecializujú priamo aj na repasovanie techniky a poskytujú tak aj servisné služby. Môžete tak získať zároveň aj záruku na niekoľko rokov.

Majú aj nevýhody?

Je samozrejmé, že s kopou výhod prichádzajú aj nejaké nevýhody. Pri repasovaných notebookoch to môže byť napríklad kratšia výdrž batérie. Repasované počítače a notebooky sú často dovážané zo zahraničia, čiže môžu mať cudzojazyčné zloženie klávesnice. Tiež nie sú tieto produkty vhodné pre ľudí, ktorí vyžadujú využívanie náročnejších hier.

Repasovaná technika je výhodná pre bežných používateľov počítačov a notebookov, ktorý však nemajú dostatočný rozpočet na čisto nový produkt. Nepotrebujete pri nich veľkú vstupnú investíciu a poslúžia vám niekoľko rokov. Zároveň ich sprostredkúvajú bezpečné spoločnosti, ktoré ponúkajú rovnako aj servisné služby. Na prípadne negatíva si treba dávať pozor a vyberať si obozretne. Máte s takouto technikou skúsenosť aj Vy?

Teraz najčítanejšie