Denník N

Nekalé praktiky veľkých korporácií

Nemá ešte ani 30 rokov, tretí rok pracuje v obrovskej advokátskej kancelárii a pracuje 100 hodín týždenne. Domáce práce ju nudia, ale právničinu ovláda – ročne zarába 180-tisíc dolárov a očakáva, že do tridsaťpäťky bude partnerkou so zárobkom 2 milióny dolárov.
Ale to by nemohol prísť rok 2008 a zrútenie amerického trhu s nehnuteľnosťami…

Významná americká banka založená ešte v roku 1850 Lehman Brothers požiadala o ochranu pred veriteľmi a došlo tak k rekordnému bankrotu v americkej histórii.

Všetko sa zrazu zmenilo.
Aj Samanthin život.

Majster právnických trilerov John Grisham prichádza s novinkou, ktorú naštartovala skutočná finančná kríza pred siedmimi rokmi. Vytvoril novú hrdinku, ktorá vás rozhodne prekvapí a jeho Tajomstvo Gray Mountain vás zasa vtiahne svojou atmosférou a rozprávačským talentom.

Tajomstvo Gray MountainV roku 2008 americké megafirmy začnú hromadne prepúšťať, aby sa udržali nad vodou aj počas finančnej krízy. Mladá právnička Samantha Koferová však s výpoveďou dostane aj netradičnú ponuku – ak príjme prácu v neziskovej organizácii, po roku sa môže vrátiť. A tak nedobrovoľne odchádza do mestečka Brady, ďaleko od Washingtonu a New Yorku, kde doteraz žila.

Samantha sa ocitne vo svete ovládanom veľkými banskými spoločnosťami, ktoré rozhodujú o bytí a nebytí tamojších obyvateľov. Konečne môže pomôcť skutočným ľuďom so skutočnými problémami. Po prvý raz v kariére pripravuje žalobu, vstupuje do súdnej siene, dostáva „nevhodného“ sudcu a miestni sa jej vyhrážajú.
Mestečko Brady totiž skrýva tajomstvá… ako takmer každé mesto.

Samantha sa dozvedá o nekalých praktikách korporácií a bezohľadnom drancovaní prírody. Nelegálne skládky uhoľného kalu, ekologické katastrofy, úmrtia – to je len zlomok hrôzy, ktorú majú tieto spoločnosti na svedomí. Šanca na zastavenie ich činnosti či odškodnenie postihnutých rodín je mizivá. Samantha sa postupne stáva stredobodom pozornosti pochybných indivíduí najatých banskou spoločnosťou. Do hry vstupujú usvedčujúce dokumenty – ukradnuté materiály s citlivými informáciami – a situácia sa vyostruje. O život prichádzajú ďalší nevinní.

grsihamSamantha je zrazu uprostred temného a nebezpečného sveta veľkých korporácií, kde sa zákony prekrucujú podľa potreby a pravidlá sa ignorujú. Predpisy si nikto nevšíma, násilie číha na každom rohu a Samanthu pohltia súdne spory, ktoré sú doslova vražedné.

John Grisham potvrdil svoje renomé – napísal vynikajúci právnický triler, ktorý vás zavedie do zákutí malomestskej politiky. Po čase je tu opäť so silným hrdinom, či skôr hrdinkou, ktorá je v mene spravodlivosti odhodlaná na všetko.

Teraz najčítanejšie

Milan Buno

Som knihoholik. Priznávam:) Nevydržím deň bez toho, aby som neprečítal aspoň pár strán nejakej knihy. A občas si nájdem čas, aby som sa podelil o svoje dojmy a postrehy. Na tomto blogu niektoré z nich nájdete. Budem rád, keď sa pridáte do diskusie, dáte nejaký svoj tip na čítanie a odporučíte zaujímavú knižku. Ďakujem.