Denník N

MUSICBOX 2020: Hudba, ktorú milujem | 40. týždeň – Fish, Fleet Foxes a Person & Carter

Dnes k nám zavíta najnovší album od Fisha, ktorý je vraj posledným. Určite by to bola väčšia škoda, ako pokračovanie v produkcii nemenovanej slovenskej skupiny, ktorá končí už dlhé roky a stále nič. Fleet Foxes je pre mňa hudobné prekvapenia roka. Páni Houston Person a Ron Carter zakončia dnešné hudobné okienko úžasnou platňou Remember Love.

FISH: Weltschmerz (2020)

Fish, známy Škót, ktorý preslávil Marillion, aby v najlepšom odišiel k sólovej dráhe, vydal nový album Weltschmerz. Podľa jeho vlastných slov ide o posledný. Pevne verím, že nie!

Nájdeme na ňom množstvo autobiografických prvkov, ktoré sú prítomné na celej nahrávke, Fish teda spieva o Fishovi. Počas nahrávania albumu sa spevák musel vysporiadať so smrťou otca a demenciou matky, sám na tom nebol so zdravím najlepšie.

Jednou z najkrajších skladieb je titul Garden of Remembrance, fanúšikov progresívneho rocku nesklame 17-minútový epos Rose of Damascus.

Fish niektoré pasáže nespieva, ale recituje, čo pripomína úžasný album Misplaced Childhood od Marillion. V mnohých skladbách ho vokálne sprevádza Doris Brendel, ryšavá fešanda, ktorá spolupracovala napríklad s Gary Moorom.

Nahrávka spadá do progress-rockového šuflíka, aj keď sa vyhýba zvukom, ktoré definujú tento štýl. Fish posúva túto hudbu do novej dekády a hoci nemusí každému vyhovovať, už teraz je zrejmé, že ide o hodnotný a nadčasový album.

FLEET FOXES: Shore (2020)

Keď som po prvý raz čítal o Fleet Foxes, mal som predstavu o úplne odlišnej hudbe, ktorá azda ani pre mňa nie je. Práve preto som si ju vypočul až oveľa neskôr, ako som mal.

Fleet Foxes je folk-rocková hudba, čo v skutočnosti o ich hudbe nehovorí nič. Čakal som nahrubo poskladané piesne s poloamatérskami aranžmánmi. V tomto prípade sa sa škaredo zmýlil.

V poradí na štvrtom albume spevák a skladateľ Robin Pecknold vyladil zvuk Fleet Foxes do úplnej dokonalosti a vytvoril mimoriadny album, ktorý je plný krásnej hudby a neuveriteľných vokálov. Tie mi miestami pripomínali neprekonateľných chlapcov z Beach Boys.

Aj tento môj osobný príklad ukazuje, aká je hudba úžasná a mantinely medzi rôznymi štýlmi neznamenajú žiadne hranice, len tie, ktoré si robíme v hlavách.

Mimochodom, skladba Can I Believe You je zmiešaná zo 400 až 500 nahrávok instagramových followerov spievajúcich refrén.

HOUSTON PERSON & RON CARTER: Remember Love (2018)

Saxofonista Houston Person a kontrabasový virtuóz Ron Carter prinášajú šiesty spoločný album Remember Love. Ako podklad na album im poslúžilo desať štandardov, ktoré si rozdelili medzi seba a svoje nástroje.

Úvodná Love Is Here To Stay sa otvára teplým a intímnym tenorovým tónom Persona predtým, ako Carter vstúpi do hry a začne udávať tempo.

Album je plné jemných jazzových skladieb a je skvelým podkladom pre čoraz dlhšie večery, keď môžete meditovať nad životom, čítať knihu, alebo sa pri teplom čaji rozprávať o čomkoľvek.

Teraz najčítanejšie