Denník N

V terapeutických skupinách Plamienka sa do detského smútku čoraz viac mieša radosť – ako farebné koráliky života

Pre deti je dôležité poznanie, že nie sú jediné, ktoré niekoho stratili. Doprajte svojmu dieťaťu pocit, že v tejto ťaživej situácii nie je samo, že sú aj iné deti, ktoré prežili takúto smutnú skúsenosť.

Anetka s Alinkou v krátkom čas stratili ocka i deduška. Ich mama, ktorá sa po celý čas snaží byť dcérkam oporou, ich  prihlásila do bezplatných terapeutických skupín Plamienka. „Anetka mávala také obdobia, že stále o ockovi hovorila, čo je určite v poriadku. Niekedy to však bolo také intenzívne, že nakoniec plakala a mala som čo robiť, aby som ju utíšila. Aj keď bola smutná kvôli niečomu inému, akoby sa jej to spojilo so smútkom za ockom, a niekedy aj za deduškom. Po terapeutickom tábore, ktorý bol pre nás pokračovaním terapeutických skupín, cítim, že tieto stavy už nemá. Často mi spomenie a rada mi vysvetľuje, že si musím si smútok zmiešať s nejakou radosťou- tak ako máme z Plamienka vo fľaštičke farebné korálky. Obe dievčatá sú veselšie, bezprostrednejšie. Som veľmi šťastná, lebo niekedy mám pocit, že im ten smútok zobral kúsok detstva,“ napísala mama dvoch sestričiek. Dievčatá sa podľa nej v terapeutických skupinách naučili aj to, ako si môžu samy pomôcť v ťažkých chvíľach. “Keď sa napríklad Alinke o ockovi sníva, povie mi to s úsmevom. Hoci to v nej občas vyvolá smútok, alebo pocit, že jej ocko chýba, vie sa s tým rýchlejšie vysporiadať, akoby prevrátila list. Je rýchlejšie „v pohode“, čo predtým trvalo aj niekoľko dní, pretože cítila veľký smútok. Tiež sa naučila v smutných chvíľach nájsť veselú spomienku s ockom a tá ju rozveselí – tak mi to sama povedala.“

Kamilova mama zase zdôrazňuje, aké dôležité je pre deti poznanie, že nie sú jediné, ktoré niekoho stratili. „Doprajte svojmu dieťaťu pocit, že v tejto ťaživej situácii nie je samo, že sú aj iné deti, ktoré prežili takúto smutnú skúsenosť. Zistenie, že ich vrstovníci im rozumejú v ich smútku, mojim deťom veľmi pomohlo. Medzi deťmi s podobným osudom si našli veľa kamarátov.“

Ak sú vám osudy rodín v článku blízke a ste v podobnej situácii, vyplňte online prihlášku do teraputických skupín. Ak viete o niekom vo vašom okolí, kto by potreboval pomoc, pošlite mu tento článok. Ďakujeme.

Teraz najčítanejšie

PLAMIENOK n.o.

Sme nezisková organizácia, ktorá je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej paliatívnej/hospicovej starostlivosti a smútkového poradenstva a terapie pre deti a ich rodiny. Od roku 2002 bezplatne poskytujeme nevyliečiteľne chorým a zomierajúcim deťom domácu paliatívnu liečbu a starostlivosť. Deti navštevujeme doma v okruhu 2 hodín jazdy od Bratislavy. Od roku 2011 V Centre pomoci smútiacim deťom a rodinám v Bratislave na Zadunajskej ulici 6 bezplatne poskytujeme psychologickú, terapeutickú a poradenskú pomoc smútiacim deťom a ich blízkym ako aj dospelým po strate dieťaťa. Do centra môžu prísť smútiace deti a rodiny z celého Slovenska. Od roku 2003 vzdelávame študentov, odborníkov a laickú verejnosť, aby sa kvalita detskej paliatívnej starostlivosti na Slovensku zlepšovala. Týmto blogom chceme prispieť k tomu, aby sa povedomie o paliatívnej starostlivosti na Slovensku zvyšovalo.