Denník N

Trump vs. Biden

Trump vs Biden

Práve sa skončila prvá debata kandidátov na prezidenta Spojených štátov amerických. Bola plná útokov, hádok a preto Chris Wallace, novinár z Fox News mal častokrát problém celú diskusiu moderovať.

Je známe, že prezidentskí kandidáti dostávajú pred takýmito debatami tréning, kde budúceho oponenta hrá človek z ich tímu. Počas celej debaty bolo cítiť, že obaja prešli tvrdím výcvikom. Kým Trumpova stratégia bola svojho rivala neustále komentovať a prerušovať, čo Bidena úspešne vyvádzalo z rytmu, Biden sa pokúšal hrať na city svojimi príhodami, ktoré rozprával divákom priamo do kamery.

Pred štyrmi rokmi pri Hillary Clintonovej vzniklo podozrenie, že v jej pulte bol zabudovaný monitor z ktorého čítala svoje odpovede. Tentokrát žiadne podozrivé svetlo alebo display nebolo vidno pod pultom kandidátov. Obaja kandidáti sa museli spoľahnúť na svoju pamäť, čo už tradične spôsobovalo problémy hlavne Bidenovi, ktorý pravidelne sa zamotáva v číslach.

 

Prvou témou bolo nahradenie liberálnej sudkyne najvyššieho súdu, Ruth Bader Ginsburgovej, ktorá zomrela nedávno vo veku 87 na rakovinu pankreasu. Trump chce za jej nástupcu konzervatívnu Amy Coney Barrettovú.

Trump vyhlásil, že má právo zvoliť si nového sudcu nakoľko je a ešte nejaký čas bude úradujúcim prezidentom. Ako povedal: “Bol som zvolený na 4 roky a nie na 3.” Trump pripomenul aj nomináciu sudcu Merricka Garlanda, ktorého chcel vo svojom poslednom roku úradovania vymenovať Barack Obama, chýbala mu však podpora v senáte, kde mali v tom čase väčšinu republikáni.

Biden spájal voľbu nového prezidenta a voľbu sudcu najvyššieho súdu. Spomenul zdravotníctvo, práva žien –  ako témy na ktoré osoba nového sudcu môže mať dopad, vykoľajil však tým diskusiu a začal hovoriť o Obamacare a o zdravotnom poistení.

Trump reagoval, že demokratická strana má iné plány ako on, načo Biden vyhlásil, že: „Ja som demokratická strana v tejto chvíli!“
Po tom okamžite otvoril novú tému, keď obvinil Trumpa, že na covid pod jeho úradovaním zomrelo „20… 200 miliónov… 200 tisíc ľudí“

Trump reagoval slovami, že: „pod vašim vedením zomrelo 308 tisíc ľudí z armády, ktorým ste nevedeli zabezpečiť potrebnú zdravotnícku pomoc“ a špekuláciou, že pod vedením Bidena by mŕtvych nebolo 200 tisíc ale 2 milióny, keďže Biden bol proti zatvoreniu hraníc s Čínou a Európou začiatkom roka.

Biden vytiahol Roe v. Wade – rozhodnutie najvyššieho súdu, ktorý otvoril cestu legálnym interrupciám v USA.
Keď Trump tvrdil, že nepozná Barrettovú a nemôže vedieť aký by mala názor, Biden odvetil: „Donald, buď už ticho na minútu!“

 

Wallace sa pýtal na Obamacare a kritizoval Trumpa, že za svoje štyri roky neprišiel s riešením ako ho nahradiť.

Trump nenechal moderátora ani dopovedať svoju otázku, mal potrebu okamžite reagovať a povedal, že nahradili tzv. „individuálny mandát“ čo znamenalo v určitých prípadoch platenie daňovej pokuty a podľa Trumpa bol najspornejším bodom Obamacare-u.

Wallace zopakoval svoje tvrdenie, že Trump nemá plán na riešnie otázky zdravotného poistenia, načo Trump odpovedal, že: „Mám pocit, akoby som mal debatu s vami a nie s ním (Bidenom)“.

