Denník N

Na COVID doplatia najslabší, MAGNA im neprestáva pomáhať

Pandémia zasiahla bohatých aj chudobných. Vyspelé krajiny aj tie, ktoré trpia v humanitárnej kríze. Vo vyspelom svete sme sa zavreli do seba, posilnili zdravotníctvo, nakúpili prístroje aj ochranné prostriedky. Dnes už nikomu z nás ani len nenapadne, že by neboli v obchodoch či v lekárňach dostať rúška. Že by nebol dostatok testov na COVID. Že by sme sa obávali takého prírastku ťažkých prípadov, ktorý by paralyzoval zdravotníctvo. Opatrenia sú cielenejšie a lokálnejšie. Aj preto sa nám zdá, že druhá vlna je iná ako tá prvá. V chudobných krajinách bol nástup pandémie pomalší. No o to väčšie môže mať následky na životy ich obyvateľov.

„Bezmocnosť, ktorú dnes mnohí cítime, praskliny v pocite bezpečia, pochybnosti o budúcnosti. To všetko sú obavy, ktoré pociťuje mnoho ľudí hlavne v krajinách, ako je Kongo, kde MAGNA pôsobí. Chorí, zanedbaní, ale aj ľudia, ktorí sa stávajú terčom tých, ktorí sú na mocenských pozíciách, potrebujú našu pomoc viac ako inokedy. Verme, že COVID nás naučí nielen lepšej hygiene, ale privedie vlády a donorskú komunitu k pochopeniu, že zdravotná pomoc má byť univerzálne právo pre všetkých bez rozdielu… Zatiaľ to tak bohužiaľ nie je,“ hovorí operačná riaditeľka MAGNA Denisa Augustínová.

Humanitárna organizácia MAGNA pôsobí v krízových oblastiach už takmer dve desiatky rokov. A jej skúsenosť hovorí, že k niektorým katastrofám sa schyľuje pomaly. A toto môže byť aj súčasná situácia, ktorá ohrozuje milióny ľudí. Nedostatok peňazí, slabé zdravotníctvo, ale aj presun zdrojov z bežnej rutinnej a tak potrebnej zdravotnej starostlivosti na boj s COVID môže znamenať, že situácia sa v týchto krajinách zhorší neskôr, ale problém bude oveľa komplexnejší.

„Naše programy sme prispôsobili pandémii, ale nepresmerovali sme do boja s COVID všetko. Stále poskytujeme zdravotnú starostlivosť matkám, tehotným ženám, snažíme sa, aby ženy rodili v bezpečnom prostredí a neprišli pri pôrode  o život, alebo aby neprišli o svoje deti. Liečime maláriu, aj ďalšie rozšírené ochorenia, na ktoré ľudia tu v Kongu stále zomierajú. Bežné zdravotné problémy s príchodom pandémie nezmizli, ani sa počet prípadov neznížil, len ich COVID odsunul do úzadia,“ dodáva koordinátorka zdravotníckych programov MAGNA v Konžskej demokratickej republike Carlotta Pianigiani.

V krajinách ako Demokratická republika Kongo, Sýria, Libanon, či Južný Sudán, kde MAGNA pôsobí, nefunguje zdravotníctvo ako u nás. Liečba bežných ľudí je často úplne závislá od pomoci humanitárnych organizácií. V Kongu nemá 55 miliónov ľudí prístup k pitnej ani tečúcej vode. Za takýchto podmienok teda miestni nemôžu dodržiavať ani len základné odporúčania hygienikov, aby si pravidelne dezinfikovali a umývali ruky. V niektorých afrických komunitách je tiež takmer nemožné ustrážiť ten vyžadovaný „social distancing“, teda zabrániť ľuďom, aby sa vo veľkom zoskupovali.

„Pandémia odhalila kolektívnu zraniteľnosť ľudstva ako takého. Zdrojov v krízových oblastiach nepribudlo, ale skôr ubudlo. Mnohí donori príspevky nezvýšili, viacerí časť investovali do boja s pandémiou doma. A čo môže mať najvážnejšie následky, je skutočnosť, že mnohé peniaze boli len presmerované z iných zdravotníckych programov na boj s COVID-19,“ hovorí riaditeľ MAGNA Martin Bandžák.

Pomáhajte s nami liečiť každý mesiac.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a vašich 6 eur zabezpečí lieky a materiál na liečbu 20 pacientov na mesiac. Vaša pravidelná podpora má pre liečbu v MAGNA nemocniciach nenahraditeľný význam. Vďaka Vám dokážeme reagovať na akúkoľvek núdzovú situáciu alebo krízu a predísť tak rozsiahlym následkom.

VAŠA PRAVIDELNÁ POMOC ZACHRAŇUJE ŽIVOTY.

Až 97% našich príjmov, vrátane vašich darov, používame v našich medicínskych projektoch. Peniaze vynakladáme hlavne na priamu liečbu a vzdelávanie lokálnych zdravotníkov. Pomoc poskytujem priamo v teréne, nie sme len skupinka na preposielanie peňazí iným. Poznáme trpiacich, ich osudy a potreby.

www.magna.org

 

Foto: Martin Bandžák

 

Zaslaním SMS si nastavíte pravidelné mesačné prispievanie vo výške 6 €. Pošlite SMS a my dostaneme 100% z vášho daru. Prispievanie môžete kedykoľvek zrušiť zaslaním SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806.

Teraz najčítanejšie

MAGNA

Sme zdravotnícka humanitárna organizácia. MAGNA pôsobí medzinárodne a poskytuje pomoc deťom a ich rodinám v núdzi, vrátane obetí prírodných katastrof, vojen a konfliktov. V teréne máme lekárov, zdravotníkov, ale i technických a iných odborníkov, ktorí zaisťujú humanitárnu pomoc a pomáhajú liečiť deti a ich rodiny. Organizácia bola založená v roku 2001 na Slovensku - Martinom Bandžákom a Denisou Augustínovou - a na základe ich priamej skúsenosti s epidémiou AIDS v Kambodži začala poskytovať zdravotnú pomoc obetiam katastrof po celom svete. Prostredníctvom MAGNA nemocníc zaisťujeme deťom a ich rodinám zdravotnú starostlivosť, lieky a jedlo.

Tento blog je platený.