Denník N

Covid-19 a organizácia svadby?

Čo všetko prináša organizácia svadby v Corona čase

Rok 2019

Naše zásnuby prebehli úspešne a začali sme s prípravami, vybrali sme si krásny dátum našej svadby 02.05.2020. Zajednaná sála, hotel, Dj.. všetky potrebné veci. Absolvovaná príprava na manželstvo v ÚPéCé Bratislava. Oznámenia a pozvánky sme rozdali cez Vianoce.

Marec 2020

Prvý pripad Covid-19 na Slovensku. Zamýšľame sa, do mája ešte času dosť, až do kým sa neozval DJ s otázkou, či nezvažujeme presun. Hovoríme si OK, poďme spraviť „plán B“, ak situácia bude stále zlá, aby sme mali nejakú alternatívu. Našli sme náhradný termín 03.10.2020. Povedali sme si, áno bude to jeseň, ale situácia by už mohla byť kľudnejšia. Obvolali sme všetky rezervácie čo sme mali či tento termín je pre nich OK, našťastie bol. Žiadna záloha neprepadla a ani sme nemuseli nič doplácať, ďakujem všetkým, že boli ústretoví. (Hotel, Dj, Starejší, atď.)

Apríl 2020

Situácia stále zlá, zhodnotili sme, že to ideme definitne presunúť, dávame vedieť pozvaným hosťom, že to presúvame. Podporujú nás, áno na jeseň to bude už snáď lepšie. Na konci apríla prvé uvoľnenie opatrení.

Máj 2020

02.05.2020 – dali sme si aspoň status na FB, že sme mali mať svadbu. Druhá vlna uvoľnovania, v ktorej boli uvoľnené svadby nás minula cca o týždeň. Pripady prestali pribúdať, super, snáď situácia bude dobrá v októbri a budeme sa tešiť so všetkými.

Jún, Júl, August 2020

Začíname opäť po druhýkrát riešiť prípravy na svadbu, oznámenia už neriešime, slovne alebo písomne dávame všetkým vedieť, kedy príde náš najkrajší deň v živote, aby sa pozvaní vedeli zariadiť. V auguste začínajú prípady stúpať, vidíme pána premiéra Matoviča na svadbe, hovoríme si Ok bude to dobre a svadba bude.

September 2020

Najhorší mesiac. Najhorší od tlačovky konzília odborníkov/infektológov, svadby od 1. októbra do 30 ľudí. Hovoríme si, ešte to nie je prijaté, plánujme ďalej. Týždeň na to, „statusíky“ od p. premiéra typu

  • NEVESTY, DOBRE BUDE (16. september 2020 9:17)
  • SVADBY 100 (16. september 2020 19:43)
  • Ženích a nevesta počas celej svadby bez rúška. Samozrejme (16. september 2020 21:33)

Dobre, podpora od premiéra je, dva a pol týždňa do svadby, nič hrozné sa nemôže stať. Prípady stúpajú -OK, obmedzíme starších. Svadba bude bez ních. Niektorí sa odhlásili aj sami. Týždeň a pol pred svadou sme na čísle 34 hostí + ženích a nevesta.

25. september 2020

Zasadá opäť zasadá konzílium epidemiológov, čakáme na tlačovku do 17:30 večer. Premiér nám nadáva, že občania sú nezodpovední (P.S. 19. septembra 2020 sme mali kúpené lístky na Novú Scénu v Bratislave, nešli sme. Členovia parlamentu boli v ten istý deň na premiére v SND, my sme nešli oni išli.)

Počas tlačovky opäť spomína návrh na svadby do 30 ľudí, týždeň a pol po tom čo nám sľuboval, že to bude OK. Počas tlačovky spomína taktiež, že situácia je vážna a ústredný krízovy štáb zasadne v pondelok o 11:00. Ako može byť situácia vážna, keď nešli zasadať hneď?

26. september 2020

Status od p. premiéra „360 … 419 … 552. Keď som sa včera pri 419 rozhodol osobne zatiahnuť ručnú brzdu, konšpirační blázni šaleli. Vraj straším ľudí s výmyslami. Dnes sme sa kvôli ich choromyselným blábolom o chrípôčke a nedostatku kyslíka v mozgu z rúška posunuli na ďalší rekord 552 a budú ďalšie.“. Prípomínam svadbu máme preloženú na 03.10.2020 (týždeň do svadby). Koho škrtneme, ktorí budu tí štyria vyvolení, ktorí tam nebudu? Počkáme ako sa vyjadria v pondelok. Čas sa síce kráti a dozvedieť sa informáciu o počte hostí 5 dní pred svadbou je neskoro a hlavne s pocitom, keď už máme pripravené menovky, etikety na víne, všetko viac menej pripravené a koláče sa tiež už pečú. Všetko pre už zredukovaných 34 hostí.

27. september 2020

Klinec do rakvy. Status od p. premiéra: Vytrhnem iba pár odstavcov: (celé odstavce)

Zrušte, prosím, akékoľvek rodinné a firemné oslavy, slávnosti, svadby, kary … a áno, aj obyčajné rodinné a kamarátske návštevy. Noste rúško všade vo vnútri, aj v spoločnosti známych kolegov. Opäť ho noste bez hanby aj vonku, ak sa pohybujete medzi ľuďmi mimo rodiny. Nechoďte na akékoľvek športové či kultúrne podujatie, hoci vás to veľmi láka.

Opatrenia, ktoré navrhla Pandemická komisia prijať od 1. októbra (a ja som ich chcel medzičasom zjemniť) … budú od 1. októbra určite platiť minimálne podľa pôvodného návrhu. Ale skôr sa obávam, že za tak drastického nárastu počtu prípadov, budeme musieť prísť s úplným zákazom hromadných podujatí akéhokoľvek druhu (rodinné, firemné, kultúrne, športové, cirkevné…) dokým krivke nárastu spoločnými silami nezlomíme väzy.
Ostávajú nám oči pre plač, do svadby je 6 dní a my vôbec nevieme či bude. Pripravené sú koláče, ubytovanie, kostol, kytica, rodinní príslušníci sa tešia, menovky na stôl, všetko potrebné pre svadbu.

Pripravené sú rúška pre hostí, dezinfekcie, rizíkové skupiny sú zredukované. Pýtame sa p. premiéra čo v takejto situácii? Kto nám všetky tie náklady preplatí, ak sa to budeme musieť zrušiť. Keď už pán premiér berie opäť (po 3 mesiacoch) situáciu do vlastných rúk, nech myslí aj na tých, ktorí svadby plánujú, veľmi dlhý čas.

  • Prečo sme mali otvorené hranice a netestovali sme ľudí, ktorí vstupovali do našej krajiny, keď sme mali 0 prípadov denne?
  • Prečo bolo Chorvátsko iba cez leto zelené?
  • Prečo nezasadáte hneď po tom ako dáte návrh keď už je sitácia taká vážna, ale máte čas až do pondelka?
  • Kde ste boli prosím vás celé leto? Ani chýru ani slychu o vás nebolo. Žiadny status, žiadna tlačovka, skoro žiadne testovanie.

 

 

Teraz najčítanejšie