Denník N

Chrípkové očkovanie u detí – má naozaj význam?

Zdroj: pressfoto, Freepick.
Zdroj: pressfoto, Freepick.

Chrípkové očkovanie patrí k dobrovoľným očkovaniam, ktoré sprevádza veľa kontroverzie. Vakcíny a ich účinnosť sa mení z roka na rok. Deti patria do rizikovej skupiny, avšak rastúci počet rodičov nie je stotožnený s povinným očkovaním, proti ochoreniam, ktoré zabíjali avšak už ich dávno denno-denne nevidíme. A preto nechcú deťom dávať ani “zbytočné” dobrovoľné očkovanie proti chrípke, ktoré môže ale nemusí byť účinné. Čo o tomto očkovaní u detí hovoria reálne dáta?

Čo je to vlastne chrípka?

Na začiatok by sme si mali vyjasniť čo to vlastne chrípka je, pretože väčšina ľudí si ju zamieňa s prechladnutím, ale aj s tzv. chrípke podobnými ochoreniami, tie môžu byť spôsobené napríklad vírusom parachrípky, ktorý je u detí veľmi častý.  Prechladnutie má podobné príznaky avšak je spôsobené rôznymi vírusmi ako napríklad rhinovírusy, ľudské koronavírusy, adenovírusy a iné. Prechladnutie má mierne príznaky. Rozdiel medzi príznakmi chrípky a prechladnutím si môžete pozrieť v nasledovnom obrázku.

Chrípka je infekčné ochorenie, ktoré vyvoláva vírus (takže antibiotiká nám v boji s ňou nepomôžu). Prebieha ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest. Klinické príznaky prichádzajú spravidla v priebehu 1 až 3 dní od infikovania. Sú s ňou spojené aj viaceré komplikácie, ktoré budú spomenuté neskôr.

Klinické rozlíšenie s chrípke podobnými ochoreniami (anglicky “Influenza-like-ilness”) je veľmi problematické, v mnohých prípadoch možné, len vďaka laboratórnemu testovaniu na prítomnosť chrípkových vírusov.

Chrípku spôsobujú vírusy chrípky, poznáme delenie na chrípku A, B, a C, v závislosti od typu chrípkového vírusu, ktorý ju spôsobuje. Každá z nich má ešte vlastné subtypy a taktiež aj jednotlivé kmene ale najdôležitejšie je zameranie na chrípky typu A a B, keďže ich vírusy spôsobujú každoročné epidémie v období zimy. Napríklad v USA sa chrípkovými vírusmi ročne nakazí približne 9,3 až 49 milión ľudí a z toho 12 000 až 79 000 skončí smrťou (Pre porovnanie ich stav prípadov COVID-19 ku dňu publikovania tohto článku je 7,41 miliónov nakazených a 211 tísíc mŕtvych.) Väčšina detí, ktoré zomrú na následky chrípky sú neočkované

Chrípkové vírusy patria medzi vírusy s tzv. antigénovým driftom čo znamená, že sú veľmi rýchlo schopné mutovať, tj. meniť svoju genetickú informáciu. Názvy chrípkových vírusov tak ako ich poznáme, napríklad vtáčia chrípka H5N1, spočívajú v tom, že vírus chrípky má na svojom povrchu rôzne proteíny – hemaglutinín (H) a neuraminidázu (N) a na základe ich variacií sa chrípkové vírusy označujú. Pomenovanie konkrétnych kmeňov je však omnoho zložitejšie.

Z dôvodu, že imunitný systém sa zvyčajne “naučí rozpoznávať nepriateľské veci v tele” podľa ich povrchu, je veľmi vysoký nátlak na vírus chrípky, aby tieto svoje povrchové proteíny menil, aby sa tak stal ťažšie rozpoznateľným pre imunitný systém a následne sa mohol rozmnožovať ďalej. Z tohto dôvodu je dôležité aby sa tomu každý rok vakcína dokázala prispôsobiť. Ako som už spomínala príznaky chrípky môžu byť omnoho závažnejšie ako u prechladnutia a medzi obzvlášť rizikové skupiny patria deti pod 4 roky a starší ľudia nad 65 rokov. Avšak v tomto článku sa budeme primárne zaoberať deťmi.

Ako fungujú trojvalentné a štvorvalentné vakcíny? 

