Denník N

Aj Sherlock Holmes by sa zapotil pri dešifrovaní korona opatrení

Zdroj: Adobe Stock
Zdroj: Adobe Stock

Úrád verejného zdravotníctva vydal opatrenie, ktoré je vo svojom obsahu tak nedôsledné, že chaos, ktorý spôsobil Igor Matovič, keď jeden deň vyhlásil zákaz všetkých hromadných podujatí, aby ho na druhý deň (po lobingu biskupov (sic!)) zmenil na limit 50 ľudí na podujatí, vystrelil do ďalšej úrovne zmätku. Čo teda ustanovuje? 

Pre prevádzky divadelných, hudobných, filmových a iných umeleckých predstavení stanovuje vo vzťahu k návštevníkom a návštevníčkam “obmedziť predaj vstupeniek tak, že medzi obsadenými miestami ostane jedno miesto neobsadené, pričom sekvencia obsadenia miest musí v radoch alternovať, alebo tak, že je zabezpečené sedenie v každom druhom rade”. Nič viac. Žiadny limit počtu.

Zároveň pre organizázorov podujatí “zakazuje usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, zábavnej, spoločenskej či inej povahy v jednom okamihu v počte nad 50 osôb . V prípade, že počet osôb na kultúrnych alebo športových podujatiach vystupujúcich vmene organizátora (účinkujúci, športovci, organizačný tím apod.) presiahne počet 50, hromadné podujatie sa môže uskutočniť, ale bez prítomnosti obecenstva”.

A tak nám tu vznikol problém, že kino v rámci svojej prevádzky má určenú povinnosť dodržania šachovnicového sedenia. A iba v prípade organizácie podujatia, napr. filmový festival, má jeho organizátor povinnosť zabezpečiť splnenie limitu počtu 50 ľudí v jednom okamihu.

A čo na to včera hovorila ministerka kultúry? Nevie a bude sa pýtať. A ľuďom, ktorých sa opatrenia týkajú nevie poradiť, čo majú robiť. Ľuďom, ktorí spadajú pod pôsobnosť jej ministerstva. Ja tomu skutočne nerozumiem. Kto iný by to mal vedieť?

Podľa dnešnej reakcie ministerstva kultúry na moju otázku, ministerstvo komunikuje informáciu, že limit 50 ľudí platí aj pre kiná a divadlá. Na základe akého odôvodnenia, to som sa zatiaľ nedozvedela. V každom prípade by som napriek vyvolanému zmätku a spochybniteľnosti predmetného opatrenia, odporúčala prevádzkovateľom kín a divadiel, aby dodržiavali limit 50 ľudí v jednom okamihu. To znamená na jednu sálu. Teda dúfam. Lebo ani to nie je z opatrenia ÚVZ úplne zrejmé.

Najtragickejšie na celej situácii je, že celý sektor kultúry a kreatívneho priemyslu už dostal toľko zásahov, že to posledné čo potrebuje, je zmätok. Reakcia zo strany štátu vyzerá ako keď topiacemu podávate ruku, ale v poslednej chvíli ju stiahnete a kukáte sa na to, ako ho ťahá pod hladinu. A to sa postupne končí obdobie, na ktoré mali ľudia v dôsledku pandémie odložené splátky. Kríza kultúry a kreatívneho priemyslu dostala do existenčného ohrozenia odhadom až 80 tisíc ľudí, ktorí zostali bez príjmu. Hoci už je dosť neskoro, ešte stále sa dá situáciu (dúfam) zachrániť. Vyžaduje to minimálne

  • dlhodobý plán opatrení v závislosti od vývoja epidemiologickej situácie (semafórik)
  • jasnú a jednoznačnú komunikáciu prijímaných opatrení (ak opatrenia nevie vysvetliť ani ministerka, niekde je sakra veľká chyba)
  • trvácnosť prijímaných opatrení (nedá sa jeden deň všetko zakázať a druhý deň niečo povoliť, lebo medzičasom organizátori podujatia rušia)
  • plošná a okamžitá finančná podpora (nie štipendiá a dodatočné schémy, ľudia potrebujú platiť účty teraz, nie o pol roka)
  • akvizície umeleckých diel a pod.

Hlavne rýchlo.

Sledovať ma môžete na Facebooku alebo Instagrame.

Teraz najčítanejšie

Lucia Plaváková

Som advokátka, ľudskoprávna aktivistka a matka. Som členkou predsedníctva Progresívneho Slovenska. V Progresívnom Slovensku som našla ľudí, s ktorými zdieľam víziu Slovenska, ktoré je modernou krajinou férovou ku všetkým a v ktorej má každý šancu na dôstojný život. Som zakladajúcou členkou OZ Dúhové rodiny. Pre LGBTI ľudí poskytujem bezplatné právne poradenstvo v inPoradni. V parlamentných voľbách 2020 som kandidovala pod č. 28 na kandidátke PS/Spolu.