Keď sa Biden konečne dostal k slovu začal s vyhlásením, že: „Všetko, čo doteraz (Trump) povedal je klamstvo. Nie som tu nato, aby som ho usvedčil z klamstva. Všetci vedia, že je klamár.“ So slovami „Už teraz prišlo 10 miliónov ľudí o svoje poistenie, ktoré mali skrz svojho zamestnávateľa kvôli jeho (Trumpovej) recesii.“ narážal na ľudí, ktorí prišli počas korona-krízy o prácu a tým aj o poistenie.

 

Wallace sa spýtal Bidena, či by podporil ukončenie blokády senátu na zvolenie nového sudcu.

Biden nechcel odpovedať, radšej znova odbočil od témy a hovoriac priamo na kameru vyzýval ľudí, aby išli voliť.
Trump mu však viackrát skočil do reči a opakovane sa pýtal: „Ste za doplnenie súdu?“
Načo Biden reaguje: „Sklapni už konečne!“
Trump: „Kto je na vašom zozname?“
Biden: „Len štekaj ďalej“

 

Prechádza sa na tému Covid-19. Wallace skonštatuje fakty: viac ako 7 milliónov prípadov Covid-19 a viac ako 200 tisíc úmrtí.

Biden začína a opäť tvrdí, že Trump nemá plán a mal by sa presunúť zo svojho golfového ihriska do oválnej pracovne.

Trump odvracia obvinenia tým, že je to predovšetkým chyba Číny a že čo sa týka počtu nakazených a úmrtí. Tvrdí, že nemôžeme vedieť skutočné čísla nakoľko Čína, Rusko, ani India neuvádzajú reálne počty.
Ďalej reaguje, že keď zatvoril hranice, Biden ho označoval za rasistu a xenofóba.

Biden nato odpovedá naučeným emocionálnym monológom: „Koľkí ste sa dnes zobudili s tým, že v kuchyni je jedna stolička prázdna, lebo niekto zomrel v rodine na Covid? Koľkí ste stratili matku alebo otca a nemohli ste sa s nimi ani rozlúčiť iba cez telefón, ktorý držala na druhej strane zdravotná sestra?“

Po prerušení Biden vyťahuje Trumpove hlášky z minulosti cynicky sa pýta: „Mimochodom, čo tak vstreknúť si bielidlo do ramena, to sa predsa postará o Covid!?“

Trump sa vykrúca s tým, že šlo iba o sarkastickú poznámku. Hovorí, že Bidenov plán je falošný, pretože tak isto podporuje otváranie obchodov ako on, ale až po voľbách, aby tým ovplyvnil verejnú mienku.

Biden opäť hovorí na kameru evidentne naučený text a tvrdí, že miliardári zarobili 300 miliárd dolárov počas Covid krízy vďaka daňovým úľavám. „A vy čo žijete v malých mestách po celej Amerike, ako sa máte vy?“

Trumpova odpoveď je: „Ľudia chcú naspäť svoje školy a reštaurácie, aby boli znova otvorené, nechcú aby sa štáty uzatvárali.“

 

Wallace sa pýta Trumpa, či je pravda, že platil 750 dolárov na daniach z príjmu v rokoch 2016 a 2017?

Trump tvrdí, že to nie je pravda, že to boli milióny dolárov. Pripúšťa však, že ako biznisman využil všetky možnosti na zníženie daní, ktoré mi umožnili zákony Obamovej vlády. Ukázať svoje daňové priznanie však naďalej odmieta.

Biden odpovedá tým, že odstráni Trumpove daňové úľavy. „Ste najhorším americkým prezidnetom!“ – vyhlasuje.

Trump: „Za 47 mesiacov som spravil viac, ako vy za 47 rokov v politike!“

Po hádke o tom kto spravil viac alebo skôr menej pre ekonomiku Trump vytiahol kauzy Bidenovho syna –miliónové biznisy v Číne, Rusku a na Ukrajine s Burismou.

Biden to popieral: „Je ťažké povedať čokoľvek pri tomto klaunovi.“

 

Chris Wallas musel zvýšiť svoj hlas, keď pri osobných útokoch na svoje rodiny sa zvrtla hádka medzi kandidátmi. Prechádza sa na tému rasovej nerovnosti.

Biden poukazuje na pokojné protesty po smrti „pána Floyda“. Tvrdí, že Trump podporil rasizmus v krajine a nič nespravil pre afroamerickú komunitu.