Na trhu po celom svete možno dostať rôzne vakcíny na očkovanie proti chrípkovým vírusom. Niektoré z nich sú trojvalentné, obsahujú 3 kmene chrípkových vírusov – 2 kmene chrípkového vírusu A a 1 kmeň chrípkového vírusu B. Štvorvalentné vakcíny obsahujú aj druhý hlavný kmeň chrípkového vírusu B. Táto vakcína sa ukazuje ako obzvlášť dôležitá pri deťoch, keďže v detskej populácií sú vyššie riziká pri infekcii B typom chrípkového vírusu ako u dospelých. Aj napriek prvotným obavám, či bude účinnosť štvorvaletných vakcín dostatočná a nebude to na úkor účinnosti proti A kmeňom, sa toto nepotvrdilo a štvorvalentné vakcíny oproti trojvalentným výrazne zvyšujú účinnosť proti chrípkovým vírusom typu B.

Na Slovensku budeme mať tento rok dostupné dve rôzne štvorvalentné vakcíny.

  • Influvac Tetra

    • je vhodný pre deti od 3 rokov a pre dospelých. Táto vakcína už je dostupná v lekárňach.
  • Vaxigrip Tetra

    • je vhodný už pre deti od 6 mesiacov a pre dospelých. Táto vakcína má kvôli súčasným okolnostiam oneskorený príchod do lekární, bude dostupná od druhého najneskôr tretieho októbrového týždňa. Podľa publikovaných informácií bude kvôli administratívnej chybe táto vakcína preplácaná z verejného zdravotného poistenia až od 16. októbra.

Obe tieto vakcíny obsahujú podobné kmene na základe odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie zo začiatku roka. Kmene pre tieto obe vakcíny boli pomnožené na vajíčkach, preto pri ľudoch, ktorí majú alergiu na vajíčka nie je vhodné ich použitie.

Je veľmi dôležité, aby pri deťoch pod 9 rokov, ktoré pred tým neboli zaočkované sezónnou očkovacou látkou proti chrípkovým vírusom, im bola podaná druhá dávka po intervale najmenej 4 týždňov. Toto platí pre obe vakcíny a u detí to hrá zásadnú rolu pri účinnosti vakcín, o čom sa môžete dočítať neskôr.

Chrípka, deti a očkovanie

Deti od 6 mesiacov pod 5 rokov majú zvýšené riziko hospitalizácie z dôvodu nakazenia chrípkou aj napriek tomu, že sú úplne zdravé, dôvodom je len ich vek. Deti pod 6 mesiacov sú príliš malé na to aby boli zaočkované a preto je pre nich najlepším variantom ochrany aby sa ich mama dala počas tehotenstva zaočkovať.

Deti môžu mať po nakazení chrípkou rôzne komplikácie ako napríklad zápal pľúc, zvracanie a dehydratácia, zhoršenie už existujúcich zdravotných problémov ako sú poruchy srdca, astma a iné. Taktiež sa môžu vyskytnúť problémy s mozgom (napríklad encefalopatia), môžu sa u nich následne vyskytovať aj časté infekcie uší a zápaly dutín (sínusitídy) ale vo výnimočných prípadoch aj smrť.

Najlepší spôsob prevencie chrípky je očkovanie. Chrípková sezóna trvá obvykle od októbra do konca apríla/začiatku mája. Preto je vhodné sa zaočkovať koncom októbra, keďže približne dva týždne trvá pokiaľ je telo schopné mať “zapnuté” všetky obranné mechanizmy a zároveň by vám mali protilátky vydržať na celú sezónu. Avšak, ak si spomeniete na očkovanie v decembri alebo až januári, aj tak nie je neskoro na zaočkovanie, pokiaľ je vo vašom okolí stále prítomná chrípka (samozrejme, závisí to aj na dostupnosti vakcín).

Ako som už spomínala, je veľmi dôležité aby deti pod 9 rokov, ktoré ešte neboli očkované a idú dostať svoje prvé očkovanie proti chrípke dostali na úvod (v ich prvej očkovacej sezóne) dve dávky vakcíny s odstupom. Toto totiž zásadne ovplyvňuje účinnosť vakcíny. Deti, ktoré boli zaočkované len jednou dávkou vakcíny počas svojej prvej očkovacej sezóny mali výrazne nižšiu účinnosť vakcíny ako tie, ktoré boli kompletne zaočkované dvoma dávkami (účinnosť 53 % u kompletne očkovaných detí vs 23 % čiastočne očkovaných). Pokiaľ dieťa v prvej sezóne dostane iba jednu dávku, je potrebné aby v nasledujúcej dostalo 2 dávky, pre najvyššiu možnú účinnosť vakcíny. Je na to treba obzvlášť dbať pri deťoch, ktoré majú 5 až 8 rokov, keďže v prípade, že v tom veku absolvujú prvé očkovanie proti vírusom sezónnej chrípky, nie je to tak dodržiavané ako u detí pod 5 rokov.

