Denník N

Hrobári slovenského športu

Premiér Matovič sľúbil na Facebooku, že opatrenia nebudú tak prísne, aby sme nepochovali šport a kultúru. Prvé menované odvetvie však neprežije ani opatrenia, ktoré oznámil neskôr na tlačovke.

Igor Matovič hovoril na Facebooku niečo o zbytočnom tlačení na pílu a o podpore kultúry a športu, ktorú nechce pochovať. Nepodarilo sa. Na tlačovke vyhlásil, že sa kultúrne a športové podujatia môžu konať v interiéry v počte 500 ľudí a v exteriéry sa môže zísť ľudí až 1000. Pre umelcov a divadlá skvelá správa, z ktorej sa môžu radovať. Pre slovenský šport je to stále likvidačný stav.

Dobre, premiér, či hlavný hygienik nikdy neriadili športový klub a nemajú šajnu koľko stojí prevádzkovanie tejto „mašiny“. Je tu však veľa ľudí, ktorí sa ozývajú a snažia sa vysvetliť, že to nie je lacná záležitosť. 500 divákov? To znamená pre slovenský šport jedinú vec, krach.

Nie sme totiž v Anglicku, či Španielsku, kde platia televízne spoločnosti a firmy klubom obrovské peniaze, pretože ich zápasy sleduje celý svet. Sme na Slovensku, kde zväčša prežíva každý klub od sezóny, k sezóne a medzi hlavné príjmy patria hlavne príjmy zo vstupného. Ak kluby o tento hlavný príjem prídu, tak slovenský šport na profesionálnej úrovni končí. A nejde len o športovcov. Kluby zamestnávajú okrem športovcov aj výrazný počet personálu, ktorý môže takto prísť o stály príjem.

Preto sa chcem pripojiť aj ja ku športovcom a vyzvať vládu, aby urobila pre šport špeciálne výnimky, inak sa totiž táto vládna garnitúra zapíše do športovej histórie ako hrobári. Je jasné, že musíme byť zodpovední, dodržovať nariadenia, no musíme myslieť aj na budúcnosť, ktorá nemusí byť pre viacerých z nás ružová, ak zabijeme niektoré odvetvia.

#SpoluPreŠport

Teraz najčítanejšie