Denník N

Stane sa Nemecko majstrom druhej vlny?

Evidujete, že Nemecko nie je medzi krajinami, o ktorých sa píše v súvislosti s dramatickým nárastom nových prípadov v Európe? Počet infikovaných sa v porovnaní s prvou vlnou stále drží na relatívne nízkej úrovni. Rekordné číslo bolo zaznamenané koncom marca, kedy pribudlo 6 300 nových prípadov, teraz vo štvrtok bolo od leta prvý krát evidovaných viac ako 2 000 pozitívnych testov. Reprodukčné číslo sa v posledných dňoch drží tesne pod hodnotou 1.

Dôkazom, že sa nepanikári a rozhodnutia sa prijímajú premyslene, je aj fakt, že vývoj ukazovateľov sa sleduje na báze 7-dňového priemeru, či už je to absolútny nárast nových prípadov alebo incidencia (počet nakazených na 100-tisíc obyvateľov), ktorej hodnota je rozhodujúca. Podobne ako na Slovensku, aj v Nemecku sa sledujú jednotlivé okresy a mestá. Pokiaľ sa hodnota incidencie neblíži k 50 a neprekročí ju, tak sa nepristupuje k žiadnym obmedzeniam ani k zmene stavu opatrení. Momentálne je toto číslo prekročené len v troch okresoch, pričom všetky veľké mestá sú hlboko pod touto hranicou. Ako včera potvrdil minister zdravotníctva Jens Spahn, opatrenia sa budú sprísňovať len na lokálnej úrovni.

Ukazuje sa, že začiatok školského roku, ktorý sa postupne v jednotlivých spolkových krajinách začal spúšťať už v polovici augusta, nespôsobil významný nárast nových prípadov, pričom v drvivej väčšine neboli rúška počas vyučovania povinné. Ale už teraz majú spolkové krajiny jasne stanovené opatrenia pre prípad, že sa situácia zhorší. Napríklad v Bavorsku, kde sa deti vrátili do školských lavíc 8. septembra a vyučovanie museli prvých deväť dní absolovovať v rúšku, je už dnes stanovené, že rúška budú opäť povinné pri prekročení hodnoty incidencie 50.

V posledných dňoch a týždňoch sa na Slovensku začína šíriť panika a čiastočne chaoticky sa sprísňujú a opäť uvoľnujú opatrenia. Avšak keď si porovnáme Bratislavu s 13 novými infikovanými na 100-tisíc obyvateľov s hodnotou 21 v Düsseldorfe, kde žijem a kde sa momentálne vôbec nič nerieši, tak by nemal byť dôvod na obavy.

Rozdiel bude pravdepodobne v dôvere ľudí vo vládu a v jej schopnosť sa dopredu pripraviť na viacero možných scenárov a podniknúť premyslené kroky. Tak ako pri prvej vlne bol na Slovensku hlavný dôvod paniky strach z nefungujúceho zdravotníctva, dnes je to blížiaca sa neschopnosť hygienikov vyhľadať kontaktné osoby pozitívnych osôb. Ako už bolo na inom mieste tematizované, nie je pochopiteľné, prečo je takým problémom zamestnať a vyškoliť pár ľudí a prečo sa premiér musí vyhrážať „zobraním slobody všetkým“.

Nemecko doteraz neupustilo od opatrenia, ktoré bolo zavedené už pri uvoľnení lockdownu a ktoré významne pomáha hygienikom pri vyhľadávaní kontaktov nakazených: naďalej trvá povinnosť vyplniť formulár s kontaktnými dátami pri každej návšteve reštaurácie (aj terasy), kina, divadla či dokonca kaderníka. To isté platí aj pre všetkých hostí na svadbách, ktoré sú napríklad v Severnom Porýní-Vestfálsku povolené so 150 hosťami. Ak ide o vyšší počet pozvaných, je nutné zabezpečiť dodatočné hygienické opatrenia. Nemeckom sa pravdepodobne inšpirovalo aj Rakúsko, ktoré v týchto dňoch zavádza povinnú registráciu zákazníkov viedenských reštaurácií.

Možno by aj na Slovensku stačilo namiesto klasického facebookového ad hoc rozhodovania venovať hodinu strávenú na sociálnych sieťach rýchlemu rešeršu, ako to funguje za hranicami.

Teraz najčítanejšie

Andrea Kleine

Som Bratislavčanka, narodená v Čechách. Medzičasom kozmopolitka žijúca v Nemecku, avšak v posledných rokoch srdcom a mysľou opäť doma.