Denník N

Biskupi nad zákonom?

Nie je už čas na tú odluku?

Žijeme v bláznivom svete obmedzení a príkazov o ktorých sa nám pred rokom ani nezdalo. Obmedzenia sa dotýkajú prakticky každého človeka žijúceho v civilizácii v roku 2020. Napriek tomu sa našla skupinka ľudí, ktorí budú v takejto serióznej situácii využívať trápne právne kľučky a ohrozovať tých, ktorí na to môžu najviac doplatiť.

Tak akosi každý sa dnes má potrebu ozvať, že niečo nie je fér, že je to príliš alebo že by to tak nemalo s korona opatreniami byť. Konštruktívna kritika môže tieto problémy pomôcť vyladiť a stanoviť nový balans medzi nutným a chceným, medzi znesiteľným a nepríjemným. Každému aspoň trochu vadí nosenie rúška. Každý cíti dyskomfort pri nutnosti znova si dezinfikovať ruky. Spohodlneli sme ale natoľko, že tieto základné a, s dovolením, primitívne úkony sú takou nehoráznou prekážkou v našom bytí, že nie sme ochotní to už ďalej znášať a kašleme na celé svoje okolie. Tak predstavte si napríklad takých lekárov, ktorí v rúšku (dnes často s respirátorom) operujú na sále hodiny(!). Koncentrujú sa na výkon, snažia sa neurobiť potenciálne fatálne(!) chyby, pot im tečie chrbtom a pritom myslia na dobro a zdravie pacienta. Možno aj toho istého, ktorý sa s veľkou pompou nechá počúvať v televíznej diskusii ako nám rúška berú slobodu.

Ale nie o tom som chcel. Dôležitá je aj ďalšia skupina (nad?)ľudí, ktorí právne nuansy budú v dnešnej situácii využívať na vyhrážanie(!) sa vládnej moci, že zákony a nariadenia pre nich neplatia a nehodlajú ich rešpektovať. Tak, to je tá anarchia, ktorá nastane, o ktorej točí pán premiér, alebo je to niečo iné? Milí páni v sutanách neboli vopred upozornení, že pozor, je tu pandémia, tak asi sa nebudeme v najbližšom období stretávať štandardne. Milí páni, ktorí netrpia nedostatkom podobne ako väčšina(!) ľudí ktorých sa kríza dotkla ekonomicky tak vážne, že idú z posledného. Štát (teda my) ich ďalej sponzorujeme z peňazí. Z tých peňazí, ktoré musia 8+ hodín denne pracujúci zaplatiť, aby si títo ľudia dovolili tieto vyjadrenia o svojej nedotknuteľnosti vypustiť do sveta.

Týmto nechcem povedať, že opatrenia, ktoré sa cirkví dotkli, sú adekvátne, vhodné, prehnané alebo akékoľvek iné. Chcem len upozorniť, že je tu skupina necitlivých ignorantov, ktorí namiesto konštruktívnej diskusie a kritiky, snahy o nájdenie vhodného balansu začnú protiútok tým, že sa postavia nad zákon a arogantne presadzujú svoje.

Nie je už čas na tú odluku?

Nič z tohto textu nemá znevažovať ani pohŕdať veriacimi akéhokoľvek vierovyznania ani žiadnu cirkev či náboženstvo. Som samozrejme za úplnú a neodnímateľnú slobodu vierovyznania a rešpektujem každého, kto chce vo svojom voľnom čase tráviť čas akokoľvek uzná za vhodné (v medziach zákona). Tento text ma čiste poukázať na konanie malej skupiny vedúcich predstaviteľov jednej z cirkví o tom, že nehodlajú dodržiavať všeobecne platné nariadenia arogantným a povýšeneckým spôsobom.

Teraz najčítanejšie

Maroš Tima

Študent medicíny, fanúšik štúdia cudzích jazykov a občasný laický komentátor politicko-spoločenských udalostí.