Denník N

Nominovaní kandidáti, ktorí nereflektujú požiadavky Američanov. Od prvej debaty veľa neočakávajme

Foto - The New Indian Express/AP
Foto – The New Indian Express/AP

Nad ránom nášho času (od 3:00 streda) nás čaká úvodná debata nominovaných kandidátov na amerického prezidenta. Súčasnému prezidentovi Trumpovi sa postaví bývalý vice-prezident Spojených Štátov, Joe Biden. Smutnou realitou je, že ani on dnes nereprezentuje požiadavky Američanov a tí si tak opäť budú vyberať medzi menším zlom.

V tomto a minulom roku si Američania a najmä voliči Demokratov vyberali zo širokej škály kandidátov. Progresívni ľavičiari, ktorí tlačia na politiky ako „Green New Deal“ či „Medicare For All“ (Bernie Sanders, Elisabeth Warren) a môžeme ich tiež zaradiť medzi tzv. „anti status-quo kandidátov“. Nové, mladé tváre, ktoré si vybudovali kampaň okolo jednej, hlavnej politiky (Andrew Yang – Universal Basic Income či Tulsi Gabbard – ukončenie „nezmyselných“ vojen a výrazná zmena v zahraničnej politike), či tie, ktoré chceli navrátiť Amerike slušnosť a rozvahu a svoju kampaň zameriavali na „Anti-Trump emócie“ (napr. Pete Buttigieg).

Napriek tomu, že minimálne prví dvaja spomínaní kandidáti patrili nejaký čas k veľkým favoritom, je to práve Biden, ktorý sa stal demokratickým kandidátom. Biden mal veľmi zlý štart v primárkach. Prepadol v Iowe, New Hampshire, Nevade. Potom však prišli úspešné primárky v Južnej Karolíne a pred „Super Utorkom“ sa v jeho prospech vzdali viacerí úspešní kandidáti.

Kľúčovú rolu mal pri tom zohrať práve bývalý prezident Spojených Štátov, Barack Obama. V úvode celého volebného straníckeho procesu dominovali medzi voličmi konkrétne politiky a preto začal vyhrávať Bernie Sanders. Neskôr sa diskurz obrátil a prieskumy začali ukazovať, že pre väčšinu demokratických voličov je dôležitejšia tzv. „electability“, teda to, o kom si myslia, že má väčšiu šancu poraziť Trumpa. Kríza spojená s pandémiou Bidena nezastavila, práve naopak a tak sa stal suverénnych víťazom demokratických primárok.

Prečo Biden nereflektuje požiadavky Američanov? 

Joe Biden je pre ľavicovejšieho a progresívnejšieho voliča určite lepšou voľbou ako bola Hillary Clinton. Jeho program je podstatne progresívnejší, ako v prípade bývalej americkej ministerky zahraničia. Na strane druhej, v debatách demokratických kandidátov oveľa častejšie hovoril o tom, že nie je tak „radikálny“ ako Bernie Sanders či Elisabeth Warren a strašil pred politikami ako M4A. Napriek tomu, že táto extrémne populárna politika by peniaze Američanom ušetrila.

Hlavným bodom jeho kampane je ale bezpochyby „Anti-Trump“ rétorika a to mu zatiaľ skvelo funguje. Niet sa čo čudovať. Posledné týždne mohli Trumpovi definitívne „zlomiť krk“. Odhalilo sa napr. to, že min. 10 rokov neplatil defacto žiadne dane, vláda bola pripravená ľuďom posielať rúška už v apríli, ale Trump to stopol, lebo nechcel „šíriť paniku“ či to, že už vo februári Trump vedel o nebezpečenstvách Covidu, ale opäť nechcel „šíriť paniku“.

Na strane druhej, Biden nepodporuje veľmi populárne politiky ako Medicare For All, Green New Deal či legalizácia marihuany, ktoré podporuje väčšina Američanov a drvivá väčšina demokratických voličov. Na strane druhej, Biden je za ďalšie navýšenie rozpočtu na obranu, aj keď už dnes dosahuje astronomických 750 miliárd dolárov ročne (približne ako 10 ďalších krajín dokopy, z ktorých sú mnohé, prirodzene, spojencami USA).

To všetko napriek tomu, že len 13% jeho voličov je za zvýšenie výdavkov, až 48% je za zníženie. Zaujímavé je, že u voličov Trumpa je to tiež len 30% (za) – (4:10 min. v priloženom videu)

Bývalý kandidát na prezidenta, Berne Sanders, poukazuje na falošnosť D.Trumpa.

Čo možno (ne)očakávať od debaty

Veľa od prvej (ale ani druhej, tretej) neočakávam preto, lebo som videl väčšinu debát demokratických kandidátov a väčšinou to bolo o hádkach, osobných sporoch a neférových útokoch, ako o politikách, ktoré zaujímajú väčšinu Američanov. Žiaľ, veľa sa očakávať nedá ani tentoraz, veď v nej bude Donald Trump, ktorý sa čoraz častejšie chová ako šialenec. „Bias“ tento-krát narozdiel od predošlých debát neočakávam. Áno, debatu bude viesť moderátor Fox News (konzervatívne médium, ktoré sledujú väčšinou voliči Republikánov), Chris Wallace, ten ale minule dával Trumpovi aj nepríjemné otázky.

Nestraníckosť ale automaticky negarantuje kvalitné otázky od moderátora. Je takmer isté, že v debatách budú chýbať otázky, ktoré by spochybňovali masívne výdavky USA na obranu, súčasne nastavený systém v zdravotníctve či napr. rolu Spojených Štátov vo svete.

Rád by som sa mýlil, každopádne, bude to zaujímavé. Jednotlivé debaty prvej debaty sú „Trump’s and Biden’s records, the Supreme Court, the coronavirus pandemic, race and violence in cities, election integrity, and the economy“. Biden má v prieskumoch stále veľký náskok v kľúčových štátoch, pevne verím, že mu to vydrží až do volieb.

Aj takto môže vyzerať „bias“ v debatách.
Bidenov náskok v kľúčových štátoch z júna 2020. Momentálne sú čísla veľmi podobné.

Teraz najčítanejšie

Tarek Yacoob

Som študentom politológie na magisterskom stupni na Univerzite Komenského v Bratislave. Zaujímam sa o spoločenské a politické dianie a udalosti posledných dní ma nenechávajú chladným.