Denník N

Heštegom „RIP JK Rowlingová“ nechceli pochovať len autorkinu kariéru

Stovky tisíc ľudí na Twitteri želali spisovateľke smrť.

Pred niekoľkými dňami vyšiel na kultura.sme.sk článok s nadpisom „Rowlingová vydala novú knihu, trans ľudia by ju za to najradšej videli mŕtvu“. Krátko nato ho editori Sme zmenili na „Novou knihou si pochovala kariéru, tvrdia Rowlingovej kritici. Predaje hovoria niečo iné“.

Kto a prečo daný nadpis zmenil, sa už asi nedozvieme. Hešteg „RIP JK Rowling“ však neprezentujú ako niečo neškodné iba editori denníka Sme. Popieranie, zľahčovanie, alebo ignorácia rozsahu online šikanovania, vyhrážok smrťou a násilím, akému čelí nielen Rowlingová, ale aj iné ženy, kritizujúce akýkoľvek aspekt trans ideológie alebo aktivizmu, sú totiž v posledných dňoch obľúbenou kratochvíľou mnohých.

Ako to teda bolo s online „smrťou“ spisovateľky naozaj? Hešteg „RIPJKROWLING“ obsahovalo 15. septembra, teda na vrchole svojej zdieľanosti, 114 tisíc tweetov.

Je pravda, že medzi nimi boli aj také, ktoré volali po ukončení spisovateľkinej kariéry. No v rámci mnohých ľudia autorke vulgárne nadávali, predstierali, že naozaj zomrela, smútili nad tým, že ešte žije, alebo snívali o tom, ako by vyzeral jej pohreb.

„Takto sa tvárim, keď som smutný, že naozaj nezomrela“

„Keby nebola transfóbna, možno by ešte žila“

Preklad nápisu na obrázku vpravo: „Vďaka Bohu, že JK Rowlingová je mŕtva“

„Aha, tu máš plachtu na zakrytie rakvy“

Táto koláž skrínšotov, v ktorej sa ľudia na Twitteri vyhrážajú smrťou, je staršieho dáta.

Toto je iba niekoľko príkladov tweetov z mnohých, ktorými ľudia na Twitteri najnovšie nechutne šikanovali JK Rowlingovú. Autorka schytáva vyhrážky a vulgárne mizogýnne nadávky od tisícok ľudí minimálne od decembra 2019. Tu si môžete pozrieť niekoľko z nich.

Najnásilnejším, ktorý som počas najnovšieho heštegu „RIP JK Rowling“ zaznamenala, bol ten, v ktorom neznámy muž vytvoril komix, kde autorku bije a vyhadzuje ju z okna. Niekoľko ľudí tiež volalo po jej vražde slovne.

„Zavraždite niekto JK Rowlingovú, prosím, inak to spravím sám“
„prezlečiem sa za ženu a zavraždím ju“
Vytvoril som o JK Rowlingovej krátky komix, dúfam, že sa jej bude páčiť.

Nechutné útoky na Rowlingovú aj na Slovensku

Ak si myslíte, že nadávky na adresu JK Rowlingovej sú len záležitosťou západu, mýlite sa. Tu je fotografia (screenshot) verejného facebookového profilu jedného z najznámejších slovenských trans aktivistov a zároveň človeka, ktorý do Sme píše o násilí na ženách.

Pandémia mizogýnie

Niektorí komentujúci na mojej facebookovej stránke feminist.fyi sa ma pýtajú, prečo mi záleží na tom, ako sa niekto na internete správa k JK Rowlingovej, miliardy zarábajúcej, privilegovanej západniarke.

Zaujíma ma to preto, že nielen JK Rowlingová je terčom podobnej nenávisti. Keďže je najznámejšou osobnosťou, ktorá sa odvážila verejne kritizovať niektoré aspekty trans aktivizmu, jej prípad pomohol priblížiť svetu, čo sa deje mnohým menej známym ženám (ako aj niekoľkým mužom), ktorí robia to isté.

