Denník N

Sú rúška v školách až také dôležité?

Pre začiatkom školského roka sa rozhodlo, že všetci žiaci druhého stupňa a vyššie budú mať povinnosť nosiť rúško celý deň aj v škole. Pôvodne toto opatrenie malo platiť len dva týždne, avšak pandemická komisia sa rozhodla toto rozhodnutie predĺžiť až do konca septembra. Mnohým sa nám vynára otázka, nebolo by lepšie ak by rúška platili tak ako na konci minulého školského roka? Je veľa dôvodov, prečo by už nemali byť povinné.

Samotné rozprávanie cez rúško nám nepridáva na komforte. Nie len učiteľovi, ktorý celú hodinu vysvetľuje nové učivo to ,,lezie na nervy“, ale aj študentom komunikujúcim o samotnej téme. Pri dlhšom rozprávaní si musíme rúško neustále napravovať, lebo nám padá z tváre.

Mnohí vyučujúci nosia ochranné štíty, ktoré sú povolené pri výklade učiva. Nastáva tu problém. Štít nás až tak dokonale neochráni ako rúško. Síce sa s ním lepšie rozpráva a nerosia sa z neho okuliare, ale má aj nedostatky. Jedným z nich je, že pri nosení štítu nezabránite aby ste Covid-19 nevdýchli a tým pádom ho neskôr ďalej šírili. Pri rozprávaní so štítom prichádza k deformácií zvuku, ktorá študentom  v škole nepridáva na pohode.

Ďalší problém nastáva pri každej prestávke, kedy sa chcú žiaci občerstviť a to sa nedá inak ako bez rúška. Takto to urobia mnohí študenti, ktorí budú zatiaľ dýchať vzduch bez ochrany niekoľko minút. Ten istý problém nastáva aj pri obede v jedálni, kde v jednom čase obedujú viacerí žiaci z rôznych tried. Častokrát tam prebieha aj k premiešavaniu žiakov. Veľa škôl vyhradilo presný termín obeda pre jednotlivé triedy, avšak neviete predpokladať ako dlho sa tam predchádzajúca trieda zdrží.

Myslím si, že rúška majú svoju funkciu ak sa nachádzame v cudzej spoločnosti. Ak sa ale jedná o školu, tak by sa povinnosť zakrytia úst a nosa mala vrátiť na opatrenie z konca minulého školského roka, a to ho nosiť len v spoločných priestoroch.

Teraz najčítanejšie

Matej Kurila

Aktuálne študujem na gymnáziu v Bratislave. Po maturite by som chcel pokračovať v štúdiu na masmediálnej vysokej škole a neskôr sa stať redaktorom športu. Zaujímam sa nie len o šport, ale aj o dianie na Slovensku.