Denník N

Strata rešpektu v spoločnosti

Nová doba sociálnych sietí podporuje podrývanie autorít. Už sa nad tým ani nepozastavujeme.

Čím ďalej, tým viac a viac si pri spoločenských a politických otázkach dávame otázku „Komu máme veriť?“. Dostavame sa k základnému problému riadenia spoločnosti.
Možností je viac. Niektorí vravia, že veria len sebe, ale v skutočnosti to nie je pravda, lebo sa odvolávajú na iných, poprípade ich bezhlavo kopírujú. Nedá sa totiž veriť sebe v takej otázke ako napríklad „Turci zostrelili ruské lietadlo letiace zo Sýrie“. Môžme veriť svojmu presvedčeniu, ktoré taktiež len zakladáme na viere v nejaký názor.
Moje riešenie je- veriť odborníkom. Tak je predsa založená celá naša spoločnosť. Prednosta kliniky nie je zememerač a ten, kto príde posúdit statiku stavieb, nie je zubár. Takto fungujeme dlho. Systém, ktorý sme vytvorili, je založený na viere, že odborník sa síce môže mýliť, ale porovnaním ostatných alternatív je to najmenej pravdepodobné.
Antisystém (konšpirátori, pochybovači, rebeli, atď) však tvrdia, že títo odborníci nás len klamú (lebo sú platení). Konšpirátori začínajú kecať do všetkého, čo sa ich dotýka a stavajú sa nad odborníkov, keďže to všetko prekukli. Na jeden klik odhalia celú pravdu o všetkom.
Za niekoľko rokov sme teda spravili jeden veľký krok späť: prestali sme si vážiť odbornosť a odborné výsledky druhých ľudí. Stratili na hodnote. Na Facebooku si môžme veselo na kohokolvek ponadávať, kopnúť, znevážiť. To, že je to ok a správne, sa potvrdí lajkami, ktoré taký urážlivý komentár získa.

Tento článok slúži na zamyslenie. Na tomto mieste sa natíska záver, či riešenie, ale ja ho nemám. Rád si tie návrhy prečítam.

Teraz najčítanejšie