Denník N

Primátor „programátor“ Jaroslav Polaček alebo O troch traktoroch

Ako môže človek kúpiť aplikáciu hodnú troch traktorov.
Ako sa dá skutočne pomôcť.
A ako by sa starosta ku traktoru dostal, aj keď ho ani nechcel.

Keď som sa primátora Rašiho opýtal, či nám vie dať nejaké info o ceste do Vietnamu , jeho reakcie ma prekvapili, dokonca mi vytkol, že on sa mi do dovoleniek nestará. Následne však novinári objavili nielen jeho spoločnosť ale aj medailu na jeho krku a podpisovanie Vietnamského memoranda, ktoré doteraz asi nikto nepreložil.

Na včerajšom večierku s primátorom Polačekom som mal deja vu.

Taká istá hrubá reakcia, taká istá neistota a pocit, že sa tu niekto snaží niečo obhájiť, aj keď dopytujúci ešte ani netuší odpoveď. Opýtal som sa na cenu novej aplikácie a formu, akou ju mesto zabezpečilo. Odpoveď prišla až na tretí pokus: že to dali firme HOTOVO s.r.o.

Cenu pre istotu povedali bez DPH ale aj to len pomedzi zuby :  65 000 EUR

Ale poďme poporiadku.

Poslanci jedného jesenného dňa roku 2020 dostali od primátora Polačeka pozvánku  na prezentáciu nápadu, ktorý mu pred pár dňami skrsol v hlave a ktorý, citujem “celý vymyslel len on sám, takže know-how ostáva v meste“. Keďže bolo nutné rýchlo konať, rozhodol sa, že firma HOTOVO s.r.o.  ktorá pravdepodobne práve diskutovala s ním pri jednom stole, ponúkla to najlepšie. A to, že to urobí veľmi rýchlo a len za náklady.

Škoda, že  mu ten nápad neskrsol v hlave koncom minulej zimy, ale až začiatkom tejto, nakoľko náklady firmy na vytvorenie tejto aplikácie sa vyšplhali na rekordných 65 000 EUR bez DPH. Samotná zmluva na výrobu aplikácie začala byť účinná len 5 dní pred uvedením na tlačovke.

Aplikácia má byť schopná zaevidovať pracovníkov-záujemcov, dávať im informáciu o tom, že sneží a byť schopná im zabezpečiť naťukanie ich údajov do zmluvy, ktorú musia prísť osobne podpísať na magistrát. Následne vie fotiť a sledovať polohu užívateľa.

K nápadu „Adoptuj si chodník“ bolo však prednesených aj pár iných čísel.

Aby sme ošetrili 800 plôch chodníkov, potrebujeme 800 susedov.

Ak by to robili naši zamestnanci Správy mestskej zelene, bude to o 110 000 EUR drahšie.

Vraj ich optimistický odhad je, že obyvatelia vychytajú aspoň 60% týchto plôch. Ak sa nám podarí obsadiť týchto 480 úsekov Košičanmi a zaujať tento počet ľudí, ušetríme cca 60 000 EUR.

A je to tu.

Matematika.

Pri cene aplikácie sme už teraz v mínuse. Náklady na ľudské zdroje, logistiku a marketing sme ešte nerátali.

Máme síce pravdepodobne najcennejšiu aplikáciu akú kedy nejaké mesto vlastnilo, ale netuším, ako nám to pomohlo.

Nesedí však ani postup obstarania a výberu. Bola podpísaná 23.9.2020, čo je presne pred týždňom. Účinná je piaty deň.

Možno neuvážene alebo unáhlene však dnes na tlačovke Polačekov dodávateľ povedal: „Náš sedemčlenný tím na aplikácii pracoval tri mesiace“.

Nepotrebujem viac spochybňovať nápad o ktorom primátor na tlačovke povedal „celý základný vývojový diagram som vyvinul ja“

Možno sme ale mali diskutovať a tvoriť viacerí.

Nebudem viac spochybňovať cenu či formu, akou primátor vybral komu podpíše zmluvu na aplikáciu, aj keď tá už bola vyrobená pred výberom a podpisom zmluvy. A objednal ju 5 dní pred veľkým treskom.

Idem na záver k spolupráci a nápadu. Nápadu, ktorý som komunikoval už pred dvoma rokmi. Keď som zaregistroval medzi občanmi a poslancami nespokojnosť s výškou sumy za zimnú údržbu a tiež výhrady k jej kvalite. Mám troška iný pohľad na činnosť vedenia nášho mesta. Alebo skôr nečinnosť.

K zimnej údržbe pripomeniem teda dva svoje staré nápady:

  1. Ak by som zvolal všetkých skejterov a dohodol sa s tými „nad 16“, že im za pohotovosť a údržbu chodníkov vyplatím jarnou výstavbou novej skaterskej prekážky, verte mi, zvládneme to. Zvládnu to. A takýchto komunít, či občianskych združení tu máme požehnane.
  2.  Fokusujme sa na veľké reči pred voľbami. Nielen primátora, ale aj starostov. Ako chcú kompetencie. Ako ihneď po nástupe otvoria štatút a prevezmú zodpovednosť.

Nič. Neudialo sa nič.

Ak by sme sumu peňazí a mieru zodpovednosti presunuli na krk starostom, garantujem Vám, že za tie státisíce eur by si do roka a do dňa kúpili veľmi slušné mašinky a hravo vyplatili dvoch troch pracovníkov, ktorí by nielen držali pohotovosť, ale zabezpečili zimnú údržbu vysokej kvality. A bolo by HOTOVO. Vlastne nie, HOTOVO by sme asi nemali. Za 65 000 EUR bez DPH, ktoré dostalo HOTOVO s.r.o. by sme mali traktor.

Čo traktor. Tri traktory.

Teraz najčítanejšie

Miroslav Špak

Otec veľkej rodiny. Stavbár. Majiteľ SPAK s.r.o. Poslanec mesta Košice.