V prípade, že sa jedná o dieťa, ktoré ide mať očkovanie v prvej sezóne, je treba myslieť na to, že maximálna účinnosť vakcíny je predĺžená o 4 týždne (z dôvodu potreby dvoch podaní vakcíny) a preto je treba na to myslieť včas. Dávkovanie je pre všetkých rovnaké. V minulosti sa používali menšie dávky (0,25 ml vs 0,5 ml) u detí do 3 rokov, avšak v posledných rokoch sa ukázalo, že 0,5 ml vakcína je účinná a aj bezpečná u malých detí. Mimochodom v niektorých krajinách (ako napríklad Fínsko) sa vždy očkovalo len 0,5 ml vakcínou.

Chrípkový vírus sa môže prenášať z dieťaťa na dieťa vďaka kýchaniu a/alebo kašľaniu (kvapôčková infekcia tak isto ako aj pri COVID-19). Taktiež dokáže krátky čas prežiť aj na rôznych povrchoch ako napríklad kľučky, telefóny, tablety, klávesnice, okuliare a podobne. Ľudia sú najviac infekční 24 hodín pred tým ako začnú symptómy a toto pokračuje pokiaľ sú symptómy prítomné, ale obvykle to končí 7. dňom ochorenia.  Z dôvodu, že deti často chytajú kadečo a následne chytia svoje oči, ústa alebo nos, riziko nakazenia je vysoké. Deti, ktoré chodia do kolektívu (jasle, škôlka) majú vyššie riziko nakazenia, a následne aj zvýšenú náchylnosť na zápaly dýchacích ciest. Oproti dospelým deti vylučujú väčšie množstvá vírusu a dlhšiu dobu. Preto je dôležité neponáhľať s ich návratom do kolektívu.

Prečo očkovať deti aj keď vakcína nie je účinná na 100 %? 

Young doctor is holding hypodermic syringe with vaccine vial and rubber gloves on gray background.
Zdroj: jcomp, Freepick.

Pre prevenciu chrípky je taktiež veľmi dôležitá tzv. stádová imunita, tj. na to aby sme ochránili tých, ktorí sú najviac ohrození, my sami sa dáme zaočkovať. Očkovanie proti chrípkovým vírusom, a aj u detí špecificky,  z roka na rok klesá, čo môže byť spojené s nárastom anti-vax hnutia. Prečo nevyužiť to, že vakcína má najvyššiu účinnosť u detí pod 8 rokov? Následne totiž jej účinnosť závisí od veku očkovaného, ako aj od toho ako súhlasia kmene vo vakcíne s tými, ktoré kolujú v komunite.

Poďme sa pozrieť na niekoľko čísel spojených s očkovaním proti chrípkovým vírusom u detí.

Ako sa hovorí, vakcína nie je 100 % účinná proti chrípkovému ochoreniu, avšak je veľmi dobrá v predchádzaní hospitalizácii a smrtí spojených s chrípkou. U detí, ktoré boli zdravé očkovanie bolo efektívne proti úmrtiu spojenému s chrípkou v 65 % a u detí, ktoré mali už nejaké zdravotné problémy to bolo 51 % (táto štúdia bola robená u detí vo veku od 6 mesiacov do 17 rokov).

Vo veľkej meta analýze, ktorá zahŕňala 28 štúdií o účinnosti chrípkových vakcín u detí, bolo preukázané, že očkovanie predchádzalo hospitalizácii z dôvodu chrípkových symptómov (57 %), najvyššia účinnosť bola proti chrípkovému vírusu A subtyp H1N1 (74 %) a nasledoval chrípkový vírus typu B (51 %). Bolo potvrdené, že deti majú najvyššiu účinnosť vakcíny po tom čo absolvujú kompletnú vakcináciu (ako som už spomínala, v prvej sezóne 2 dávky vakcíny, 61 %) na rozdiel od čiastočného očkovania (keď deti pod 8 rokov dostanú v prvej očkovacej sezóne len 1 dávku, 33 %).

Úmrtnosť u detí, ktoré ochoreli na chrípku typu B je vyše dvojnásobná oproti tým, ktoré mali chrípku A.

Deti pod 5 rokov majú zvýšené riziko komplikácií, a následne aj hospitalizácie a potenciálnej smrti. Podľa meta – analýzy očkovanie proti chrípkovým vírusom poskytlo 61,7 % ochranu tejto vekovej skupine.

