Denník N

Ch. Burns: Bludiště I. (Comicsový denník 16/2020)

„Tak jsem se zabral do kreslení, že jsem si ani nevšiml, že za mnou někdo stojí… vznáší se za mnou jakýsi stín a sleduje mě. Nakonec mě z vytržení probere její hlas.: ‚Tý jo, to je fakt skvělý.‘ Nakloní se, aby se podívala zblízka. Položí mi ruku na rameno. Asi bych měl něco říct, ale nedokážu promluvit. Jsem rád, že dýchám.

Asi se tě na to ptají úplně všichni, ale kde ses naučil takhle kreslit? Chodils do nějakýho kurzu, nebo máš jako nějaký… speciální tužky?‘ Když se konečně vymáčknu, zní to jako z velké dálky… mimozemsky. ‚Já vlastně nevím, prostě… kreslím odjakživa.‘“

Asi v každej školskej triede nájdete také tie klasické postavičky: svalnatého športovca, bifľošku z prvej lavice, triedneho šaša, tučka, punkáčku v čiernom. A toho, ktorý vie pekne kresliť.

V našom príbehu je to samotársky Brian. Má zvláštne sny plné mimozemšťanov, chápadiel a podivných objektov vznášajúcich sa vo vesmíre — všetky si zaznamenáva do svojho skicára, ktorý nosí stále so sebou. Má ho aj na žúrke, počas ktorej sa zoznámi s krásnou Laurie. Ako bude vyzerať vzťah plachého výtvarníka a nádejnej herečky? Prečo je dej plný odkazov na čiernobiele horory? A čo s tým majú všetky tie mimozemské potvory?

Celý comicsový svet pozná Burnsovu Čiernu dieru, grafickú novelu o dospievaní v divokých sedemdesiatych rokoch. Ja som sa s ním zoznámil vďaka trilógii Naposled, kde nebola núdza o podivné výjavy z podvedomia. Bludiště (ktoré som dostal k narodeninám od svojej super kolegyne) nadväzuje na všetky tieto motívy — a pridáva trocha kávy, kresby a lásku k starým hororom.

Príbeh nie je nijako objavný, pri Bludišti ide skôr o kresbu a atmosféru. Tá častokrát pripomína výjavy od Hieronyma Boscha, Pietra Bruegela alebo Hansa Gigera — neide ani tak o to, aby ste ju pochopili, proste sa ňou necháte unášať. Niekto sa na to vie naladiť, niekto nie. Uvidíme, kam sa to ale bude vyvýjať — je to, predsa len, prvý diel plánovanej trilógie.

Burns obľubuje čistú, kontrastnú kresbu, vyzerá to tak, že kreslí priamo vo vektoroch. Kdesi som čítal, že je veľkým fanúšikom Tintinových dobrodružstiev, čo so odráža aj v tejto jeho jednoduchej linke a striedmej farebnosti. Určite na tom má svoj podiel aj fakt, že zamladi študoval rytinu a fotografiu.

Comics vychádza v luxusnej úprave — pevná väzba s plátneným chrbátom, kvalitný hrubý papier, veľký formát. Vďaka vydavateľstvu Trystero u nás vyšiel dokonca skôr, než v originále! Nevýhoda toho všetkého ale je, že na ďalšie diely si budeme musieť ešte chvíľu počkať. Snáď v nich už bude konečne pripojený aj nejaký ten text o autorovi, aby som ho nemusel opäť hľadať po internetoch.

Ch. Burns: Bludiště I.
Trystero, 2020
64 strán
*
85 %

Moje písačky a kresbičky môžete sledovať aj tu.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.