Denník N

Pracujúci Covid pozitívny lekár – dnes nehorázny škandál, zajtra možno bežná prax

Nemôžeme si naďalej klamať, pri súčasnom trende je len otázkou času, kedy budú zdravotníctvo zachraňovať práve nakazení lekári

Prekvapuje ma reakcia médii a obyvateľstva na údajný škandál v Roosveltovej nemocnici v Banskej Bystrici, kde krátky čas po zistení covid pozitivity pracoval nakazený personál.

Mohli by sme diskutovať o tom, kde sa títo lekári nakazili, hovorí sa o svadbe, ktorej sa zúčastnili. V tomto prípade je zaujímavé, ako Bohorovnejší dokážeme byť. Tretina občanov Slovenska odmieta nosenie rúšok a rovnaký postoj má aj k ostatným opatreniam. Táto tretina môže všetko, vytvorila si bublinu hrdinských odporcov systému. Akonáhle dôjde k tomu, že sa nakazí lekár na podujatí, ktoré zakázané nebolo, práve táto jedna tretina spustí hon na čarodejnice a bijúc sa do odhalených pŕs a kričiac z neprekrytej huby volá po treste, škandalizuje. Pýta sa, ako je možné, že nakazený lekár pracoval? Ako mohol tak nehorázne ohrozovať svojich pacientov? Zrazu Covid existuje, zrazu môže ohrozovať, zrazu to, čo ja odmietam, chcem všetkým naokolo prikázať. Občania veľmi rýchlo zabúdajú, že aj zdravotníci sú len ľudia, ktorí žijú v určitom spoločenstve, ktoré nie je uzavreté. Tretina obyvateľov odmieta akúkoľvek ochranu seba aj ostaných, veľká časť z nich neverí v existenciu Covid-19, popiera fakty a pri tom by chceli, aby zdravotníci nemali právo na nič. Tento schizofrenický pohľad ma hnevá.

Najväčší problém tohto pseudoškandálu je ale niekde úplne inde. Je ním opätovná pštrosia reakcia ministerstva zdravotníctva aj predstaviteľov verejného zdravotníctva, ktorí pokrytecky strčili hlavy do piesku. Nemocnicu v Banskej Bystrici aj lekárov si mali zastať. Áno, čítate správne. Hnevajú ma vyjadrenia typu, v súčasnosti podľa usmernení musí ísť pozitívny pracovník do karantény, teda pochybili. Všetci veľmi dobre vieme, že usmernenie sa dnes môže zmeniť 100x za deň, všetci veľmi dobre vieme, hoc si to nechceme pripustiť, že pravdepodobne pri zhoršovaní situácie nastane situácia, keď zdravotníkom štát nariadi s pomocou už schváleného núdzového stavu, pracovať aj v prípade Covid pozitivity. V ČR je minister aspoň férový chlap, neskrývajúci sa za kadejaké sektárske spoločenstvá a na rovinu občanom povedal, čo môže nastať a práca pozitívnych zdravotníkov je tam už na dennom poriadku, podobne ako v mnohých iných krajinách, ktorých zdravotníctvo je mimochodom na oveľa vyššej úrovni a majú dostatok personálu.

Správnou reakciou v súvislosti s Banskou Bystricou malo byť takéto vyhlásenie ministra zdravotníctva: Situácia sa zhoršuje natoľko, že sa do budúcna plánuje zmena v usmernení hlavného hygienika, ktorá by umožňovala v prípade nedostatku zdravotníkov a pre to hroziaci kolaps nemocníc, prácu Covid pozitívnych pracovníkov, ktorí sú asymptomatickí. Už v súčasnosti je personálna situácia v mnohých zariadeniach kritická, na hrane. V prípade nemocnice v Banskej Bystrici išlo o akútne vzniknutú situáciu, naviac v čase ústavnej pohotovostnej služby, kedy nie je možné nahradiť väčšie množstvo lekárov okamžite. Tí ktorí v práci zostali, použili najvyšší stupeň ochrany pre zamedzenie šírenia infekcie. Je nutné povedať, že aj v súčasnosti čakajú desiatky až stovky zdravotníkov na výsledky testov v práci, keďže to usmernenie umožňuje, pravdaže s dodržaním všetkých odporúčaní.

Banská Bystrica bola prvá, ale nie posledná nemocnica, v ktorej museli pozitívni zdravotníci zostať pracovať. Ak si niekto myslí, že to tým ľuďom robí radosť, mýli sa, všetci by boli najradšej doma a neriskovali by životy svoje a životy svojej rodiny pre tých, ktorí si myslia, že nenosenie rúška je hrdniské, že šírenie bludov je cool, že Covid neexistuje. My, zdravotníci, odmietame pracovať v prípade, že by sme boli pozitívni a posledné čo si zaslúžime je opovrhnutie od spoločnosti.

Teraz najčítanejšie

Milan Kulkovský

Lekár, primár Interného oddelenia NsP Považská Bystrica. „Svet je príliš nebezpečný pre život, nie kvôli ľuďom konajúcim zlo, ale kvôli tým, ktorí sedia a nechajú ich konať." A.Einstein