Trump: „Vy ste túto komunitu nazvali super-predátormi!“ Pýta sa, prečo Biden nehovorí aj o uplatnení zákona a práva? Následne aj odpovedá na svoju rečnícku otázku: „Lebo prišli by ste o svojich radikálnych ľavicových podporovateľov.“

Biden hovoril, že systém je nespravodlivý voči ľudom inej farby pleti. Vyhlásil, že pokojný protest je akceptovateľný, ale agresia nie.

Trump sa pýta: „Pre vás je to pokojný protest, keď vykrádajú obchody a podpaľujú policajné stanice?“

Biden apeluje na reformu polície a chce mať komunitné policajné sily.

Podľa Trumpa Biden chce podživiť políciu.

 

Wallace sa opýtal Trumpa, či môže verejne odsúdiť pravicových radikálov, ktorí hlásajú nadradenosť bielej rasy.

Trump súhlasí s tým, že podporovatelia bielej nadradenosti, tzv. Proud Boys by mali ustúpiť. Ako problematické však skôr vidí radikálne ľavicové formácie ako BLM a Antifa.

Biden odmieta tvrdenie, že Antifa je organizácia, podľa neho ide iba o „ideu“.

 

Ďalšia otázka znie: Prečo by vás mali voliť?

Trump odpovedá prvý: „Kým sem neprišiel Covid, mali sme najväčší ekonomociký rast v krajine.“

Biden hovorí: „Pod týmto prezidentom sme chorejší, chudobnejší, viac násilní a viac rozdelení.„ Na záver ešte zopakuje rovnakú frázu, ktorá odznela aj z úst Hillary Clintonovej počas prezidentskej debaty v 2016-om: „On (Trump) je Putinovou bábkou.“

Trump nato opäť vyťahuje kšefty Bidenovho syna, ktorý mal podľa neho získať 3,5 milióna dolárov z Moskvy.

Biden na opätovný útok na jeho rodinu tentokrát reagoval agresívne: „Môj syn nie je lúzer!“ – vymenováva, že slúžil v armáde, dostal hnedú hviezdu.

Trump prekvapene sa pýta: „Hovoríte o Hunterovi?“

Biden: „Hovorim o mojom synovi, Beau Bidenovi!“

Trump: „Ja hovorím o Hunterovi, ktorého vyhodili z armády pre užívanie kokaínu a nemal žiadnu prácu, kým ste sa nestali viceprezidentom… zarobil majetok na Ukrajine, v Číne, v Moskve…“

 

Ďalšia téma je globálne otepľovanie

Trump sa vyhýba priamej odpovedi a preto hovorí len vo všeobecnosti: „Musíme urobiť všetko pre čistejšiu prírodu.“ Na adresu Kalifornie dodá, že tá horí každý rok, pretože sa nestarajú dostatočne o lesy. Zopakuje svoj výrok z pred pár týždňov, že v Európe sa starajú o svoje lesy a nemajú toľko požiarov napriek tomu, že majú „horľavejšie dreviny“ – čím opravuje svoj brept, keď hovoril o „explozívnych stromoch“.

Biden argumentuje: „Znížil som cenu obnoviteľných energií na nižšiu úroveň ako je cena plynu a oleja.“
Chcel by dať 20 miliárd dolárov na zastavenie ničenia lesov vo svete – ako príklad poukazuje na brazilské pralesy.

Trump však tvrdí, že: „India, Čína a Rusko sú najväčší znečisťovatelia ovzdušia a my to máme zaplatiť?“

 

Záverečná otázka Wallaca znie: Čo urobíte, aby tieto voľby boli legitimné?

Biden: riaditeľ FBI hovorí, že voliť poštou neznamená žiadny risk.
„Vyzívam vás, aby ste šli voliť, voliť, voliť! Je vo vašich rukách, či chcete zmenu alebo ďalšie štyri roky klamstiev.“

Trump: podľa neho vyžiadané hlasovacie lístky sú v poriadky (keď požiadate o hlasovací lístok, ktorý vám príde poštou a následne ju zašlete naspäť), vidí však problém s nevyžiadanými lístkami (v piatich štátoch posielajú všetkým registrovaným voličom). Trump sa pri tom odvoláva na Západnú Virginiu, kde boli údajne vyhodené republikánske hlasovacie lístky do rieky a do smetí poštármi.

 

Druhé kolo diskusie prezidentských kandidátov má byť 15. októbra 2020

Teraz najčítanejšie