Denník N

Matovičov hlavolam.

Arcou a Omegou Matovičovho pontifikátu sa stáva zmenka. Sľuboval zmenu, obhajuje zmenky. Neviem, či som neprechodil Covid 19, ale prestávam veriť vlastným ušiam. Po každej tlačovke Igoropremiéra o čosi viac a viac.

Kedysi prevalcoval Fico modrých tým, že si získal stredoškolákov. A opticky viac tých bez maturity, lebo Banská Bystrica sa ešte chvíľu tvárila, že je modrá. Ak pred voľbami prebehli stredoškoláci k Matovičovi, mal by vedieť, že dnes už idú za iným hlasom. Vo väčších počtoch ako hovorí pokles preferencií. Na ich miesta nastupuje vysokoškolský progres, ktorý ventiluje sklamanie a cíti šancu aspoň individuálneho rastu. Aj preto, že lídrikovia liberálneho progresu zaryto mlčia.

Ak hovorí Robert Fico o zelenej ekonomike, akoby mal hrču v hrdle. Je pravdou, že zelená má iných favoritov. Vlastne favoritku. Elegancia, s akou nadviazala dialóg prezidentka Zuzana so zeleným (rakúskym) proťajškom Van der Bellenom by mohla s jeho pomocou (váhou jeho autority) pohnúť ľady aj v neprekonateľných názorových rozporoch našich ekoaktivistov, lesníkov a všetkých, čo (akože) rozumejú ekológii. A pokiaľ by sa jej podarilo získať pre vec aj zeleného predsedu krajinskej vlády Baden-Württemberg Winfrieda Kretschmanna, mohla by dostať zelená budúcnosť Slovenska celkom slušné medzinárodné krytie.

Hospodárske oživenie sa inak v čase pandémie (údajne) správa ako fatamorgána v púšti. Vždy, keď politik pozoruje známky oživenia, vyparia sa skôr, než tým smerom zameriate pozornosť. Akoby cieľom bolo udržať karavánu v pohybe, kým sa neobjaví reálny cieľ.

Očakáva sa, že počet kurzarbeiterov v Nemecku narastie o polovicu (na ¾ milióna) a každý 6.podnik požívajúci ochranu štátu je dnes fakticky insolventný (Zombieunternehmen). Problémy sa len odsúvajú (ochrana pred insolvenciou sa predĺžila do konca roka) a reálne ohrozujú už aj zdravé firmy. Nemecká Lufhansa dnes namiesto leteckého benzínu spaľuje peniaze. Mesačne asi pol miliardy (700 tis. každú hodinu). Ak to pôjde takto ďalej, štátna pomoc vo výške 9 mld. EUR je do roka fuč. Ak si chcete kúpiť zánovné lietadlo, Lufhansa ich bude mať čoskoro (?) v ponuke stovku. Ak bola senátorská letenka Lufthansy symbolom privilégií víťazov globalizácie, dnes hovorí jej najvyšší šéf, že by jej slušala veľkosť o tri čísla menšia. Návrat do normálu podľa nemeckého ministra financií (najnovšie) najskôr v roku 2022. Dovtedy si bude Nemecko požičiavať.

Ak dnes Igoropremiér hovorí, že hospodárske dôsledky korony znášame zatiaľ dobre … v Nemecku sa začínajú ozývať hlasy, že štát sa začína preceňovať. S každou ďalšou možnou vlnou o čosi viac a viac …

Želám daždivý deň.

Teraz najčítanejšie