Čo sa stane, keď spáchate progresívny „thought crime“ a v LGBTQAI++ či liberálno-feministických kruhoch vyhlásite napríklad, že existujú iba dve pohlavia? Prinajlepšom vás nazvú TERF, a počastujú nadávkami, či povedia, že ste nenávistný/á. Prinajhoršom vám pohrozia smrťou, ublížením na zdraví, alebo vám rovno dajú jednu do zubov. Niektoré z aspektov tejto „debaty“ sa už objavili aj na Slovensku.

Vo svete pritom nejde iba o vyhrážky a nadávky ženám v online priestore. Príkladov toho, kedy sa táto rétorika preniesla mimo internetu, je mnoho, preto v tomto článku vyberiem iba niekoľké z nich:

  • Bezpečný dom pre obete znásilnenia vo Vancouvri v roku 2019 našiel svoje výklady pomaľované nápismi ako „zabiť všetky TERF“ a mŕtveho potkana pribitého na dverách. Stalo sa to preto, že ženy, ktoré organizáciu vedú, poskytujú svoje služby iba osobám ženského pohlavia. (TERF je skratkou termínu „trans exclusionary radical feminist“, teda „radikálna feministka, ktorá vylučuje trans ľudí“).
  • Keď sa v novembri 2019 feministka Meghan Murphy objavila na diskusii o právach žien v Toronte, proti jej vystúpeniu prišli protestovať trans aktivisti. Niesli si so sebou gilotínu vyrobenú z kartónu, určenú pre TERF a SWERF („sex worker exclusionary radical feminists“).
  • V roku 1995 zbil trans-identifikovaný muž („trans žena“) švédsku feministku Bodil Wandtovú za to, že ho nechcela pustiť do kaviarne určenej výlučne ženám.
  • V roku 2017 Mariu MacLachlan fyzicky napadol trans-identifikovaný muž v Londýnskom Hyde Parku a rozbil jej fotoaparát počas verejného stretnutia s iným feministkami, ktoré kritizujú trans aktivizmus. Jej útočník bol neskôr odsúdený k pokute a zaplateniu súdnych trov.
  • Anglickú feministku Julie Bindel v roku 2019 fyzicky napadol trans-identifikovaný muž, keď vychádzala z konferencie v Edinburgu. Argumentoval, že Bindel ho vyprovokovala tým, že ho oslovila mužskými zámenami.

„Som proti násiliu na ženách, ale ona si to zaslúžila..“

Páchatelia násilia na ženách (aj ženy páchajú násilie na iných ženách) zriedkakedy, dokonca ani sami pred sebou, nepriznajú, že to, čo robia, je násilie. Používajú taktiky, ktorými pred sebou aj ostatnými svoje konanie ospravedlňujú. Jedným z nich je prekrútenie reality, v rámci ktorého násilník tvrdí, že v jeho prípade išlo o sebaobranu, pretože skutočne násilnou je druhá strana.

Táto taktika teraz rezonuje v celosvetovom meradle. Ženy (a pár mužov), ktorí kritizujú trans aktivizmus, označujú za násilných, nenávistných ľudí, ktorí svojimi vyjadreniami zabíjajú. Tak, ako to verejne urobila napríklad aj Siobhan Thompsonová, scenáristka seriálu Rick and Morty.

„Prestanem písať, aby JK Rowlingová sklapla, keď ona prestane želať mojím Trans priateľom a rodine smrť.“

Čo skutočne Rowlingová na adresu trans ľudí napísala, si môžete prečítať napríklad aj v jej eseji, preloženej do slovenčiny. Ak tam nájdete časť, v ktorej by spisovateľka trans ľuďom želala smrť, dajte mi vedieť! Doteraz mi žiaden človek, presvedčený o Rowlingovej nenávistnosti, nebol schopný poslať jediný jej výrok, ktorý by ich tvrdenia dokazoval.

Čo tak začať skutočne rozmýšľať?

Edit 24.9.2020 o 8:15: pridaná koláž Tweetov, v ktorých autorke ľudia želajú smrť. 

Teraz najčítanejšie

Dana Vitálošová

Feministka, ktorá bojuje proti novodobým formám násilia na ženách.