Denník N

Mladosť, oddych, sex aj tajomstvá

• Štyridsať päť rokov si želám, aby si tu bol. •

 Stalo sa to v pondelok 15. septembra 1975 – vo vydavateľstve EMI Harvest Records a vo vydavateľstve Columbia Records vyšiel album

Wish You Were Here

v poradí deviate štúdiové Dielo britskej artrockovej a rockovej skupiny

Pink Floyd

ktoré je dodnes mimoriadne populárne a obľúbené na celom svete u poslucháčov, u poslucháčok všetkých vekových kategórií alebo preferujúcich aj iné hudobné žánre, smery, prúdy, odnože rocku.  

• Obal albumu Wish You Were Here je celý čierny, vpredu v strede je nálepka so symbolikou konceptu Diela. • (Zdroj: archív autora.)
• Predná strana jedného z vnútorných obalov albumu Wish You Were Here. • (Zdroj: archív autora.)

 Na úvod upozornenie na isté nedorozumenie. Niektoré zdroje, medzi nimi aj originálna Wikipeda, ale i výpravná kniha Echoes: Úplná historie Pink Floyd (autor Glenn Povey), uvádzajú dátum vydania albumu Wish You Were Here vo Veľkej Británii piatok 12. september 1975. Zaujímavosťou je, že v biografickej histórii Pink Floyd, ktorú vydal Nick Mason – bubeník i ‚archivár‘ skupiny, pod názvom Inside Out: A Personal History Of Pink Floyd (2004) (vyšla aj v češtine, pod názvom Nick Mason: Pink Floyd – s podtitulom Od založení do současnosti (2007)). sa – v českom vydaní knihy na strane 304 – uvádza, citujem: ‚5. září 1975 uvedení alba Wish You Were Here.‘  Viem – ‚uvedení‘ a ‚vydání‘ – to je rozdiel, ale Nick Mason aj v prípade vydania iných albumov Pink Floyd píše o ich ‚uvedení.‘ Kde sa stala chyba? Ako analytik tvorby Pink Floyd usudzujem, že v okamihu písania informácie Nickovi zlyhala klapka s číslicou ‚1‘ na písacom stroji. Na záver tejto epizódky „dátumového boja“ spomeniem, že vo výpravnej knihe Pink Floyd Shine On – A Recorded History Of Pink Floyd (ktorá je súčasťou kolekcie Pink Floyd Shine On, je uvedený dátum vydania spomínaného albumu 15. september 1975. Takže album má dnes štyridsiate piate narodeniny. Je to dôvod na oslavu? Samozrejme!  

• Jeden z obrazov na vnútorných obaloch albumu Wish You Were Here, ktorý mám tak rád. Teda – mám rád ako ten obraz – fotokoláž – tak i album. • (Zdroj: archív autora.)

 Obal, presnejšie obaly albumu Wish You Were Here sú hotovým umeleckým dielom grafika, fotografa Storma Thorgersona a fotografa Aubrey ‚Po‘ Powella z dizajnérskeho, grafického štúdia Hipgnosis. Vizualizácia obalov, vrátane ústredného loga Diela, symbolizuje koncept celého albumu, ktorým je ne-samostatnosť tvorivého, tvoriaceho a talentovaného jedinca v mašinérii spoločnosti. Snaha – nepochopenie – odcudzenie – opätovné snahy a opäť len nepochopenia a odcudzovania sa tiahnu textami všetkých kompozícií a aj hudbou Diela; je zasnívaná, pokojná, bez výrazných, dominantných rockových prvkov. Akýže je to paradox oproti predchádzajúcemu štúdiovému dielu Pink Floyd – albumu The Dark Side Of The Moon (1973). Obrovský! Napriek tomu je album Wish You Were Here plný melódií, ktoré zo všetkých piesní na ňom spravili Večné Hity niekoľkých generácií. A to nemám na mysli len rovnomennú skladbu Wish You Were Here.  
 Zaujímavosťou je, že tento album údajne mal vyjsť v licencii aj v Československu – ale nevyšiel, pretože boľševickým ideologickým cenzorom sa nepáčila fotografia muža, ktorý je v plameňoch a podáva si ruku s iným mužom. Vraj v tom videli narážku na odkaz Jana Palacha a martýrov odboja proti okupácii a „normalizácii“ u nás. Na druhej strane – vydavateľ nesúhlasil s vydaním albumu bez jedného z vnútorných obalov, na ktorom fotografia je. Takže u nás nič – zato album sme si mohli doviezť z Juhoslávie či z Maďarska. A aj sa tak radostne dialo.  