Aj nasledujúci obrázok z Veľkej Británie potvrdzuje, že deti, ktoré sú mladšie ako 4 roky, majú veľké riziko hospitalizácie na jednotkách intenzívnej starostlivosti ako dôsledok chrípky. Fialová reprezentuje chrípku typu B. Ostatné farby reprezentujú chrípky typu A.

Obrázok zobrazuje prijatie pacientov na jednotku intenzívnej starostlivosti počas celej chrípkovej sezóny 2017-2018 vo Veľkej Británii. Členenie podľa veku pacientov a subtypov chrípky. Zdroj: Public Health England.

Ďalšia štúdia sa zamerala na porovnanie zdravotného stavu u detí, ktoré boli očkované a u detí, ktoré očkované neboli. Počas 5 chrípkových sezón sledovali 657 detí vo veku od 6 mesiacov do 14 rokov, z ktorých približne 350 bolo očkovaných a vyše 300 prekonalo chrípku. Očkované deti boli v tejto štúdii štatisticky významne menej často choré (na iné ochorenia, nie len na chrípku) a taktiež bola u nich výrazne nižšia miera potreby použitia antibiotík ako u neočkovaných detí. Týkalo sa to aj zdravých detí, bez už zistených zdravotných problémov akými sú napríklad cystická fibróza.

Opakovane som sa stretla s prístupom pediatrov, že deti pod 3 roky sa neočkujú. Táto informácia, nie je pravdivá. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) má ako očkovaciu prioritu ( hneď po starších ľudoch a zdravotníckych zamestnancoch) deti pod 5 rokov. Môžete informáciu o odporúčanom očkovaní nájsť aj na stránkach Úradu verejného zdravotníctva. V niektorých krajinách, napríklad Fínsku, je dokonca aj vysoko odporúčané očkovanie detí mladšie ako 3 roky, a nie už neskôr. V prípade, že chcete dať svoje dieťa zaočkovať, nedajte sa odbiť momentálnym nedostatkom vakcín, keďže ešte jedna (z dvoch) vakcín vôbec nedorazila na Slovensko.

Aj napriek prebiehajúcej pandémie COVID-19 je celosvetovo odporúčané očkovanie proti chrípkovým vírusom deťom pod 5 rokov (už od 6 mesiacov). Z dôvodu, že chrípková sezóna nám už klope na dvere počas prebiehajúcej pandémie, to môže byť nanajvýš alarmujúce. Aj napriek tomu, že ochorenia COVID-19 a chrípka sa nedajú porovnávať, je zjavné, že obe tieto ochorenia hrajú dôležitú rolu v počte hospitalizovaných ľudí v nemocniciach. Už počas zlej chrípkovej sezóny môžu mať nemocnice problém s nedostatkom postelí a keď sa to spojí s druhou vlnou pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, môže nastať kolaps zdravotného systému. Ako bolo vidieť v krajinách so zlým vývojom prvej vlny pandémie SARS-CoV-2, bola zvýšená miera úmrtnosti aj u ľudí, ktorí sa nenakazili týmto vírusom, avšak nebolo pre nich v nemocnici miesto/radšej tam nešli z obavy, že sa môžu nakaziť. Prečo neprispieť svojou troškou už dnes?

U nás v blízkej rodine je okrem iného aj onkologický pacient, starí rodičia, ktorí sú rizikoví len pre svoj vek, brat s vrodenou poruchou srdca a preto má moja takmer 2 ročná dcéra už predpísanú vakcínu, a čo spravíte vy?

Teraz najčítanejšie

Dominika Valent Raffajová

Dominika Valent Raffajová

Vyštudovala som molekulárnu genetiku a diagnostiku vo Veľkej Británií. Pôvodne som chcela študovať medicínu, keďže pochádzam z lekárskej rodiny avšak s genetikou to bola láska na prvý pohľad. Vďaka mojím skúsenostiam počas štúdia v zahraničí som založila firmu genotipo, ktorá poskytuje prvé nezávislé genetické poradenstvo na Slovensku. Vždy som chcela pomáhať ľudom a byť čo najbližšie s klinikou. Blog som začala písať po tom, čo som (zase raz) narazila na nevedomosť ľudí v dôležitých životných témach. Snažím sa pracovať na popularizácii vedy, aby bola bližšie ku každému, nie len vedcom, ktorí majú možnosti a schopnosti čítania publikovaných štúdií. Dôležitá myšlienka, podľa ktorej sa riadim: "If not me, who? If not now, when?" - Ak nie ja, kto? Ak nie teraz, kedy?