• Ďalší z mojich veľmi obľúbených až surrealistických foto-obrazov z obalov obľúbeného konceptuálneho albumu Wish You Were Here. • (Zdroj: archív autora.)

 Celkom úspešne – ale úspešne márne, snažím sa spomenúť si na spomienku, kedy som album Wish You Were Here počul prvý raz. Rozpamätávam sa jasne, že to bolo po 15. septembri 1975 a že to bolo v sobotu, keď som oslavoval narodeniny. Svoje. Ale ono to asi nie je podstatné. Dôležitejšie je (možno), čo vo mne toto Dielo – koncept zvuku, hudby, obrazov, slov, veršov, textov… vyvoláva. Sú to Spomieny. Spomienky v šírke i hĺbke Času, Spomienky na mnohé udalosti, ale aj na mnohých kamarátov a priateľov, z ktorých už niektorí nie sú, bohužiaľ, medzi nami. Spomienky na pohreb priateľa, ktorému nad rakvou znela aj pieseň Wish You Were Here. Všetci (by) sme si priali, aby si tu s nami ešte bol – aspoň niekoľko chvíľ. V inej rovine vnímam Dielo Wish You Were Here ako silnú ozvenu odkazu tvorby beatnikov; nesie mnohé prvky vypovedajúce o generácii nesmierne talentovaných tvorcov aj tvorkýň, ktorí, ktoré už od nás potichu odchádzajú. Tento album je aj výpoveďou o mnohých častiach môjho vnútorného ‚ja,‘ môjho zmýšľania, uvažovania a v neposlednom rade i hodnotách, ktoré uznávam, žijem nimi. Je to dielo o Slobode aj o trýzni z nej. Ale nie som z toho priveľmi smutný – viem totiž, že tak to byť musí.  

• V roku 2011 vyšla kolekcia Pink Floyd – Wish You Were Here – Immersion Box Set, obsahujúca aj materiál, ktorý nebol na albume Wish You Were Here vydaný. Krásna práca, plná tajomstiev – ich postupné odhaľovanie a nadšenie z objavov len pretrváva. • (Zdroj: archív autora.)

 Na záver prišiel čas na dve ukážky z Diela Wish You Were Here. Najskôr ale objasním nadpis článku. Spýtal som sa priateľa z nášho fanklubu skupiny Pink Floyd, že čo pre neho znamená album Wish You Were Here. Odpísal: „Mládí, relax, sex a tajemnej booklet. Omáčku už jistě zvládneš ve svém jedinečném stylu.. ;-)“ Tak som to, dúfam, nejako zvládol.  
•  Doplním, že som členom Fanklubu Pink Floyd CZ  —  link.  •
 Z Diela Wish You Were Here som vybral dve kompozície – prvá je v kolekcii Pink Floyd – Wish You Were Here – Immersion Box Set. Je to skladba Wish You Were Here s husľovým sólom – hráčom je Stéphane Grappelli (26. január 1908, Paríž, Francúzsko – 1. december 1997, Paríž, Francúzsko), jazzový huslista a saxofonista. Druhá je preslávená, niekoľkovrstvová suita Shine On You Crazy Diamond, zložená z deviatich častí.  
 A ktorú kompozíciu, skladbu či pieseň z albumu Wish Ypou Were Here mám najradšej? Predsa všetky mám najradšej! Celý album so všetkým čo v ňom / na ňom / okolo neho / s ním i z neho je.  

Teraz najčítanejšie

Martin Droppa

Som novinár, reportér, editor, bloger, reportážny a dokumentárny fotograf. Prvý článok som mal zverejnený v novinách v roku 1977. Písal som pre okresné noviny Liptov, pre SME na..., SME, Hospodárske noviny, Formát, .týždeň, na web SME blog. Spolupracoval som s režisérom Martinom Hanzlíčkom a s Fedorom Gálom na tvorbe niekoľkých filmových dokumentov. Organizujem Literárnu súťaž KongenScript. Zaujímam sa o umenie - výtvarné, kinematografiu, fotografiu, hudbu, literatúru, o dejiny II. svetovej vojny. Mojou najobľúbenejšou hudobnou skupinou života je Pink Floyd a tvorba jej sólistov. Milujem Psíkov, Psov, Francúzsko, Poľsko a Sever. Autor mojej profilovej fotografie: © Andrej Bán. Môj e-mail: droppa.martin (at) gmail.com